SASTOJCI
2 šalice riže dugog zrna

2 žlice soli

3 žlice canola ulje

prstohvat niti šafrana

peršin za ukras

PRIPREMA
1. Dodajte rižu u zdjelu i napunite vodom. Pomiješati za uklanjanje škroba. Procijedite dok voda ne bude čista. To pomaže pri tome da zrnca riže ostanu razdvojena nakon kuhanja.

2. Dodajte rižu u zdjelu s 2 žlice soli. Zalijte s 2 šalice vode. Natapajte oko 30 minuta. U međuvremenu, donijeti 6 šalice vode za zavrije. Dodati rižu u zavrelu vodu. Neka riža vrije 5-8 minuta “al dente”. Ako nastane puno pjene, maknite sa žlicom. Procijedite rižu.

3. U širokom loncu, dodajte kanolino ulje i šafran. Promiješati. Uzmite sloj riže, stavite u lonac i pritisnite prema dolje s lopaticom. To će biti hrskavi gornji sloj kasnije. Uzmite ostatak riže i napravite sloj u obliku piramide. S drškom žlice, napraviti rupe u piramidi kroz koje će para izaći. Pazite da ne pritisnete skroz na dno posude. Pokrijte i kuhajte oko 10 minuta. To može varirati ovisno o štednjaku, stoga budite oprezni da se ne spali.

4. Okrenite na nisku toplinu. Zamotajte poklopac s ručnikom, poklopiti i kuhati ga laganoj vatri 45 minuta.

5. Kada uklonite poklopac, riža treba pucketati. Ako možete, pažljivo provjerite dno lonca da li je hrskavo. Riža na vrhu treba biti pahuljasta. Ako ne, pokriti i kuhati još 15 minuta.

6. Poklopite lonac s ravnom pločom i okrenite ga. Ukrasite peršinom i poslužiti kao predjelo ili jelo razbijeno u komadiće. Odlično paše s mesnim jelima.