Polpete i rizi-bizi

856
Polpete i rizi-bizi

Sjećate li se onog prvog jela iz djetinjstva? Ne mislim na ono što ste prvo pojeli ili ono što ste najviše voljeli jesti, već prvo sjećanje kad ste se pitali: “Što je ovo i kako se to radi?”

Za mene su to polpete, koje je radila moja pokojna baka Dorica. Odrasla sam u predgrađu Zagreba, a kod mene doma puno je toga podsjećalo na selo. Uvijek je djed hranio kokoši, na kraju dvorišta je bio mali pčelinjak, voćke marelica, šljiva, polubijela trešnja i višnje (ovo polubijela se odnosi na ono nešto čime se voćke do pola namažu protiv nametnika odnosno na kreč), luk vinove loze, grmlja crnog i crvenog ribizla i meni najdraža velika smokva ispred kuće.

Pošto je struja, kao i danas, bila skupa (i plin također), kuhalo se i grijalo na drva. Ne sve, naravno, ali u kuhinji, sa sandukom ispod prozora, se uvijek mogao naći lonac, na šporetu na drva sa ostacima od ručka.

A kad su u njemu bile polpetice već  je bio ljepši dan.

Dosta nakon bakine smrti i ja sam počela kuhati i stalno bi se pitala kako je ona radila polpete (u njezinom slučaju mi smo to zvali faširanci, samo mislim da se u faširance stavlja i kruh, kojeg sam ja u ovom slučaju izostavila, pa ih zovem polpetama). Mama je također kuhala, al ni blizu to nije bilo tome. Njezine bi bile velike i gnjecave, a bakine male i kompaktne. Dok mi nije sinulo da umjesto luka iliti kapule stavim češnjak i stvarno to je bilo to.

Vjerojatno ste ovdje očekivali neko genijalno otkriće, žao mi je ako sam vas razočarala, ali se meni u mojoj glavi dogodilo čudo. Kao da sam skriveno blago otkrila.

Znači recept za moje blago je da mljeveno meso (koristim pola svinjskog i junećeg mljevenog mesa) malo još  rastavim prstima u većoj posudi, posolim ga i popaprim. Sitno sitno sitno nasjeckam češnjak i peršin, te dodam ga smjesi, dodam jedno jaje da sve povežem i još malo posolim. Nekako uvijek solim sastojak po sastojak i tako mi ispadne ni preslano ni neslano. Sve dobro i dugo promiješam, te radim okruglice. Ako ih mislite provaljatI u brašno (što ja ne radim) da se manje lijepe i da budu hrskavije, prvo ih sve oblikujte u kuglice, pa onda zavaljajte u brašno. Vjerujte mi samo ćete si napraviti više posla, jer brašno radi kontru od jaja, sve se počne razdvajati i raspadati. Polpete peći na vrućem ulju sa svake strane po cca 10 minuta.

Za to vrijeme staviti kuhati grašak 45 minuta, zadnjih 20 minuta dodati rižu. Pazite da ima dovoljno vode (tri puta više nego riže, ako je jeftina riža, ako je kvalitetna dva puta više vode). Kad je gotovo, da bude finije, dinstati luka na ulju na kojem ste pekli polpete (naravno baciti malo ulja, da baš  ne bude premasno), ubaciti rižu i grašak, malo soli i papra opet, uz to zelena salata s lukom. Znam da sam malo pretjerala s graškom (ali sad je sezona) i mljevenim mesom, drugi put će biti nešto sasvim drugačije.

POLPETE

* 80 dag mljevenog mesa

* pola glavice češnjaka

* šaka peršina

* jaje

* sol

* papar

RIZI-BIZI

* 40 dag riže

* 40 dag graška

* glavica luka

* sol

* papar

* zelena salata

P.S. Za pripremu faširanaca u smjesu staviti još kruh koji možete namočiti u mlijeku ili ako želite da je još saftnije malo ga prepeći na tavi i onda ga umiješati u smjesu, uz napomenu da je bolje da je kruh osušen.

Tex&foto: Dorotea Orlović

Komentari