[RECEPT] Rafaelo kolač

Ovo je jedan od najfinijih, a najjednostavnijih kolača!

19

SASTOJCI:

  • 100g badema (mogu mljeveni ili ih sameljite prema uputi u videu)
  •  SAVJET: Možete vi koristiti i mljevene orahe ili lješnjake, biti će super ali preporučujem bademe
  •  200g glatkog brašna (bez obzira koji tip)
  •  prstohvat soli
  •  pola paketića praška za pecivo (ukupno 6g stavite)
  •  1 jaje
  •  200g šećera (ne smanjiti količinu)
  •  vanil šećer
  •  2 dl hladnog mlijeka
  •  1 dl suncokretovog ulja
  •  Krema:
  •  3,5 dl hladnog mlijeka
  •  80g šećera
  •  standardni puding prah od vanilije (nije bitna gramaža niti proizvođač)
  •  150g maslaca
  •  dodatno: 50g kokosa za posipanje

PRIPREMA:

  1. Zakuhati u manjem loncu malo vode pa dodati bademe. Točne količine su napisane, osim u videu i gore na vrhu u popisu sastojaka (piše: otvori za listu sastojaka)
  2. Nakon dvije minute kuhanja, izvaditi bademe van i oguliti ih. Ide vrlo lako i gotovi ste za dvije minute. Mogu i mljeveni orasi ili lješnjaci ali preporučujem baš mljevene bademe
  3. Oguljene bademe poslagati na lim obložen papirom za pečenje
  4. Bademi se peku 10-15 minuta na 150 C bez ventilatora
  5. Ne treba ih hladiti, znači možete ih (i ne morate) odmah samljeti te ostaviti sa strane do upotrebe
  6. U posudu dodati glatko brašno, malo soli i prašak za pecivo. Po želji prosijati ali nije uvjet. Također ostaviti sa strane do upotrebe
  7. U posudu za mikser dodati jaje, šećer i vanil šećer pa miksati najvećom brzinom dvije minute
  8. SAVJET: Naravno, možete koristiti i ručni mikser. Također, bitno za napisati je da možete i ručno miksati pjenjačom. Rafaelo kolač će (provjereno) uspjeti i u tom slučaju, čak i ako nemate mikser
  9. Nakon 2 minute miksanja jajeta i šećera postepeno dodavati hladno mlijeko, kako je prikazano u videu
  10. Odmah bez čekanja postepeno dodavati i prethodno mljevene bademe
  11. Također bez čekanja dodavati odmah i suncokretovo ulje
  12. Sada postepeno dodavati i brašno sa praškom za pecivo i malo soli, koje ste si već pripremili i ostavili da stoji do upotrebe
  13. Kada ste dodali zadnju žlicu brašna, nastaviti miksati još dvije minute pa dobivenu smjesu za raffaelo kolač izliti na lim (35×30) prethodno premzan sa malo maslaca i pobrašnjen (višak brašna otresti)

14. Biskvit za Rafaelo kolač staviti odmah peći 25 minuta na 175 C, bez ventilatora. Ako ćete ga koristiti, obavezno pogledajte situaciju s vremena na vrijeme jer će trebati koja minuta manje

15. Nakon proteka vremena, biskvit izvaditi van. On će se spustiti ali tako mora biti i neka vas to uopće ne brine

16. Krenite odmah pripremiti kremu za rafaelo kolač. U lonac dodati 3 dl mlijeka i šećer a u manjem lončiću ili šalici sa strane pola dl hladnog mlijeka pomiješati sa pudingom od vanilije (standardni puding prah od vanilije bez obzira na proizvođača i gramažu)

17. Kada mlijeko sa šećerom u loncu zakuha (srednje jaka vatra) dodati puding sa malo hladnog mlijeka iz lončića istovremeno miješajući narednih minutu dvije. Maknuti sa vatre pa u vruće dodati maslac i otopiti ga snažno miješajući pjenjačom

18. Odmah vruću kremu istresti preko još toplog biskvita i posipati sa kokosom

19. Rafaelo kolač ohladiti u hladnjaku ili nekom drugom hladnom mjestu (u hodniku i slično) minimalno 2,5 sata. Ja sam ga ostavio preko noći

20. I Rafaelo kolač raffaello je gotov i spreman za posluživanje

Komentari