[RECEPT] Mekana i sočna krempita bez laktoze

29

Sastojci

  •  2 x 275g lisnatog tijesta (čitaj savjet oko lisnatog ispod videa u pisanom receptu)
  •  smjesa sa žumanjcima:
  •  10 žumanjaka
  •  150g šećera
  •  vanil šećer
  •  150g gustina (kukuruni škrob)
  •  1 dl Alpro Plant Natural
  •  smjesa sa bjelanjcima:
  •  10 bjelanjaka
  •  2 velike žlice ocijeđenog soka limuna
  •  vanil šećer
  •  150g šećera
  •  prstohvat soli
  •  Ostalo:
  •  preostali 9dl Alpro plant Natural
  •  500ml vrhnje za šlag bez laktoze (ako smijete laktozu, onda može bilo koje)
  •  šećer u prahu za posipanje

PRIPREMA:

  1. Lisnato tijesto koje sam koristio je kupovno iz hladnjaka a ne iz dubokog zamrzavanja. Znači svježe lisnato koje je već zamotano na papiru za pečenje pa mi je to uvelike olakšalo pripremu. Dimenzije su baš taman pa nemam previše oblikovanja za lim 35×25 cm. Točne količine su napisane osim u videu i gore na vrhu u popisu sastojaka (piše: otvori za listu sastojaka) Prvi dio lisnatog tijesta probušiti posvuda vilicom pa staviti na veći lim prethodno premazan sa malo vode. Peći 10 minuta na 220 C
  2. Ponoviti postupak sa drugim dijelom tijesta ali vodite računa da odmah narežete potrebne kocke koje će kasnije biti lakše odrezati na kraju za porciju kremšnite za tanjur (slike 1 i 2 ispod)
  3. Razdijeliti jaja na bjelanjke i žumanjke (slika 3 ispod)
  4. U bjelanjke dodati šećer i vanil šećer, malo soli te sok limuna pa miksati najvećom brzinom 5 minuta kako bi dobili čvrst snijeg od bjalanjaka (slika 4 ispod)

5. U žumanjke dodati šećer i vanil šećer pa miksati najvećom brzinom 2-3 minuta. Dodati kukuruzni škrob (gustin) i 1 dl Alpro Plant Natural pa nastaviti miksati isprva polako (da kukuzni škrob ne izleti van zbog brzine miksera) a potom najvećom brzinom oko minutu (slika 5 ispod)

6. U loncu zakuhati na jakoj vatri preostalih 9 dl Alpro Plant Natural pa smanjiti na srednje jaku vatru. Odmah dodati smjesu sa žumanjcima pa nastaviti miješati oko 2-3 minute. Trebalo bi odmah brzo očvrsnuti ali pripazite da previše ne koagulira. Što znači previše? Smjesa će odmah postati čvrsta miješanjem ali ako će promjeniti boju iz žute u baš jako tamnu žutu, onda je postalo “gumasto” i previše je koaguliralo. Upravo zbog toga je podešena srednje jaka vatra, kako sam napomenuo i u detaljnom video receptu.

7. Sada dodati polovicu smjese sa bjelanjcima pa dobro promiješati minutu a potom i preostale bjelanjke te nastaviti miješati 2-3 minute

8. Izliti odmah vruće na lim u kojem je prvi dio lisnatog tijesta (koje je ispikano vilicom prije pečenja) – slika 6 ispod

9. Ohladiti barem dva sata prije nego stavite šlag, kako se isti ne bi otopio na toploj kremi. Dobro je prije nego ovu kremu za kremšnite bez laktoze stavite u hladnjak, ohladite na sobnoj temperaturi 20 minuta. Nakon proteka vremena napraviti šlag bez laktoze prema uputi na pakiranju. SAVJET: Ako smijete koristiti laktozu onda naravno može bilo koji šlag. Rasporediti ga preko ohlađene kreme pa odmah preko šlaga staviti i drugi dio narezanog lisnatog tijesta (ono koje je narezano na “kocke” prije pečenja) – slika 7 ispod

10. Spremiti kolač u hladnjak najmanje sat vremena da šlag očvrsne (slika 8 ispod)

kremšnite krempita bez laktoze Alpro kolač recept

11. I kremšnite krempita bez laktoze alpro kolač je gotov i sve je spremno za posluživanje, samo po želji posipati sa malo šećera u prahu

kremšnite krempita bez laktoze Alpro kolač recept

Komentari