Proglašene Riječke gastronomske luke za 2024. godinu

230
Riječke gastronomske luke

U Hotelu Hilton Costabella Beach Resort & Spa proglaąene su Riječke gastronomske luke za 2024. godinu. Propisane kriterije ispunilo je 37 restorana za 64 titule Riječkih gastronomskih luka koje su im dodijeljene u 10 kategorija: Luke lokalnih namirnica; Ribarske luke; Veganske luke; Barbeque luke; Poslovne luke; Romantične luke; Obiteljske luke; Luke za vinske entuzijaste; Luke posebnosti i Luke okusa drugih zemalja.

U uvodnom dijelu proglašenja prisutnima su se obratili gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa i inicijatorica i voditeljica projekta Karin Mimica iz tvrtke Abisal, Gastronaut.

Proglašenje Riječkih gastronomskih luka započelo je uz predivne note pjesme „Najdraža Rijeko“ u izvedbi Standards Time Dua, a za izvrsnu atmosferu tijekom cijele ceremonije pobrinuo se, uvijek zabavan i originalan, voditelj Joso Krmpotić.

„Riječke gastronomske luke predstavljaju koncept koji se pokazao kao prirodni nastavak razvoja Rijeke kao urbane turističke destinacije, uz posebno isticanje kvalitetne i široko prepoznatljive riječke ugostiteljske ponude, koja iz godine u godinu obuhvaća sve više globalnih gastronomskih trendova, ali i neizostavnih lokalnih specijaliteta, koji sve većem broju gostiju pričaju bogatu priču o povijesti i tradiciji ovog kraja. Za sve to, uvelike su zaslužni upravo današnji dobitnici priznanja, ali i svi oni, koji zajedno s nama stvaraju, ili kuhaju, priču našeg grada. Zato čestitam našim gastronomskim lukama na priznanjima te svakako pozivam sve Riječanke i Riječane, kao i sve naše goste i posjetitelje, da po svom guštu zaplove ovim riječkim gastro lukama“- izjavio je gradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović.

„Današnjom dodjelom priznanja potvrdila se kvaliteta ponude i pružanje usluga svih ugostiteljskih objekata okupljenih u projekt Riječkih gastronomskih luka, koji su to i dokazali ispunjavanjem niza uvjeta i time zaslužili titule nekih od gastronomskih luka za 2024. godinu. Projekt Riječke gastronomske luke osvojio je nacionalnu godišnju nagradu Simply the Best, posebno priznanje za kreativnost, inovativnost, razvoj i unapređenje turističke ponude destinacije, čime se potvrdio kontinuirani rad Turističke zajednice grada Rijeke zajedno s partnerima u destinaciji, kojim se konstantno radi na poboljšanju i unapređenju turističke ponude s naglaskom na enogastronomiju. Kvarner 2026. postaje Europska prijestolnica gastronomije, a u svrhu što kvalitetnije pripreme za nadolazeću kandidaturu, kroz prijavu za Riječke gastronomske luke proveli smo anketu među ugostiteljima o prisutnosti lokalnih jela i namirnica u njihovoj svakodnevnoj ponudi. Izuzetno nas veseli veliki interes ugostitelja za promociju našeg kraja kroz lokalna jela te ćemo u skladu s time razvijati i brojne planirane marketinške aktivnosti. Tendencija projekta bila je da gosti, domaći i strani, prilikom dolaska u destinaciju, na temelju vlastitih preferencija i životnih stilova odaberu željene objekte iz bogate ugostiteljske ponude, u čemu smo i uspjeli te se ovim putem želim zahvaliti ugostiteljskim objektima koji su već treću godinu s nama, ali i onima koji su prepoznali kvalitetu projekta i pridružili nam se ove godine kao partneri. Projekt Riječkih gastronomskih luka promovira se tijekom cijele godine kroz brojne marketinške aktivnosti koje radimo ili samostalno ili u suradnji s Hrvatskom turističkoj zajednicom i Turističkom zajednicom Kvarnera. Projektom Riječkih gastronomskih luka zasigurno se stvara kvalitetnija ponuda u destinaciji i razvija turizam kao integralni dio razvojnog koncepta grada te svakako prezentira Rijeka kao poželjna cjelogodišnja turistička destinacija. Joą jednom čestitke svim ugostiteljskim objektima koji su ponosni dobitnici oznake Riječke gastronomske luke za 2024. godinu te im želim puno uspjeha u radu, kako u nadolazećoj sezoni tako i tijekom cijele godine“- izjavio je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.

