Saft s graškom

1840


Danas kuham nešto vrlo klasično. Grašak simbolizira novo proljeće, a junetina da se još nismo izvukli iz zime.

Ovakvi recepti me uvijek podsjećaju na moju baku, uvijek je radila saft s pužićima i gulaš s graškom i noklicama. Htjela sam nekako objedinit oba recepta i nastalo je saft s junetinom, graškom i tjesteninom.

Juneću potrbušnicu izrežite na komadiće i ispecite na ulju da dobije boju, dodajte luk i ostavite ga da omekša, pa dodajte i češnjak. Sve posolite i začinite chillijem i curryjem. Podlijte vodom i ostavite da se krčka nekih sat vremena (može malo i duže). Kad voda ispari skoro, podlijete još crnim vinom i dodajte malo konšerve. Sa strane skuhajte tjesteninu, ali ne do kraja! Kad je meso omekšalo dodajte smrznuti ili grašak iz konzerve, te pustite ga nekoliko min da se skuha, u sve ubacite tjesteninu da još “prožmu” (izraz Veljka Barbierija) kroz nju svi okusi. Htjela sam da mi je dosta gust saft pa sam još napravila i zapršku. Saft sam još začinila svježim timijanom i parmezanom. Dobar tek!

Sastojci:

pola kg juneće potrbušnice

konzerva graška

300 gtjestenine

dcl crnog vina

konšerva

sol

chilli

curry

timijan

parmezan

Tekst i fotografija: Dorotea Orlović

Komentari