[RECEPT] Mekane kiflice s Nutelom

Uvijek uspiju i tako su dobre!

29

SASTOJCI:

  • 500g glatkog Tena brašna tip 550 za dizana tijesta
  •  7g suhog kvasca
  •  dva prstohvata soli
  •  50g šećera
  •  opcija po želji i ako imate: vanil šećer
  •  opcija po želji i ako imate: ribana pola korica limuna
  •  2,5 dl hladnog mlijeka
  •  nutela ili neki drugi nadjev po želji, mogu i prazne
  •  100g maslaca
  •  1 jaje
  •  pol dl mlijeka na kraju za premazivanje prije pečenja
  • šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA:

  1. Pomiješati Tena glatko brašno tip 550 za dizana tijesta, sol, šećer, suhi kvasac i opcionalno po želji vanil šećer i ribanu koricu limuna. Točne količine su napisane osim u videu i gore na vrhu u listi sastojaka (piše: otvori listu sastojaka)
  2. Maslac otopiti u lončiću pa maknuti sa vatre. Odmah dodati hladno mlijeko kako bi ohladili maslac. Istresti u posudu u kojoj ćete u stvari i zamijesiti tijesto za ove prefine kiflice sa nutelom
  3. U otopljeni maslac sa mlijeko dodati jaje i promiješati. VAŽNO / SAVJET: Mora biti mlako jer ako je je toplije ili jače vruće, jaje će koagulirati, tako da pripazite na temperaturu otopljenog maslaca sa mlijekom
  4. Postepeno dodavati suhe sastojke u mokre prema uputi u video receptu i umijesiti loptu tijesta. Blago pobrašniti odozgora i poklopiti ili pokriti na sat vremena
  5. SAVJET: Kako sam posebno naveo u videu, vodite računa o tome da tijesto mora biti malo ljepljivo za prste. Na taj način će kiflice sa nutelom kasnije kada budu pečene biti stvarno boljeg okusa
  6. Nakon sat vremena tijesto promijesiti i ako ste sve učinili kao i ja te kako treba, ako se smijem tako izraziti, onda je ukupna težina lopte tijesta oko 970g
  7. Razvaljati tijesto tanko svega 4-5 milimetara odprilike promjera 50 cm
  8. Rezati oblike trokuta za kiflice te staviti nadjev od nutele ili bilo koji drugi nadjev koji volite i imate pri ruci
  9. SAVJET: Nemojte pretjerivati sa nadjevom jer su ove kiflice i prazne ukusne same po sebi, da ih samo posipate sa šećerom u prahu
  10. Kiflice sa nutellom poslagati na lim obložen papirom za pečenje kojeg ste prije pošpricali sa malo vode
  11. Premazati sa malo mlijeka bilo koje temperature pa ostaviti pola sata da se nutella kiflice dižu12. Kiflice sa nutelom koje uvijek uspiju staviti u hladnu pećnicu, pa tek onda uključiti istu na 170 C te nastaviti postepeno peći narednih pola sata13. SAVJET: Ako ćete peći sa ventilatorom, u tom slučaju pecite oko 6-7 minuta kraće. Ipak savjetujem da pogledate u pećnicu s vremena na vrijeme jer je vi ipak najbolje poznajete i znate kako peče

    14. Nakon pečenja kiflice sa nutelom ostaviti da se kratko ohlade, oko 15-20 minuta pa posipat sa šećerom u prahu. Vodite račina da ne pretjerujete sa šećerom u prahu jer će izgledati bolje ako su djelomično posipane

Komentari