Prava sezonska poslastica! Pavlova rolada s jagodama

53

Sezona je jagoda je pri kraju, no i dalje ih stignemo ubaciti u kolače. Ako vam je ponestalo ideje kako ih kombinirati, inspirirajte se receptom za Pavlovu roladu u nastavku. Pavlova torta inače je  omiljen ljetni desert, dok je rolada njezina jednostavnija verzija. Važno je naglasiti da se jagode mogu zamijeniti s malinama ili borovnicama, sve ovisi o sezoni.

Lets Go Ro GIF by Rosanna Pansino - Find & Share on GIPHY

SASTOJCI:

6 bjelanjaka

300 g šećera

2 žličice gustina

2 žličice jabučnog octa

 

NADJEV

 

500 ml vrhnja za šlag

1 žlica šećera u prahu

1 žličica ekstrakta vanilije

20 g džema od jagoda

 

DEKORACIJA

svježe jagode

 

PRIPREMA

Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva. Pripremite lim za pečenje približnih dimenzija 40 x 28 cm. Na lim postavite papir za pečenje. Pazite da papir za pečenje viri van ruba lima kako bi lakše izvadili pečenu koru.

U posudi od električnog miksera ili običnoj posudi stavite bjelanjke sobne temperature te ih miksajte srednjom jačinom. Kada se bjelanjci krenu pjeniti dodajte malo po malo šećer (žlicu po žlicu). Miksajte dok se ne stvori sjaji šaum i dok pod prstima ne osjetite granule šećera. Trebate dobiti čvrstu meringueu.

Na kraju umiješajte gustin i ocat.

Tučene bjelanjke prebacite na pripremljen lim te ih špatulom poravnajte.

Pecite 25 – 30 minuta, odnosno dok vam površina blago ne porumeni.

Pavlovu ohladite u limu za pečenje. Pripremite čistu kuhinjsku krpu ili papir za pečenje, ja koristim krpu.

Pavlovu okrenite na krpu ili papir, ako je potrebno prije okretanja nožem prođite uz rub (ako vam papir nije van rubova) te se Pavlova mogla zalijepiti.

Kad ste okrenuli Pavlovu možete nanijeti kremu i pekmez.

KREMA I DEKORIRANJE

Od vrhnja za šlag, šećera u prahu i ekstrakta vanilije stucite šlag pazeći da ostane mekan te da ga ne pretučete.

Šlagom odmah obložite Pavlovu koru. Nanesite pekmez pomoću žličice radeći manje hrpice po površini Pavlove.

Zarolajte Pavlovu pomažući se krpom ili papirom koji je ispod kore.

Zarolanu Pavlovu prebaciti na pladanj, ukrasite preostalim tučenim vrhnjem i svježim malinama.

Pavlovu roladu držite u hladnjaku.

 

Komentari