Proslavite irski nacionalni blagdan Svetog Patrika uz najbolje recepte

28

Povodom Dana Svetog Patrika donosimo vam nekoliko zanimljivih recepata. Poznato je da Irci na Dan Svetog Patrika spremaju tradicionalna jela od govedine, kupusa i krumpira. Uz jelo, nazdravite i čašom tamnog piva Guinness ili se opustite uz irsku kavu. U nastavku vam donosimo fantastične recepte. U slast!

  1. Kozice Dublin Bay s pireom i boxty

Vrijeme pripreme: manje od 30 min. Vrijeme kuhanja: 10-30 minuta. Za 4 osobe.

Sastojci:

Za kelj i kupus: 50 ml bijelog vinskog octa, 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 2 žlice biljnog ulja, 1 žlica šećera, 1 češanj češnjaka sitno sjeckanog, 100 g kelja sitno narezanog, ½ glavice hmelja ili slatkog kupusa tanko narezanog

Za pire: dvostruka krema od 100 ml, 50 g lovagea sjeckanog, 50 g kelja (stabiljke ukloniti, lišće sjeckati), prstohvat soli, prstohvat šećera

Za boxty: 100 g hladnog pire krumpira, 100 g oguljenog i naribanog krumpira, 100 g brašna, 100 ml mlijeka, 1 pretučeno jaje, 1 žlica biljnog ulja, sol i svježe mljeveni papar

Za kozice Dublin Bay: 4 kozice Dublin Bay, 40 g maslaca, 1 sitno sjeckani češanj češnjaka, 1 limun, 4 rotkvice narezane na rezance

Da biste napravili kelj i kupus pomiješajte ocat, ulja, šećer i češnjak u maloj posudi i začinite sa soli. Obložite kelj i kupus s vinjegrom i odložite. Da biste napravili pire, zagrijte kremu u tavi i dodajte lovage i kelj. Dobro pomiješajte, dodajte sol i šećer i kuhajte dok listovi ne proključaju. Prebacite u blender i umješajte u kašu. Da biste napravili boxty, pomiješajte pire krumir, naribani krumpir i brašno u velikoj posudi. Umutite u mlijeko i jaje te začinite sa soli i paprom. U tavi zagrijte ulje i dodajte smjesu od krumpira da napravite tanku palačinku, malo deblju od krupice. Kuhajte 2-3 minute sa svake strane do zlatno-smeđe boje. Pomoću okruglog rezača za biskvit napravite 4 male palačinke. Da biste napravili kozice Dublin Bay, zavrijte vodu i blanširajte kozice 5 sekundi. Odmah umočite kozice u ledenu vodu, a zatim ogulite školjke i očistite. U tavi zagrijte maslac, češnjak i limunov sok i kuhajte kozice dok ne postanu ružičaste. Za posluživanje stavite kelj i kupus na tanjure i na vrh stavite kozice. Pire stavite oko rubova tanjura i poslužite s limunom, rotkvicom i botxyjem sa strane.

2. Juha od govedine

Vrijeme pripreme: manje od 30 min. Vrijeme kuhanja: 1 – 2 sata. Za 6 osoba.

Sastojci: 2 žličice biljnog ulja, 1 kg pirjanog odreska odrezanog na komade od 2, 5 cm, 2 luka, 3 stabiljke celera, 4 velike mrkve, govedina, 900 g krumpira, 25 g nezaslađenog maslaca, morska sol i svježe mljeveni crni papar

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Stavite veliki lonac na vatru, dodajte 1 žlicu ulja i goveđe meso. Izvadite govedinu i stavite je na tajnur. Nemojte očistiti lonac jer će vam trebati za povrće. Dok se govedina prži, ogulite i nasjeckajte luk i mrkvu, a celer narežite. Zagrijte preostalo ulje u istom loncu i pržite luk, celer i mrkvu 4 – 5 minuta ili dok luk ne omekša. Začinite sa soli i paprom. Pomiješajte govedinu s povrćem, a zatim lonac maknite s vatre. Stavite meso i povrće u pećnicu. Ogulite i nasjeckajte krumpir na ¼ debele kriške i rasporedite po vrhu govedine. Preko stavite maslac, a zatim čvrsto prekrijte s folijom. Pecite 1 sat, zatim uklonite foliju i pecite još 15 minuta dok krumpir ne postane hrskav i zlatno-smeđi. Poslužite u dubokim tanjurima.

irish-beef-stew-horiz-a2-1800

3. Colcannon

Vrijeme pripreme: manje od 30 min. Vrijeme kuhanja 10 – 30 min. Za 2 do 4 osobe.