„U 2022. godini 25 riječkih restorana dobilo je titule 39 luka, a u 2023. godini proglasili smo 55 luka u 36 ugostiteljskih objekata. Ove godine imamo  64 Riječke gastronomske luke u  37 restorana. Od luka kojima raste broj, posebno veseli rast broja luka lokalnih namirnica, porast broja luka za vinske entuzijaste, porast broja objekata koji nude najmanje 7 jela za vegane te porast obiteljskih luka. Porast obiteljskih luka konkretno znači da je još nekoliko riječkih restorana opremilo kutke s dječjim igrama, ukomponiralo u svoje prostore stolove za presvlačenje beba  te su prilagodili ponudu i najmlađim gostima. Luke posebnosti pak svojom originalnošću kreiraju nove atmosfere i gastronomske doživljaje. Iza svake nove titule luke stoji sadržaj namijenjen nekoj od kategorija gostiju. S tematskim ponudama luka, raste ponuda našeg grada i zadovoljstvo gostiju koji mogu lakše pronaći mjesta prema svojim specifičnim željama, potrebama i guštima. Čestitke svim našim lukama, a naše sugrađane i goste pozivam da se usidre u luci koja im najbolje odgovara“- izjavila je Karin Mimica, inicijatorica i voditeljica projekta.

Projekt Riječke gastronomske luke pokrenut je 2022. godine s ciljem povezivanja ugostiteljskih objekata u zajedničku priču s marketinškim potencijalom, izgradnje gastronomskog brenda u sklopu brenda grada Rijeke kao lučkog grada, podrške u profiliranju ugostiteljskih objekata s ciljem dizanja ukupne kvalitete i prepoznatljivosti ponude destinacije te edukacija za ugostitelje o novim trendovima u ugostiteljskoj ponudi. Provodi ga Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s riječkom tvrtkom Abisal, Gastronaut.

Nakon proglašenja, neke od aduta svojih gastronomskih luka prezentirali su domaćini iz Hotela Hilton Costabella Beach Resort & Spa koji je osvojio titule Riječke gastronomske obiteljske luke za restoran The Kitchen i Luke posebnosti – Fine dinig luke za restoran Nebo Restaurant & LoungeBodega – Barbeque luka čiji je vlasnik Bojan Cvetković ujedno i vlasnik BBQ partner poduzeća, koje s mesnim proizvodima za barbeque snabdijeva i druge ugostiteljske  objekte te Massimo Liao, iz restorana Taiyo, Riječke gastronomske azijatske luke sushia. Proglašenje Riječkih gastronomskih luka s vinima popratili su vinari Pavlomir, PZ Gospoja i PZ Vrbnik.

Druženje svih okupljenih nastavilo se u ugodnom ambijentu uz glazbenu podlogu Standards Time Dua, Damjana Grbca na kontrabasu i Zvonimira Radišića na gitari, glazbenika koji imaju različita, šarolika i bogata glazbena iskustva, koja se ujedinjuju i upotpunjuju upravo u ovom sastavu te u ritmu i melodiji nastavljaju zajednički put sa sljedećim glazbenim čanrovima: Evergreen melodije, popularni jazz i swing. Time se prigodno obilježio i svjetski dan jazz-a.

RIJEČKE GASTRONOMSKE RIBARSKE LUKE

Od kada je stanovnika Rijeke, u ovom kraju postoji i tradicija ribarstva. Na riječkoj tržnici ribarnica je smještena u veličanstvenom paviljonu s ophodnom galerijom i ukrašena je kiparskim dekoracijama.  Svježa riba, škampi i školjke, dostupni su u mnogim riječkim restoranima, a titula Riječkih gastronomskih ribarskih luka pripala je onima koji imaju i vlastite ribarske brodice ili posebne ugovore s pojedinim lokalnim ribarima.

