Recept za slasnu mousse tortu s pistacijama i vanilijom!

39

SASTOJCI:

Biskvit od badema i pistacija:

  • 10 g paste od pistacija
  • 15+20 g šećera
  • 2 jaja
  • 1 žličica matcha praha
  • 20 g mljevenih badema
  • 10 g oštrog brašna
  • 10 g otopljenog maslaca
  • 1/2 žličice praška za pecivo

Mousse od vanilije:

  • 2 žumanjka
  • 20 g Gussnela Dolcela (gustina)
  • 50 g šećera
  • 1 žlica arome vanilije
  • 250 ml mlijeka
  • 3 listića želatine
  • 30 g maslaca
  • 180 ml vrhnja za šlag
  • Žele od šumskog voća:
  • 200 g šumskog voća
  • 30 g šećera
  • 3 listića želatine

Mousse od pistacija:

  • 60 g paste od pistacija
  • 2 žumanjka
  • 10 g šećera
  • 1 šličica matcha praha
  • 100 ml mlijeka
  • 100 g bijele čokolade
  • 2 listića želatine
  • 170 ml vrhnja za šlag

Glazura od matche:

  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 50 ml vode
  • 20 g šećera
  • 2 žličice matcha praha
  • 2 listića želatine
  • 100 g bijele čokolade

 PRIPREMA

Najbolje bi bilo prvo napraviti dio moussa od vanilije a zatim biskvit. Biskvitna podloga je vrlo tanka .Smjesa je dovoljna za kalup 20-24 cm.

Biskvit od badema i pistacija:

  • Kalup premazati maslacem i zaštititi dno papirom za pećenje.Pećnicu zagrijati na 180C.
  • Odvojiti bjelanjke i miksati sa 15 g šećera u snijeg.
  • Žumanjke pomiješati sa 20 g šećera,10 gpaste od pistacija,mljevenim bademima i otopljenim maslacem.
  • 1 žličicu matcha praha pomiješati sa 2 žličice vruće vode i dodati u smjesu, te oštro brašnoi sve još jednom promiješati.Lagano dodati snijeg od bjelanjaka .
  • Preliti smijesu u kalup,poravnati  i staviti peći u zagrijanu pećnicu 12-15 minuta.

Mousse od vanilije:

  • Namočiti listiće želatine u hladnoj vodi.
  • Pomiješati žumanjke,aromu vanilije,šećer,gustin i 50ml mlijeka.200 ml mlijeka staviti da zakipi i lagano ulijevati u smjesu od jaja,non stop mješajući.Vratiti sve na laganu vatru i kuhati par minuta uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne.Tada dodati namoćene listiće želatine i kada se otope dodati i maslac.Preliti u čistu posudu i prekliti plastičnom folijom direktno na kremu da se ne stvori korica. Ohladiti. Ja sam tu posudu stavila u veću posudu sa hladnom vodom i ohladiti do sobne temperature.Izmiksati tada vrhnje za šlag, pa ga spojiti sa kremom.Dobivenu kremu premazati na biskvit koji ima obruč od kalupa zaštićem papirom za pećenje i sve staviti u hladnjak da se stisne,Ja sam stavila u škrinju na kakvih pola sata , zatim  probala lagano da li je stisnuta i radila sljedeći sloj od šumskog voća.

Žele od šumskog voća:

  • Kuhati voće sa šećerom dok  skroz ne omekša. Namoćiti listiće želatine. Autor je kuhano voće premjestio u blender a ja sam ga procijedila kroz sito da odvojim sve sitne koštice. Vratiti na vatru i dodati namoćene  listiće želatine i otopiti. Maknuti sa vatre  i ohladiti do sobne temperature te preliti preko moussa od vanilije. Staviti u hladnjak ili škrinju da se stisne, Sloj je vrlo tanak pa se brzo stisnuo u škrinji.

Mousse od pistacija:

  • Namoćiti listiće želatine.
  • 60 g paste od pistacija pomiješati sa žumanjcima, šećerom i 1 žličicom matcha praha pomiješanog  sa 2 žličice vruće vode.Mlijeko staviti da zakipi pa lagano ulijevajte u smjesu jaja i pistacija, non stop miješajući. Vratiti sve na laganu vatru i kuhati par minuta uz stalno mješanje dok se krema ne zgusne, Tada dodati namoćenu želatinu  i sijeckanu bijelu čokoladu.Sve miješati dok se ne otopi čokolada.Ostaviti da se ohladi i zatim pomiješati sa istučenim šlagom.Mousse od pistacija preliti preko želea od šumskog voća i staviti u hladnjak da se sve dobro ohladi. Ja sam tortu tako ostavila preko noći u hladnjaku i tek u jutro radila glazuru od matche.

Mirror matcha glazura:

  • Namoćiti listiće  želatine.
  • Stavite na laganu vatru vodu, vrhnje za šlag,šečer i matcha prah prethodno pomiješan sa 3-4 žličice vruče vode.Zagrijavajte konstantno mješajući dok se svi sastojci ne otope i sjedine, ali nikako da smjesa ne zakipi.
  • Maknite sa vatre pa umješajte prethodno namoćenu želatinu i nasjeskanu bijelu čokoladu.Sve miješati dok se ne otopi i procijediti kroz gusto sito u drugu posudu.Pustite da se hladi do sobne temperature.
  • Izvaditi tortu iz hladnjaka, maknuti obruć od torte i skinuti papir za pećenje. Tortu staviti na rešetku iznad tacne ,preliti tortu sa glazurom i ostaviti da se stisne.Višak glazure pokupite sa tacne i slobodno prelite ponovo preko torte.
  • Na kraju tortu podignuti lopaticama sa rešetke i prebacite na tanjuz za posluživanje ili postolje za tortu.
  • Ukrasiti po želji i držati u hladnjaku do posluživanja.

izvor: coolinarika

 

Komentari