Punjeno povrće – 5 jednostavnih recepata u kojima ćete uživati!

100

Većina povrća, koje ima odgovarajući oblik naravno može se izdubiti i napuniti. Rajčice, luk, tikvice, patlidžani i naravno paprike neki su od najuobičajenijih. Najčešće se puni kombinacijom mljevenog mesa, riže, krumpira, no za lakše varijante idealno je kombinirati drugo povrće, gljive, palentu i slične namirnice.  Inače, punjeno povrće do savršenstva je dovedeno u turskoj kuhinji, gdje je poznato pod nazivom dolma. Povrće punjeno mljevenim mesom tamo se obično poslužuje toplo i jede preliveno jogurtom. Namirnice koje s eu turskoj kuhinji još koriste kao punjenje su bulgur, kus kus, quinoa ili ječam. Predlažemo nekoliko recepata za isprobati ovih dana uz napomenu da neki sadrže sir i vrhnje pa ako ste na misiji gubitka kilograma ove namirnice ili izbacite ili smanjite J

Zapečeni punjeni luk

img_7957_40299

Sastojci: 8 glavica luka, 500g mljevene junetine ili janjetine, 20g riže, 1 dl ulja, jušna žlica brašna, 100g kajmaka, jušna žlica pirea od rajčice, jušna žlica octa, mljevena crvena paprika, sol, papar, peršin.

Priprema: Očistite glavice luka od ljuske pa ih kuhajte u vodi sa octom oko pet minuta. Nožem odsijecite vrh i ostavite da se malo ohladi. Izvlačite slojeve luka u komadima ili izdubite žlicom sredinu. Pomiješajte mljeveno meso, rižu, sol, papar i žličicu sjeckanog peršina. Smjesom punite glavice luka i nadjevene složite u pleh za pečenje. Na ulju propržite brašno. Kad se zažuti, dodajte pire od paradajza, mljevenu papriku i kajmak pa podlijte sa malo tople vode. Prelijte preko punjenog luka i pecite na 150°C oko 40 minuta. Posudu tokom pečenja lagano protresite. Pred kraj poprskajte sa malo octa ili limunovim sokom.

Patlidžani punjeni povrćem

baking-basil-cheese-1707917

Sastojci: 2 veća patlidžana, 2 paprike, veći luk, 2 rajčice, 2 češnja češnjaka, vezica peršina, 4 žličice maslinovog ulja, prstohvat majčine dušice, naribani sir – po želji, sol i papar prema ukusu.

Priprema: Patlidžane dobro operite i prepolovite. Izdubite “meso” i napravite lađice. Posolite i ostavite desetak minuta da sol izvuče gorčinu. Osušite papirnatim ubrusima. Popržite ih pa ocjedite od viška ulja. Prodinstajte luk i češnjak, pa dodajte meso patlidžana, nasjeckane paprike, oguljenu rajčicu, peršin, sol i papar. Napunite patlidžane, pospite naribanim sir te složite na nauljeni pleh za pečenje. Zapecite desetak-petnaest minuta kako bi se sir rastopio.

Lađice od tikvica sa piletinom

Sastojci: 2 tikvice, rajčica, 2 žlice kiselog vrhnja, žličica sjeckanog peršina, 250g piletine, glavica luka, 1/3 šalice naribanog sira, sol, papar.

Priprema: Piletinu nasjeckajte na što sitnije kockice. Popržite luk na ulju pa dodajte meso. Pržite oko desetak minuta. Tikvice prerežite po dužini i izdubite sadržaj žlicom. Nasjeckajte rajčicu i pomiješajte sa sadržajem tikvice. Ubacite kiselo mlijeko, sol, biber, peršin i polovinu naribanog sira. Umiješajte piletinu. Izdubljene lađice napunite smjesom, pospite preostalim sirom i pecite 20 minuta na 200°C.

Patlidžani sa mesom

Sastojci: 2 velika patlidžana, glavica luka, 2 češnja češnjaka, 250g mljevenog mesa, 300g rajčice, maslinovo ulje, sol, papar;

Umak: 30g putra, 30g brašna, 250ml mlijeka, jaje, 125g naribanog sira, 1,5 žlićica muškatnog oraščića, sol, biber.

Priprema: Prepolovite patlidžane po dužini i izdubite ih. Lađice posolite i ostavite deset minuta pa posušite papirnatim ubrusom. Pecite na 180°C oko 10 minuta. Sredinu nasjeckajte i propržite. Popržite luk, dodajte češnjak, a potom ubacite meso i dinstajte 5-10 minuta. Dodajte meso patlidžana, sol i papar  pa nasjeckan paradajz. Kuhajte 30-40 minuta, dok se umak ne zgusne. Rastopite putar u posudi i umiješajte brašno neprestano miješajući dok brašno ne posmeđi. Dodajte mlijeko i miješajte 8-10 minuta dok se umak ne zgusne. Sklonite sa vatre, dodajte sir i jaje pa začinite. Izvadite “lađice”, napunite ih mesom i prelijte umakom. Prema želji, dodajte siro. Vratite u pećnicu i pecite oko 15 minuta.

Pečene paprike sa tunjevinom

delish-classic-stuffed-peppers-horizontal-1538065876

Sastojci: 6 mesnatih paprika babura, 2 manje konzerve tunjevine, 150g majoneze, 2dl kiselog vrhnja, 3-4 žlice mliječnog sirnog namaza, 2 žličice paste od maslina, sok 1/2 limuna, peršin, sol, biber.

Priprema: Paprike posložite u pleh za pečenje i pecite na 220°C dok ne potamne. Prebacite ih u posudu i pokrijte kuhinjskom krpom. Tunjevinu ocjedite od viška ulja pa je pomiješajte sa majonezom, kiselim vrhnjem i mliječnim namazom. U smjesu dodajte pastu od zelenih maslina pa sve začinite limunovim sokom, sjeckanim peršinovim listom, soli i paprom. Pečene paprike oljuštite, očistite od sjemenki i peteljki pa ih napunite pripremljenim nadjevom.

Komentari