Riba

121

Što volim petak, možda ne znam reć! Kraj tjedna, ide se van, al’ prije svega jede se riba.

Prijateljica radi u ribarnici, pa mi uvijek javi kad ima svježe ribe. Danas je bilo srdela i inćuna, odlično. Još da imam gradele, bilo bi savršeno…jednog dana, jednog dana.

Srdele sam filetirala, prvo prepržila sa strane gdje je koža, a na drugu stranu naribala češnjaka i još kratko popržila. Ma sve je gotovo za 5 minuta. Inćuni su bili premalecki za filete i bilo ih je previše pa sam ih ostavila čitave. Malo sam ih uvaljala u brašno i također popržila. Ostavila sve na papirnatom ubrusu da se upije višak masnoće i gotovo.

Za prilog kuhani mladi krumpiri, koji su već dosada ostarili, te kad su se skuhali samo sam ih začinila sa sirovim češnjakom i peršinom i sve prelila domaćim maslinovim uljem.

Za salatu patlidžani. Bila sam kod prijatelja neki dan i otkrio mi je odličan trik kako pohati bez ulja! Nije ni meni bilo privlačno isprva ali je zdravije. Napravi se uobičajena smjesa i umjesto na tavi peče se u rolu na papiru za pečenje. U ovom slučaju sam patlidžane prvo posolila, da ispuste gorčinu i ostavila na 20 minuta. Prosušila sam ih kuhinjskim ubrusom, te stavila peći na 200 stupnjeva pola sata na papiru za pečenje. Znači, nema nimalo masnoće, jesu malo suši, ali kad se preliju maslinovim uljem, malo češnjaka i balzamičnim octom dođe na isto.

Moram foru s papirom za pečenjem isprobati i na pohanome, pa vam javim.

SASTOJCI:

* 30 dag srdela

* 30 dag inćuna

* 30 dag krumpira

* 2 velika patlidžana

* češnjak

* peršin

* sol, papar

* maslinovo ulje

* balzamični ocat

Tex&foto: Dorotea Orlović

Komentari