U konobi Ugor, dugogodišnja tradicija ribarskog poduzeća pretvorena je u ribarsku konobu. Od ulova iz vlastite ribarske flote pripremaju se po tradicionalnim receptima primorske i dalmatinske kuhinje jela od riba, rakova i školjki. Smještena je na gornjem Zametu, a uređena je u primorskom stilu i oplemenjena starim predmetima.

Konoba i ribarnica Girica ima brod ribaricu koja lovi samo za njih. Riblja jela spremaju od dnevno svježeg ulova. Ponose se i vlastitom proizvodnjom tjestenine šurlica, kombinacijama sa svježim namirnicama s riječke tržnice, vinima lokalnih sorti Kvarnera i Istre te tradicijom od 1990. godine.

Restoran Nautica svojim položajem uz more dočarava riblju priču. Lokalni ribari s kojima imaju ugovore svaki dan donose im svježe ulovljenu ribu i druge namirnice iz mora.

Konobu Ribica s ribama, škampima, rakovima i školjkama snabdijeva nekoliko partnera ribara, a oni njihove ulove pretaču u kreativne i tradicionalne delicije.

Konoba Borik smještena je uz more na Pećinama. Orijentirana je na riblja jela i ulove iz Kvarnerskog zaljeva.

Bistro La Scarpetta kreativno, kulinarski interpretira ono što ribarski obrt, s kojim ima stalni ugovor, taj dan ulovi. Jelovnik se dnevno mijenja.

Chef konobe Feral, svako jutro od lokalnih ribara kupuje svježu ribu, s kojom priprema tradicionalne i kreativne specijalitete.

Bistro  Mornar smješten je u samom srcu Rijeke, uz gradsku tržnicu i s pogledom na more, odnosno riječku luku. Suradnja s više od desetak ribara i ribarskih obrta, osigurava da gosti Mornara na tanjuru uvijek imaju kvalitetnu i svježu ribu i proizvode od ribe.

Konoba  Fiume smještena je na riječkoj tržnici, odmah blizu ribarnice. Dnevni ulov se reflektira i u njezinoj dnevnoj ponudi.

RIJEČKE GASTRONOMSKE LUKE LOKALNIH NAMIRNICA

Rijeka je s jedne strane okrenuta moru, a s druge okružena zelenim pojasom u kojem se uzgaja i prerađuje i ono što pase i što iz zemlje raste. Jela s vrhunskim namirnicama iz mora koje ribari svakodnevno dovoze na riječku tržnicu, okolne proizvodnje sireva, mesnih prerađevina, brašna, jaja, voća i povrća do domaće pripreme lokalnih tjestenina možete pronaći u Riječkim gastronomskim lukama lokalnih namirnica.

Konoba Tarsa surađuje s lokalnim proizvođačima mesa, sireva, pršuta, voća i povrća, ribarima i tartufarima. U ponudi su lokalna vina i rakije.

Restoran Nautica surađuje s lokalnim proizvođačima od nabave voća i povrća, preko skute do ribarskih ulova i mesnih prerađevina.

Bistro Antack nabavlja svoje namirnice od stalnih partnera s tržnice pored restorana.

Konoba Girica priprema jela od ribe iz vlastitog ulova, a u suradnji s lokalnim proizvođačima nabavlja namirnice za priloge, koji se serviraju uz različita riblja jela. Osoblje restorana samo proizvodi lokalnu tjesteninu šurlice.

U Bistro Mornaru dobra suradnja s proizvođačima i dobavljačima lokalnih namirnica, od domaćeg ulja i vina, preko sira, mesa, do naravno uvijek tražene ribe, omogućava da na dnevnoj bazi mogu gostima ponuditi najbolje iz svoga kraja. U lokalnim delicijama može se uživati s pogledom na riječku luku.

Konoba Fiume uz svježe proizvode lokalnih dobavljača s tržnice na kojoj se nalazi, nudi i jela s namirnicama koje stižu s otoka Krka.

Restoran Conca d’Oro, nudi jela pripremljena na tradicionalan način od namirnica iz lokalnih OPG-ova i dnevnih ribarskih ulova. Smješten je u staroj jezgri grada i posluje u kontinuitetu od 1885. godine.

