Preskakanje obroka moglo bi biti mnogo gore za vas nego što ste mislili

71
obrok

U užurbanosti modernog života može biti vrlo lako preskočiti obrok ili dva. Možda to čak i namjerno činite. No, nova studija sugerira da bi preskakanje jednog od standardna tri obroka dnevno moglo imati ozbiljne posljedice.

U studiji na 24 011 odraslih osoba starijih od 40 godina u SAD-u, samo nedostatak jednog obroka dnevno bio je povezan s većim rizikom od smrtnosti općenito. Preskakanje doručka povezano je s većim rizikom od smrti od kardiovaskularnih bolesti (KVB), dok je preskakanje ručka ili večere povezano s većim rizikom smrtnosti od svih uzroka, uključujući porast rizika od KVB.

Postojao je čak i problem za one koji su jeli sva tri obroka, ali obroci su bili preblizu

Konzumiranje dvaju susjednih obroka u razmaku od 4,5 sata također se pokazalo povezanim s povećanim rizikom od smrti iz bilo kojeg razloga.

Dok se čini da studija komplicira poruke koje sugeriraju da bi povremeni post mogao biti dobar za vas, podaci naglašavaju važnost redovitih zaustavljanja punjenja goriva za tijelo.

“Naše istraživanje pokazalo je da osobe koje jedu samo jedan obrok dnevno imaju veću vjerojatnost da će umrijeti od onih koje su imale više dnevnih obroka”, kaže epidemiolog Yangbo Sun sa Sveučilišta Tennessee. “Na temelju ovih nalaza, preporučujemo da jedete najmanje dva do tri obroka raspoređena tijekom dana.”

Oko 30 posto sudionika istraživanja redovito je imalo manje od tri obroka dnevno. Prema podacima, oni koji su bili mlađi, muškarci, s nižim obrazovanjem i nižim obiteljskim prihodom, češće su preskakali obroke.

Preskakanje obroka također je prevladavalo među onima koji su više pušili, pili više alkohola, bili nesigurniji u ishrani, koji su jeli manje hranjivu hranu, imali više međuobroka i ukupno manje energije.

Ova studija nije dovoljno sveobuhvatna da bi se utvrdilo uzrokuje li preskakanje obroka raniju smrt, samo da postoji povezanost vrijedna daljnjeg istraživanja. Moguće je da su uključeni i drugi čimbenici koji utječu i na prehrambene navike i na rizik od smrtnosti.

Ipak, istraživački tim prilagodio je svoje nalaze kako bi uzeli u obzir varijacije u brojnim čimbenicima u prehrani i načinu života, uključujući pušenje, upotrebu alkohola, razine tjelesne aktivnosti, unos energije, kvalitetu prehrane i nesigurnost hrane – a poveznica je i dalje postojala.

“Naša otkrića temelje se na opažanjima izvučenim iz javnih podataka i ne impliciraju uzročnost”, kaže epidemiolog Wei Bao sa Sveučilišta Iowa. “Bez obzira na to, ono što smo primijetili ima metabolički smisao.”

Taj “metabolički osjećaj” odnosi se na način na koji preskakanje obroka postavljenih u određenim intervalima obično dovodi do uzimanja više energije odjednom. To može uzrokovati neravnoteže u načinu na koji naša tijela reguliraju glukozu i uzrokovati pogoršanje metaboličkog sustava.

Nedavne statistike pokazuju da oko 59 posto muškaraca i oko 63 posto žena ima tri ispravna obroka dnevno

I dalje postoji veliki dio stanovništva koji se potencijalno izlaže opasnosti propuštajući doručak, ručak i večeru.

Naravno, postoje razni razlozi za to – radno vrijeme, vremenski pritisci, siromaštvo, različite dijete i pristupi postu – ali tim koji stoji iza studije nada se da će potaknuti daljnju analizu važnosti redovite prehrane.

“Naše istraživanje pridonosi prijeko potrebnim dokazima o povezanosti između prehrambenog ponašanja i smrtnosti u kontekstu vremena obroka i trajanja dnevnog prandijalnog [obroka] razdoblja”, kaže Bao.

Izvor: Science Alert

L.B.

Komentari