[RECEPT] Paradižot ili šnenokle

Za pripremu vam je dovoljno samo nekoliko jaja, mlijeko i šećer.

136

SASTOJCI:

  • 1l mlijeka
  • 4 jaja
  • 5 punih jušnih žlica šećera
  • 1 -2 vanilin šećera
  • 2 pune jušne žlice brašna (glatko ili oštro, svejedno je)

PRIPREMA:

  1. Razdvojiti bjelanjke i žumanjke. Žumanjke ostaviti po strani, a bjelanjke ulupati mikserom u čvrsti snijeg.
  2. Zakuhati mlijeko u većoj posudi. U kipuće mlijeko žlicom vaditi i spuštati veće žličnjake od bjelanjaka. Nakon pola minute okrenuti žličnjake na drugu stranu, kuhati još 30-tak sekundi pa izvaditi uz pomoć žičane hvataljke u posudu u kojoj će se šnenokle poslužiti. Odjednom ćete moći skuhati najviše 5-6 žličnjaka, pa ćete postupak morati ponavljati dok ne potrošite sve bjelanjke.
  3. Kada ste gotovi s kuhanjem žličnjaka, iz mlijeka u kojem su se kuhali žličnjaci pažljivo izvaditi sve one sitne ostatke bjelanjaka (možete ga i procijediti).
  4. Umiksati žumanjke, šećer i vanilin šećer, dodati brašno i dio mlijeka. Ukuhati sve skupa u ostatak mlijeka, pa uz miješanje pjenjačom kuhati par minuta. Krema je gotova kada se počne gusnuti i kada bude ravnomjerno žuta i sjajna.
  5. Vrućom kremom preliti žličnjake od bjelanjaka, ohladiti i poslužiti u manjim zdjelicama. Po želji posipati čokoladnim mrvicama ili strugotinama.

Komentari