SASTOJCI:
- Za uzdignuti kvasac:
- 100g glatkog brašna
- 12g suhog kvasca (ili 25g svježeg)
- 10g šećera
- 3 dl mlake vode
- Ostali sastojci:
- 700g istog brašna
- 200g kiselog vrhnja
- 15g soli
- 30ml ulja ili 50g maslaca
- papir za pečenje
PRIPREMA
- U posudu gdje ćete mijesiti kruh dodati 100g brašna, kvasac, šećer i mlaku vodu pa dobro promiješati. Točne količine su napisane osim u videu i gore u popisu sastojaka (piše: otvori za listu sastojaka)
- Ostaviti da kvasac nadođe 15 minuta, ne trebate pokrivati, samo ostaviti na sobnoj temperaturi
- Nakon proteka vremena dodati kiselo vrhnje (kisela pavlaka) pa dobro promiješati
- U posebnoj sa strane pomiješati 700g brašna sa soli pa prema uputi u video receptu umijesiti homogeno, prilično čvrsto i za prste neljepljivo tijesto
- Ostaviti da tijesto za ovaj tanki kruh sa kiselim vrhnjem diže pokriven ili poklopljen narednih 45 minuta
- Nakon proteka vremena, tijesto ponovo promijesiti pa ga stanjiti na svega 1 centimetar debljine u krug, kao za pizzu na primjer pa prebaciti na papir za pečenje
- Sa vrhom drške od kuhače napraviti jako puno rupica
- Premazati sa ulje ili sa maslacem
- SAVJET: Ako ćete koristiti maslac, ne treba ga rastopiti, već samo ravnomjerno rasporediti
10. Tanki kruh sa kiselim vrhnjem sada ostaviti tako na sobnoj temperaturi petnaestak minuta da se diže i dok se zagrije pećnica
11. Peče se pola sata na 220 C bez ventilatora
12. SAVJET: Ako ćete koristiti ventilator, u tom slučaju pecite na 200 C također pola sata ili 5 minuta kraće na 220 C
13. SAVJET: Kruh sa kiselim vrhnjem sada izvaditi van i ne pokrivati ga ničim. Ohladiti svega 5-10 minuta i odmah je spreman za rezanje i posluživanje
Komentari