Popečci od slanutka

986

Stvarno dosta je zasada nezdrave hrane, početak zime uvijek znači 2 kila više, i zato danas kuham zdravo!

Tako smo cimerica i ja odlučile bacit se malo na zdravu prehranu, nema puno mesa, manje slatkog (što će mi najviše falit!), jest više manjih obroka i nema navečer ništa, neka kruli! A kada već moram manje jest, fino ću jest! I cimerica stalo priča o tom felafelu, pa zašto ga ne bi probala napravit. Nije mi uspjelo! Skuhala sam slanutak, nakon namakanja, a nije se trebao kuhat. Dobro je ispalo na kraju uz pomoć jaja i brašna (jaje uvijek spašava stvar). Nisam čak ni našla sve sastojke, kao na primjer korijander, niti sjemenke, a kamoli svježi sada zimi. Malo sam korijander zamijenila vlascem, nema drugog razloga osim što sam ga se malo zaželjela i nekako mi je pasao s ovom cijelom kombinacijom. Davno sam u Berlinu probala jedva felafel od silnih kebaba, ovo je jednako ukusno, ako ne i bolje! Ma naravno da nije.

Cijelu vrećicu sam slanutka namočila, neka stoji preko noći (bolje da je mlaka voda, omekša više). Drugi dan kuhala sam ga 2 sata na laganoj vatri (tu bi mi znatno posao skratilo da imam express lonac kojem treba samo 40 min). Al ako hoćete napraviti felafel, ne treba ga kuhat (užasno me interesira kako će mi to tek ispast). Zatim sam slanutak usitnila i dodavala u smjesu nasjeckan svježi peršin, vlasac, svježu slatku papriku (može i čili, bolje čak, ali cimerica ne voli ljuto,šteta!), češnjak, kima, malo tahini sosa (ako ga imate kući, nije nužno, pazite slan je!, možete malo vode umjesto, ako vam je smjesa pretvrda) malo brašna, soli i papra. Sve dobro promiješajte, prvo sam u mikser stavila malo smjese slanutka, pa sve ostalo, izmiksala i onda umiješala u ostatak. Napravila u mom slučaju popečke i popržila ih na ulju. Ako ćete radit felafel, oblikujte okruglice i peći u ulju, friteza đir (ajme šta me srce boli kad moram istrest pola litre ulja).

Za prilog šalša od češnjaka, u deci mlijeka stavila sam kuhat dvije glavice neočišćenog češnjaka, neka vam posuda u kojoj kuhate bude uža da vam mlijeko prekrije češnjak. Kuhajte na laganoj vatri oko 15 min, iscijedila sam češnjak iz opne, malo posolila i popaprila, dodala žličicu prezli i malo onog mlijeka u kojem se kuhalo i sve izmiksala. Već sam ovu šalšu spominjala, Barbijerijev recept, samo on stavi i sirovog češnjaka, tako je malo intenzivnijeg okusa.

Sastojci:
Kg slanutka
Vezica peršina
5 režnjeva češnjaka
Vezica vlasca
Slatka paprika
Malo kima, soli, papra, brašna
Ulje
2 jaja

Tekst&foto: Dorotea Orlović

Komentari