Bistro  La Scarpetta surađuje s lokalnim ribarskim obrtima, proizvođačima mesa i dobavljačima tartufa. Kruh, tjesteninu i njoke proizvode sami.

 

 

 

RIJEČKE GASTRONOMSKE BARBEQUE LUKE

Riječke gastronomske barbeque luke karkaterizira široka ponuda jela s roštilja i meza, a često ih prate kajmak i gravče na tavče.

Lovorka – Roštilj na drveni ugljen, pomno odabrano meso i recepture koje vuku korijene iz kolijevke roštilja Leskovca neki su od razloga zašto otići u Lovorku. Dodatni aduti su: meze, vješalica, kajmak, gravče na tavče, baklava i ugodan ambijent koji podsjeća na vremena u kojima se manje žurilo, a više uživalo u životu, druženju, opuštanju i hrani.

Bodega – specijalitete s roštilja, njih 15-ak,  priprema majstor roštilja Bojan Cvetković s mesom iz vlastite proizvodnje i prerade. Višestruki je pobjednik međunarodnog festivala roštilja “Pljeskavica za Guinness-a” koji se održava svake godine u Leskovcu. Uz pljeskavice na koje su domaćini naročito ponosni, čest izbor gostiju su i mesne plate te obročne salate.

Batak je poznat po sočnim i ukusnim jelima s roštilja poput različitih vrsta ćevapa, gurmanske pljeskavice, đevreka s kajmakom, punjene vješalice… Šaroliki prilozi podrazumijevaju i Suhe šljive u slanini i Pohanu papriku punjenu sirom.  Nude se i Rib – eye, krilca, rebarca i sezonska jela.

Kooglana nudi spoj zabave i roštilja, a nalazi se uz kuglanu i zabavni centar Tower centra Rijeka. Grupe najradije naručuju bogate mesne plate, objedinjene u dijelu menija nazvanom Klopa za ekipu.

Barbacoabarbeque luka s pogledom, pod krilaticom „Meet for Meat“, uz prekrasan pogled na Kvarnerski zaljev, nudi različite mesne specijalitete s roštilja. Ponudu jela prate opsežna vinska i pivska karta.

 

RIJEČKE GASTRONOMSKE VEGANSKE LUKE

Ukoliko ste vi ili netko od vaših gostiju vegan, u Rijeci možete računati na posebno razrađenu ponudu za vegane u restoranima koji nose titule Riječkih gastronomskih veganskih luka.  Restorani koje vam predlažemo nude barem po sedam jela pripravljenih prema veganskim standardima s isključivo veganskim namirnicama.

U bistrou Tifan na Pećinama dnevni meniji pripremljeni su prema recepturama poznatih svjetskih vegetarijanskih i veganskih kuharica, prema veganskim standardima (bez mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda).

Rica se nalazi preko puta riječkog kazališta, u blizini tržnice. Glavni aduti su im jela s bezglutenskim žitaricama (riža, proso, amaranth, quinoa, heljda) koje sami melju na kamene mlinove te od kojih proizvode sve pekarske i slastičarske proizvode, pizze, hamburgere i tjestenine. U sklopu lokala nalazi se i dućan s njihovim proizvodima bez laktoze, jaja i svega životinjskog porijekla. Naziv RICA dolazi od RI- Rijeka i C-celijakija.

KOYA – ASIAN NOODLES  je poznat po svojim noodles-ima, čiju pripremu se može promatrati i s ulice. Veganske nuddles-e radi u slanim i slatkim varijantama, a među traženijim jelima su i Biljni shio ramen, Brokula riža i Dandan tofu riža.

RIJEČKE GASTRONOMSKE POSLOVNE LUKE

Poslovni sastanci su još uspješniji kada su prožeti finim okusima u restoranima koji poslovnim ljudima pružaju mogućnost za rad, druženje i zajedničko objedovanje. Riječke gastronomske poslovne luke pružaju mogućnost održavanja sastanaka u zasebnom prostoru te nastavak druženja uz delicije. Raspolažu s brzim internetom, odvojenim salama i separeima kako bi dogovori ostali u zatvorenom krugu te prilagođavaju menije potrebama i mogućnostima organizatora sastanka, a omogućavaju različite načine plaćanja računa.

