Raštika

2802

Raštika ili rašćika kako bi se još reklo, za one koji ne znaju, je biljka s listovima nalik na blitvu, a raste kao kupus, u glavici. Moram kao uvod staviti video, na koji mi je prijatelj skrenuo pozornost (hvala Krošanskom)-http://www.youtube.com/watch?v=-8ABZ1iRG8A. Jel se sjećate ove emisije, kako sporo govore!?

A sad se vratimo na moju raštiku. Nisam ju pripremala na imotski način, jer nisam imala koštradine (suhog ovčjeg mesa), a niti bilo kakovog drugog suhog mesa po tom pitanju. Kako je taj dan kad sam to spremala bio Bajram i dolazio mi je na večeru prijatelj Bosanac, palo mi je napamet da spojim recept od kalje, ali da zamijenim kupus s raštikom. Kako je toga bio puni lonac, sljedećih tjedan dana, nitko nije svraćao (a nit sam ja se pretrgala od nuđenja) samo sam jela raštiku. Začudo niti zadnji dan mi nije dojadio okus (kao i sa sarmom svaki puta nakon Nove godine). Raštiku nije da jedeš kao većinu jela, već ju ljubiš dok ti prilazi ustima.

Zasada dosta romantiziranja, krenimo na recept. Teletinu sam isjekla na veće komade i pekla da dobiju boju. Izvadila sa strane i popržila malo luka (kapule), vratila nazad u lonac teletinu, krumpire na kockice i prethodno obarenu i isječenu raštiku. Sve prelila vodom i pustila da se krčka. Nakon kojih pola sata ubacila sam obareni paradajz, češnjak i malo konšerve. Posolila, popaprila (ne koristim Vegetu kao Neda) i ostavila da se kuha dok se meso ne raspada, a to je otprilike sat, sat i pol. Nisam stavljala zapršku, samo sam pri kraju malo zgnječila krumpire da se juha zgusne. Dobar tek!

Sastojci:
kg telećih prsa ili rebra
vezica raštike
pola kg krumpira
3 paradajza
luk
3 režnja češnjaka
ulje, sol i papar

Tekst i fotografije: Dorotea Orlović

Komentari