Ragu

549

Jučer sam gledala novi nastavak Anthony Bourdainov show No reservations (kulinarska emisija gdje Anthony putuje po svijetu i jede) i nastavak je bio u Napulju. Naravno, prvo je probao pizzu, onda mu je neki simpatičan lik dao svježe morske ježeve i na kraju je bio na nedjeljnom ručku kod tipične mame Talijanke. Samo zamislite malu stariju gospođu kako vrti svojim kuhačom crveni umak s pljugom u ustima i viče svojim hrapavim glasom “Aeeeee!”. Gospođa Jozefina im je skuhala ragu koji još zovu Scarpetta što u prijevodu znači cipela, jer se sos kupi s kruhom po tanjuru, kao što cipelu vučeš po pločniku.
Mama Napolitana je prvo na maslinovom zažutila luk i češnjak, stavila meso (neke njihove kobasice), prelila pasiranom rajčicom s malo vode i ostavila da se krčka na laganoj vatri 5 sati. Ja sam malo to izmijenila, koristila sam potrbušnicu koju sam prethodno marinirala u pola vode, pola kvasine preko noći. Isto sam zažutila luk i češnjak, ubacila meso i pasiranu rajčicu i ostavila da se lagano krčka 2 sata. Nakon toga dodala sam rajčicu, posolila i kuhala još pola sata. Ako je prekiselo dodajte malo šećera, izrezane tikvice, malo feferona, a sa strane stavila kuhat tjesteninu. Kada su tikvice omekšale i tjestenina skuhala, iz ragu sam sve veće komade stavila u drugu posudu i začinila bosiljkom. U procijeđenu tjesteninu sam dodala umak od ragua, dobro promiješala i stavila kuhat još minutu da se sve prožme. I da, začiniti parmezanom!

U ovom tonu želim vam ugodno ljeto i mirno more! Adio!

Sastojci:

1 kg juneće potrbušnice
2 dcl kvasine
tetrapak pasirane rajčice
3 rajčice
2 veće tikvice
3 luka
5 režnjeva češnjaka
šaka svježeg bosiljka
2 feferona
sol i malo šećera

Tekst i fotografije: Dorotea Orlović

Komentari