Restoran Kamov hotela Bonavia Plava Laguna nalazi se u centru Rijeke, u sklopu hotela Bonavia, prilagođenog potrebama poslovnih gostiju.  Uz gastronomske delicije, nudi elegantnu atmosferu, diskretan razmak među stolovima, mogućnost korištenja kongresnih dvorana i ponude za poslovne sastanke ili prezentacije, wellness i fitness centar te visoku profesionalnost i kvalitetu usluge.

Botel Marina poznat je po održavanju raznih domjenaka, svečanih i poslovnih ručkova i večera. Salon restorana može primit 50 osoba, lounge salon za privatna događanja do 20 osoba, a za organizaciju događanja za veći broj sudionika (100), klijetima su na raspolaganju  natkrivene palube koja su u zimskim mjesecima grijane. Restoran se ponosi nizom primorskih jela popraćenih lokalnim vinima.

Restoran  Lovorka u sklopu restorana nudi odvojeni separe za 20-ak osoba s mogućnošću održavanja prezentacija, zatvorenih sastanaka i drugih događanja. Utičnice se nalaze pored 50% stolova i u unutrašnjem prostoru i na terasi, a tu je i parking za preko 100 vozila.

Restoran Feral  raspolaže s odvojenom salom za 25 osoba, koja ima i zaseban ulaz. Ponudu su spremni prilagoditi željama gostiju, odnosno firmi.

 

RIJEČKE GASTRONOMSKE ROMANTIČNE LUKE

Igre refleksija boja sunca, neba i mora, koje priroda kreira u riječkom zaljevu, fotografiraju se i dijele kao primjeri ljepote i romantičnih pogleda. Kada se prirodnoj ljepoti pridruže i romantična okružja, suptilne atmosfere i fini okusi koje nude Riječke gastronomske romantične luke, stvaraju se trenuci za pamćenje.

Restoran Nautica smješten je na romantičnoj poziciji uz samo more s predivnim pogledom na Kvarner. Salom dominiraju blagi tonovi boja te elegantno ukomponirani kamen i drvo. U ponudi jela se nalaze i delicije od namirnica kojima se pridaju afrodizijačka svojstva – tartufi, školjke i čokolade.

Restoran  Spagho je oaza za odmor okružena užurbanim ritmom grada. Elegantno uređen drveno-kameni ambijent s romantičnom atmosferom i ugodnom pozadinskom glazbom raspolaže i stolovima s paravanima i dekorativnim lampama, koje se pojačava i smanjuje na potenciometar. Talijanska jela i vina prate atmosferu.

U bistrou Antack, ugodan ambijent uređenjem i rasvjetom stvara romantičnu atmosferu. U ponudi su i jela s namirnicama afrodizijačkih svojstva, a u svemu skupa možete uživati gledajući zalazak sunca na riječkoj rivi.

Capote y Olé je španjolski restoran u kome španjolske delicije prati i romantični ambijent te španjolska muzika.

RIJEČKE GASTRONOMSKE OBITELJSKE LUKE

Kako bi i djeca mogla uživati u svakom trenutku boravka u restoranima te se zabavljati veselim aktivnostima i van stola za kojim obitelj blaguje, za obiteljska druženja, posebno preporučamo Riječke gastronomske obiteljske luke. One imaju mogućnosti organiziranja obiteljskih proslava i druženja, prilagođene dječje menije, opremljene kutke i igre koje mogu okupirati pažnju djeteta te kutak za presvlačenje beba.

La scarpetta ima dječji kutak koji sadrži magnetsku ploču i ploču za pisanje kredom, dječji stol s dvije stolice te dvije police koje sadrže razne sadržaje za djecu – igračke, bojice i bojanke, mozgalice, slikovnice i razne dječje igre. Tu je i dječje igralište. Kuhar Antonio Močibob prilagođava ponudu najmlađim gostima.

U Tarsi, popularnom restoranu na Trsatu, djecu čeka dječje igralište, dječje stolice, dječji meniji, obiteljski ovali i niz detalja u funkciji ugodnih obiteljskih okupljanja.