Sastojci: 500 g brašnastog krumpira koji je mekano kuhan, 250 kupusa nasjeckanog i lagano pirjanog, 2 žličice vrhnja, sol i papar, 1 veliki ili 2 mala luka narezana na sitno, malo masti slanine, goveđeg mlijeka ili ulje za prženje

Posolite i popaprite krumpir te pomiješajte s kupusom i vrhnjem. Na masnoći popržite luk na umjerenoj vatri dok ne omekša i poče dobivati boju. Polovicu smjese krumpira i kupusa u ravnomjernom sloju rasporedite na luk i pržite 4 – 5 minuta dok ne postane hrskav. Narežite smjesu na 4 četvrtine i pažljivo ih preokrenite tako da hrskavi dio bude gore. Preostalu smjesu krumpira i kupusa stavite na prvi sloj i nakon nekoliko minuta okrenite. Kada dno porumeni, imat ćete hrskavi vrh i dno te hrskavi sloj u sredini.

colcannon_13802_16x9

4. Irska krema i čokoladni cheesecake

Vrijeme pripreme: 2 sata. Vrijeme kuhanja: 10 minuta.

Sastojci: 100 g maslaca, 250 g zgnječenih keksa, 600 g sira, 25 ml Baileys ili neki drugi irski krem liker, 100 ml šećera za glazuru, dvostruko vrhnje od 300 ml, 100g naribane čokolade

Garnirati: 200 ml dvostruko vrhnje, šlag, kakao prah

U tavi rastopite maslac i dodajte zgnječene kekse. Dobro promiješajte dok keksi ne upiju sav maslac. Maknite s vatre i stavite na limenu podlogu od 18 cm. Stavite u hladnjak i ostavite da odstoji 1 sat. U međuvremenu pripremite nadjev. Lagano umutite krem sir, a zatim tucite u irsku kremu i šećer od glazure. Preklopite u šlag i naribanu čokoladu. Kad omekša, ravnomjerno žlicom rasporedite na kekse. Ohladite i ostavite da odstoji još 2 sata. Nakon postavljanja ukrasite šlagom i kakao u prahu po vrhu.

baileysandchocolatec_72293_16x9

5. Irska kava

Vrijeme pripreme: manje od 30 min. Za 2 osobe.

Sastojci: 2 žličice irskog viskija, 2 žličice demerara šećera, vruća jaka kava, šlag

Zagrijte 2 šalice za kavu i dodajte viski u svaku. U svaku čašu umiješajte žlicu šećera. Dolijte kavu i dobro promiješajte. Premažite šlagom i poslužite.

irishcoffee_8924_16x9

6. Irski riblji gulaš sa soda kruhom

Vrijeme pripreme: manje od 30 min. Vrijeme kuhanja: 30 – 60 minuta. Za 4 osobe.

Sastojci za soda kruh: 200 g integralnog brašna, 275 jakog bijelog brašna s dodatkom za posipanje, 1 natopljena soda bikarbona, prstohvat soli, 200 ml mlaćenice, 1 jaje, 1 žličica meda

Za gulaš: 1 veliki krumpir, 250 g dimljenih fileta, 1 lovorov list, 1 šalotka prepolovljena, 650 ml punomasnog mlijeka, 30 g nezaslađenog maslaca, 1 sjeckani luk, 1 češanj češnjaka narezan, 150 g sjemenki od slatkog kukuruza, šaka graha, 6 češnjača, 12 školjki, filet bakalara narezan na kockice od 200 g, 150 g sirovih kraljevskih kozica, 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina, svježe mljeveni crni papar

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Podmažite brašnom dno od 900 g. pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i sol u zdjeli. U mjernom vrču pomiješajte mlaćenicu s jajetom i medom. Na sredini napravite jažicu od suhih sastojaka, a zatim ulijte u mokru smjesu. Dodajte malo brašna ako vam se učini da je tijesto vlažno i ljepljivo. Spojite smjesu da se formira tijesto. Oblikujte u grubi oval. Po vrhu pospite malo brašna i pecite u pećnici 35 – 40 minuta. Izvadite kruh na stalak da se ohladi. Za gulaš stavite krumpir u zdjelu, prekrijte vodom, provrijte i kuhajte 15 – 20 minuta dok ne omekša. Kuhani krumpir narežite na male komadiće i stavite na stranu. Dimljeni pire stavite u tavu s lovorovim listom i lukom i prekrijte mlijekom. Stavite na laganu vatru nekoliko minuta, zatim skinite s vatre. U tavi popržite luk na maslacu dok ne omekša. Umiješajte narezani češnjak, kuhani krumpir i dodajte šaku narezanog graha. Izvadite iz mlijeka i stavite na tanjur. Oljuštite kožu i narežite na komade. Procijedite mlijeko kroz sito u smjesu luka s krumpirom i pirjajte oko 20 minuta. Dodajte pire, narezane ljuske, ribu, luk i kozice, zagrijte pa promiješajte peršin i začinite s paprom.

irish_fish_chowder_with_08587_16x9

Izvor: BBC

Komentari