[RECEPT] Zdravi integralni kruh bez kvasca

Ključ sigurnog uspjeha je pećnica koja mora biti dobro ugrijana i jako vruća.

23

SASTOJCI:

2 čaše integralnog pirovog brašna

pola čaše bezglutenskog brašna

pola čaše tapioke škroba

1 jušnu žlicu oljuštenih sjemenki bundeve

1 jušnu žlicu zlatnog lana

1 jušnu žlicu pahuljica lana

1 jušnu žlicu neoljuštenog sezama

1 jušnu žlicu crnog sezama

1 jušnu žlicu sjemenki suncokreta

1 žličicu sode bikarbone

1 žličicu himalajske soli

2 čaše mineralne vode

 

Priprema:

  1. U zdjelicu stavite 3 čaše brašna, sveukupno 6 jušnih žlica sjemenki, jednu žličicu soda bikarbone i jednu žličicu soli. Slobodno eksperimentirajte kombiniranjem različitih vrsta brašna: integralno pirovointegralno pšeničnointegralno raženointegralno heljdinoamarantovoproseno i integralno zobeno brašno; svako od njih odlično ide s ovim kruhom. Ja obavezno stavljam i do pola čaše tapioke škroba koji će osigurati hrskavu koru kruha. Od sjemenki je također preporučeno koristiti bogati mix: bučine golicesjemenke suncokretazlatni lanlanneoljušteneoljuštene i/ili crne sjemenke sezama.
  2. Prije dodavanja 2 čaše gazirane vode, sve suhe sastojke promiješajte. Dobro miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu (ne smiju ostati suhi dijelovi).
  3. Namažite kalup s masnoćom, ulijte smjesu i posipajte gornji dio sjemenkama.
  4. Pecite u dobro ugrijanoj pećnici 40 minuta. 2-3 minuta nakon što ste izvadili kruh iz pećnice, izvadite kruh iz kalupa da njegova kora ne bi omekšala. U slučaju da smatrate da nije dovoljno pečen, možete od njega napraviti tost, a slijedeći puta ga stavite u još topliju pećnicu.

Komentari