Na Botelu Marina u brodskom interijeru djeci se na raspolaganju kutak za igru, dječji meniji te kutak za presvlačenje najmlađih. Bez obzira da li je riječ o popodnevnom druženju uz kavu i kolače ili odlasku na obiteljski ručak, kutak za igru pruža potrebnu zabavu za djecu i opušteniji boravak za roditelje.

Kooglana se nalazi u sklopu zabavnog centra Tower centra Rijeka. Na raspolaganju je kuglana s osam bowling staza, dječja igraonica Happy Land i razne igre, a sve na prostoru od 3000 m². Za najmlađe goste u ponudi su dječji meniji.

Restoran The Kitchen , nalazi se u sklopu riječkog hotela Hilton Costabella Beach Resort & Spa. Kulinarsko je središte resorta, svježa i suvremena gastronomska destinacija koja predstavlja hrvatsku kulinarsku tradiciju kroz kreativna i ukusna jela. The Kitchen restoran ima na raspolaganju i igraonicu Bella’s Kids Club u kojoj najmlađi mogu uživati u brojnim dječjim aktivnostima. Posebno su popularni obiteljski ručkovi nedjeljom, za vrijeme kojih se za fiksnu svotu može uživati bez ograničenja u desetinama delicija pripremljenih od proizvoda s hrvatskih OPG-ova, zabavama za djecu i pjenušcima za odrasle.

U Bistro Mornaru djecu čeka opremljena dječja kuhinjica sa svim popratnim materijalima, mikserom, lončićima i posuđem. U kutku za djecu su i bojalice, knjižice, bojice i razne igre, a u sklopu restorana je i kutak za presvlačenje beba.

Lovorka ima dječji kutak opremljen bojankama, mozgalicama i drugim igračkama. Uz restoran na raspolaganju je igralište s malim toboganom. U sklopu restorana je i kutak za presvlačenje beba. Jela za djecu su prilagođena veličinama i cijenama, a domaćini su voljni prilagoditi se dječjim rođendanima i različitim obiteljskim proslavama.

 

RIJEČKE GASTRONOMSKE LUKE ZA VINSKE ENTUZIJASTE

Poznavateljima vina i onima koji to žele postati, preporučamo posjetu Riječkim gastronomskim lukama za vinske entuzijaste. Svaka od njih ima u vinskim kartama opisano najmanje 30 vrsta vina i nudi mogućnosti da ih se proba uz jela koja najbolje uz njih pašu.

Hidden Wine Bistro, pravo je pristanište za sve ljubitelje vina i gastronomije. Osmislio ga je chef Deni Srdoč, dvostruki dobitnik Michelinove zvjezdice, kao mjesto spajanja ponude vinske luke sa sezonskim delicijama. Na kulinarskoj ponudi radi i kreativan mladi chef Željko Vukićević, a o sljubljivanju vina s jelima brine sommelier Josip Nedić. Vinska karta sadrži vinske dragulje iz cijelog svijeta, a mnoga vina mogu se naručiti i na čaše.

Ribica raspolaže s 50-ak vinskih etiketa skladištenih u svojoj vinoteci pod kontroliranim temperaturama i vlažnosti. Uz uobičajene podjele, vinska karta pokriva i organska i desertna vina iz cijele Hrvatske te pojedine pjenušce iz Francuske. Osoblje je educirano da uz svoje kreativne i tradicionalne, pretežito riblje specijalitete i slastice, preporuči gostima vino koje najbolje paše uz pojedino jelo.

Na  Botelu Marina ponudu jela prati  30-ak vina iz cijele Hrvatske. Vinska karta je razrađena po regijama, a osoblje educirano da vam predloži mnoga nagrađena vina koja najbolje pašu uz vaša jela.

U Restoranu Spagho svoje talijanske i druge specijalitete, sljubljuju s probranim hrvatskim i talijanskim vinima. Razrađena vinska karta broji preko 30 etiketa, a crna i bijela vina su pohranjena u zasebnim hladnjacima. Osoblje pazi na temperaturu serviranja, a konobari su obučeni za dekantiranje. Veliki broj kvalitetnih i vrhunskih vina može se naručiti na čaše.

