Ruska medena pita zasladit će vam vikend!

3

Sastojci:

¾ šalice meda od divljeg cvijeća

3 žlice hladne vode

Za slojeve:

14 žlica neslanog maslaca, narezanog na ploške

1 šalica bijelog šećera

¾ šalice meda od divljeg cvijeća

6 velikih hladnih jaja

2 ½ žličice sode bikarbone

¾ žličice fine soli

1 žličica mljevenog cimeta

3 ¾ šalice višenamjenskog brašna

Za glazuru:

4 šalice hladnog teškog vrhnja za šlag

¾ šalice kiselog vrhnja

Korak 1

Ulijte med u duboki lonac na srednje jakoj vatri. Kuhajte dok ne bude tamnije boje i arome nalik na karamelu, oko 10 minuta. Isključite vatru i umutite u hladnu vodu.

Korak 2
Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva C. Lim za pečenje obložite silikonskom prostirkom. Stavite posudu za miješanje i pjenjač u hladnjak.

Korak 3
Stavite veliku metalnu zdjelu na najnižu temperaturu na ploču štednjaka. Dodajte maslac, šećer, 1/4 šalice spaljenog meda i obični med od poljskog cvijeća. Pustite da odstoji dok se maslac ne otopi, 5 do 7 minuta.

4. korak
U međuvremenu pomiješajte sodu bikarbonu, sol i cimet u maloj posudi.

Korak 5
Umutiti smjesu od maslaca i ostaviti da odstoji dok ne bude jako toplo na dodir. Umutiti jaja. Držite smjesu na laganoj vatri dok opet ne postane jako topla; umutiti smjesu sode bikarbone. Maknite s vatre. Prosijte brašno u 2 ili 3 dodavanja, dobro promiješajte nakon svakog, dok se tijesto ne može lako razmazati.

Korak 6
Prebacite oko 1/2 šalice tijesta na pripremljeni lim za pečenje. Raširite u krug od 8 ili 9 inča pomoću offset lopatice. Protresite i tapkajte tavu da izbacite sve mjehuriće zraka.

Korak 7
Pecite u zagrijanoj pećnici dok ne porumene, 6 do 7 minuta. Uklonite oblogu iz kalupa i pustite da se sloj kolača nastavi hladiti dok ne bude dovoljno čvrst za uklanjanje, 6 do 7 minuta. Preokrenite tortu na krug pergamentnog papira.

Korak 8
Ponavljajte sve dok ne dobijete ukupno 8 slojeva kolača, pustite da se svaki ohladi na posebnom krugu pergamenta. Obrežite rubove pomoću kotačića za pizzu kako biste osigurali da su iste veličine; sačuvajte ostatke za mješavinu mrvica.

Korak 9
Preostalo tijesto rasporedite na obložen lim za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici dok se rubovi ne osuše, oko 10 minuta. Izvadite iz pećnice i narežite na male komadiće; prelijte rezerviranim ostacima kolača.

Korak 10
Vratite u pećnicu i nastavite peći dok ne porumeni, još 7 do 10 minuta. Pustite da se potpuno ohladi, 15 do 20 minuta. Prebacite u vrećicu koja se može zatvoriti i oklagijom istući u prilično sitne mrvice. Staviti na stranu.

Korak 11
Izvadite posudu i umutite iz hladnjaka. Ulijte gusto vrhnje. Mutite dok se ne stvore mekani vrhovi. Dodajte preostali zagorjeli med i kiselo vrhnje; nastavite miješati dok se ne stvore čvrsti vrhovi.

Korak 12
Stavite sloj torte na okrugli pergamentni papir na kalup za pizzu ili tanjur za posluživanje. Odozgo ravnomjerno rasporedite šalicu glazure, gotovo do ruba. Ponovite sa slojevima kolača i glazurom, pritiskajući slojeve glatkom stranom prema dolje. Posljednji sloj kolača stavite glatkom stranom prema gore. Zamrznite vrh i stranice torte. Pokrijte mrvicama; očistite sve suvišne mrvice oko baze.

Korak 13
Pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 8 sati, do preko noći. Prebacite na stalak za torte pomoću 2 lopatice. Izrežite i poslužite.

L.B.

Komentari