[RECEPT] Tanki kruh s kiselim vrhnjem

43

SASTOJCI:

  •  Za uzdignuti kvasac:
  •  100g glatkog brašna
  •  12g suhog kvasca (ili 25g svježeg)
  •  10g šećera
  •  3 dl mlake vode
  •  Ostali sastojci:
  •  700g istog brašna
  •  200g kiselog vrhnja
  •  15g soli
  •  30ml ulja ili 50g maslaca
  •  papir za pečenje

PRIPREMA

  1. U posudu gdje ćete mijesiti kruh dodati 100g brašna, kvasac, šećer i mlaku vodu pa dobro promiješati. Točne količine su napisane osim u videu i gore u popisu sastojaka (piše: otvori za listu sastojaka)
  2. Ostaviti da kvasac nadođe 15 minuta, ne trebate pokrivati, samo ostaviti na sobnoj temperaturi
  3. Nakon proteka vremena dodati kiselo vrhnje (kisela pavlaka) pa dobro promiješati
  4. U posebnoj sa strane pomiješati 700g brašna sa soli pa prema uputi u video receptu umijesiti homogeno, prilično čvrsto i za prste neljepljivo tijesto
  5. Ostaviti da tijesto za ovaj tanki kruh sa kiselim vrhnjem diže pokriven ili poklopljen narednih 45 minuta
  6. Nakon proteka vremena, tijesto ponovo promijesiti pa ga stanjiti na svega 1 centimetar debljine u krug, kao za pizzu na primjer pa prebaciti na papir za pečenje
  7. Sa vrhom drške od kuhače napraviti jako puno rupica
  8. Premazati sa ulje ili sa maslacem
  9. SAVJET: Ako ćete koristiti maslac, ne treba ga rastopiti, već samo ravnomjerno rasporediti

10. Tanki kruh sa kiselim vrhnjem sada ostaviti tako na sobnoj temperaturi petnaestak minuta da se diže i dok se zagrije pećnica

11. Peče se pola sata na 220 C bez ventilatora

12. SAVJET: Ako ćete koristiti ventilator, u tom slučaju pecite na 200 C također pola sata ili 5 minuta kraće na 220 C

13. SAVJET: Kruh sa kiselim vrhnjem sada izvaditi van i ne pokrivati ga ničim. Ohladiti svega 5-10 minuta i odmah je spreman za rezanje i posluživanje

tanki kruh sa kiselim vrhnjem recept

Komentari