Orijentacija  Wine & dine Kod Zajca cijela  je sazdana oko vina. Sezonski se osmišljavaju tapasi koji najbolje pašu uz pojedina vina, vinska karta pokriva vina iz cijele Hrvatske s opisima i gastronomskim preporukama, a u restoranu se često organiziraju vinske večeri s predstavljanjima pojedinih vinara.

 

RIJEČKE GASTRONOMSKE LUKE OKUSA DRUGIH ZEMALJA

Riječke gastronomske luke okusa drugih zemalja imaju u ponudi najmanje 7 jela karakterističnih za kuhinju pojedine zemlje ili regije, jelovnik preveden na jezik te zemlje, a uglavnom je u njima zaposlena i osoba koja taj jezik govori.

Azijatska i luka sushia – Taiyo; Brodovi sushia – nigiri, temaki, hossomaki, uramaki, futomaki; sashimi i teppanyakia, dio su ponude od preko 100 vrsta azijskih specijaliteta jela koja se nude u Taiyo-u, smještenom pored riječke tržnice.
Restoran je prožet atmosferom Azije, a pojedini stolovi dizajnirani su tako da daju privid sjedenja na podu, jer je za noge izdubljen poseban prostor.

Španjolska luka – Capote y Olé; – šarmantni mali restoran u blizini riječke tržnice, nudi niz španjolskih specijaliteta, među kojima su i paelle, tortilje te niz mesnih i ribljih jela pripravljenih na španjolski način. Vlasnici su uvoznici španjolskih vina, sireva i iberijskog pršuta Pate negre koje se može kupiti u dućanu uz salu restorana.

Talijanska luka Spagho u svojoj ponudi ima talijanska jela pripravljena  po originalnim recepturama. U ponudi se nalaze ručno rađeni njoki i ravioli, talijanske tjestenine i rižoti te mnoge delicije s okusima Italije, među kojima su i Pinsa romana, Burrata caprese, Penne Pesto Genovese, domaći ravioli s buratta sirom i zucchine. Ponudu talijanskih jela prate talijanska vina te konobari koji tečno pričaju talijanski.

Talijanska luka Destino nudi niz jela pripravljenih po talijanskim receptima, od salate burrate i niza tjestenina, među kojima je i pasta carbonara pripremana s guanciale – svinjskim obrazima do različitih vrsta pizza. U svom prostoru nastoje pružiti intimnu i diskretnu atmosferu.

Azijska street food luka – Koya  Asian Noodles: Restoran je koncipiran kao street food s otvorenom kuhinjom vidljivom s ulice i nizom azijskih specijaliteta koje možete konzumirati za jednim od visokih stolova ili ponijeti sa sobom. Noodle i Bao kuhari svaki dan pripremaju sami, a okusi svih jela su prožeti okusima originalnih azijatskih namirnica i začina.

 

RIJEČKE GASTRONOMSKE LUKE POSEBNOSTI

Riječke gastronomske luke posebnosti imaju specijalizirane ponude i svaka priča svoju  tematsku gastronomsku priču.

Fine – dining luka – Nebo:  Restaurant & Lounge s potpisom Denija Srdoča s ponosom spaja jedinstvene okuse Hrvatske s prekrasnim pogledom na Jadran. Od kreativnih jela u restoranu do večernjih koktela u prozračnom salonu, ova živahna riječka fine dining destinacija vodi svoje goste na putovanje u visine hrvatske gastronomije.

Najstarija gastronomska luka – Conca d’Oro najstariji je restoran u gradu, koji neprekidno radi od 1885. godine. Uz brojne goste, tijekom povijesti ugošćavao je riječke industrijalce, a među redovnim gostima bio je i Robert Whitehead. I danas je omiljeno mjesto mnogih poslovnjaka i ljubitelja lokalnih delicija.

Luka Bistronomije –  Hidden Wine Bistro, u luci bistronomije, spaja ljubav prema vinu s kreativnošću kuhinje. Chefovi  Deni Srdoč i Željko Vukićević, osmislili su svaki detalj jelovnika kako bi se istaknuli najsvježiji sastojci te pružilo autentično gastronomsko iskustvo koje bistri / budi sva čula . Njeguju se zero waste, farm to table i share food koncepti, a ponuda se stalno prilagođava sezonskim namirnicama, zanimljivim trendovima i situaciji na riječkoj tržnici.

