[RECEPT] Raffaello cheesecake s keksom

Torta bez pečenja!

46

Sastojci:

Za podlogu:

  • 300 g keksa (Mcvities, plazma, petit beure…)
  • 180 g maslaca

Za kremu:

  • 500 g krem sira
  • 500 ml vrhnja za šlag
  • 60 g kokosa
  • 60 g mljevenog keksa

Za karamel preljev:

  • 6 žlica kristal šećera
  • 3 žlice kiselog vrhnja

I još:

  • 250ml vrhnja za šlag

 

PRIPREMA:

  1. Za podlogu pomiješati mljevene kekse sa otopljenim maslacem. Natiskati dobivenu smjesu u kalup za torte promjera 24 cm.
  2. Za kremu umiksati vrhnje za šlag u čvrsti šlag. Dodati šlag u krem sir pa dobro sjediniti mikserom. Masu podijeliti na dva dijela.
  3. U jedan dio dodati kokos, u drugi dio dodati mljeveni keks.
  4. Na utiskanu podlogu složiti prvo kremu sa kokosom, a odmah potom kremu sa keksom. Preko svega premazati tučeno vrhnje za šlag. Pospremiti u hladnjak dok pripremate karamel preljev.
  5. Za karamel preljev otopiti u maloj posudi šećer dok ne postane potpuno tamne karamel boje. Nemojte ovo raditi na jakoj vatri kako vam šećer ne bi zagorio prilikom otapanja. Na tako dobiveni karamel staviti 3 žlice kiselog vrhnja pa uz miješanje na laganoj vatrici pustiti da se svi kristalići karamela otope. Prohladiti do sobne temperature uz povremeno miješanje.
  6. Karamel preljev staviti u vrećicu za ukrašavanje ili u običnu vrećicu za zamrzavanje. Odrezati vrećici jedan vrh pa uz pririskanje prstima istisnuti preljev preko torte u kružnim spirlnim trakama. Tada uzeti jednu čačkalicu pa od sredine povlačiti poteze prema van i obrnuto kako bi se dobio lijepi uzorak kakav možete vidjeti na fotkama.
  7. Sve skupa još dobro prohladiti i poslužiti.

Dobar tek!

Komentari