[RECEPT] Krem juha od koprive

Za pripremu bilo kakvog jela od koprive, koprive berite tako da uberete samo mlade izdanke, vrhove. Tako ćete dobiti najukusniji dio biljke, a opet ćete joj ostaviti mogućnost da se regenerira.

26

SASTOJCI:

  • 300-400 g kopriva
  • 1 luk
  • 1 žlica oštrog brašna
  • 2 krumpira
  • 1 režanj češnjaka
  • 1,5 l temeljca (pileći, povrtni…)
  • sol, papar
  • 4 žlice kiselog vrhnja

PRIPREMA:

  1. Ubrane vrhove kopriva dobro oprati i očistiti od eventualnih bubica. Napravite ovo u nekoliko voda i budite temeljiti, jer bubica će biti 😉 Opranu koprivu uroniti u kipuću vodu na 10 minuta. Ocijediti i ohladiti. Narezati ocijeđenu koprivu na sitno. Nije bitno koliko će kopriva biti sitna jer ćete juhu ionako na kraju izraditi štapnim mikserom.
  2. Na malo ulja pržiti sitno sjeckan luk, dodati nasjeckan češnjak i žlicu brašna. Zaliti sve temeljcem, a ako nemate temeljac pri ruci, dolijte vodu i ubacite kocku za juhu 😉 Dodati tada krumpir narezan na kockice i koprivu, te naravno začine. Sol, papar po želji.
  3. Kuhati juhu 20-tak minuta, odnosno toliko koliko je potrebno krumpiru da se skuha.
  4. Tada juhu izraditi štapnim mikserom, dodati i kiselo vrhnje, provjeriti kakvog je okusa pa eventualno dodati nešto što nedostaje. Ako je juha pregusta, dodajte još malo vode.
  5. Krem juha od koprive poslužuje se uz kuglice za juhu ili krutone. Možete i sami nasjeckati stari kruh na sitne kockice i kratko ga zapeći da bude hrskav pa ćete dobiti domaće krutone od kruha koji meni najbolje pašu uz krem juhice.Recept u slikama:Prokuhanu koprivu isjeći na sitnoPržiti luk na uljuDodati brašnoDoliti temeljac, koprive i krumpir...začiniti i skuhatiIzmiksati juhu i poslužiti. Dobar tek :)

Komentari