Povijesna lukaTarsa; jelovnik restorana isprepleten je s povijesnim činjenicama i legendama Trsata koje su i inspiracija za specijalitete kuće.  Restoran je uređen u stilu primorske konobe s mnoštvom povijesnih detalja i otvorenim ognjištem te se ponosi tradicijom dužom od 20 godina.

Dnevna lukaMezanin; ponuda je isključivo dnevna – svakodnevno se priprema 10-ak jela, većinom od domaćih namirnica.  Raštika je iz vrta vlasnika, riba s riječke ribarnice, a samoniklo bilje, koprive, šparoge također se znaju naći u dnevnoj ponudi maneštra, juha, tjestenina, rižota i salata. Svaki dan u dnevnoj ponudi je i neki od mesnih specijaliteta.

Dnevna korčulanska lukaBlato 1902; Blato je poznati korčulanski proizvođač vina i maslinovog ulja, a korčulanski specijaliteti su sastavni dio ponude njihove konobe u Rijeci.  Od blatske popare, preko vare, pašticade i hobotnice, do korčulanskih slastica, dnevno se nudi 10-ak svježe pripremljenih jela.

Dnevna luka – Užanca se nalazi u samom centru grada. Ponuda je na dnevnoj bazi, a na meniju se nalazi desetak svakodnevno svježe pripremljenih jela. Proizvode lokalnih proizvođača povrća, suhomesnatih delicija i ribarske ulove pripremaju po starim užancama.

Gastronomska pivska lukaKing’s Caffe Food pub; uz široku ponudu od 30-ak piva craft pivovara te poznatih domaćih i stranih brendova, King’s nudi i pivu iz vlastite proizvodnje. Lager, porter i amber ale su samo dio ponude piva iza kojih King’s stoji, od fermentacije do iznošenja gostima za stol. Osoblje zna predložiti pivu koja najbolje paše uz pojedino jelo.

Bowling lukaKooglana; zabavni centar, jedinstven koncept u Rijeci koji spaja zabavu, hranu i piće za sve generacije. Osam bowling staza, dječja igraonica Happy Land i razne igre na prostoru većem od 3000 m²  preduvjeti su za dobar provod.

Bezgutenska lukaRica; specijalizirani lokal koji se sastoji od prostora za konzumaciju i dućana bezglutenskih proizvoda iz proizvodnje Rice. Sami u kamenim mlinovima melju bezglutenske žitarice (rižu, proso, amaranth, quinou, heljdu) od kojih proizvode pekarske i slastičarske proizvode te s njima pripremaju pizze, hamburgere i tjestenine. Naziv RICA dolazi od RI-Rijeka i C-celijakija.

100 % vegetarijanska dnevna luka – Tifan; restoran je “purely veggie” – nikada u pripremi ne koristi meso, ribu ili jaja. Smješten je u revitaliziranom kompleksu industrijske baštine (ex Vulkan).

Luka langosaLangos bar; specijaliziran je za langose, koji se nude u cijelom nizu slanih i slatkih varijanti.

Luka šurlica s pogledomTrsatica: U Trsatici možete uz prekrasan pogled na grad Rijeku, uživati u nizu jela sa šurlicama koje domaćini ručno izrađuju po staroj krčkoj recepturi. Šurlice sa škampima, šurlice s ramstekom i sušenim pomidorima, crne šurlice s jadranskom tunom, šurilce s tartufima ili šurlice kao prilog uz juneće obraze? Izbor je na vama.

Piratska lukaPirati: Bistro Pirati uz svoje specijalitete nudi i piratsku atmosferu. Drveni stolovi izrađeni su za kovanje planova i dijeljenje priča, a zidove krase slike hrabrih pirata koji su domaćinima bili uzor u stvaranju ove jedinstvene priče. Dok pijete pivo iz staklenih lubanja, možete uživati u dnevnim marendama, mesnim platama, obročnim salatama i pizzama koje svi hvale, među kojima su i „Edward “BlackBeard” od crnog tijesta te“Torpedo di Fiume” za koju kažu da je jedna od najljućih na svijetu. Uz ponudu hrane i pića Pirati osvajaju i dobrim raspoloženjem.

 

Komentari