Pohani sir s ciklom i porilukom

896

Moja majka nije najbolja kuharica na svijetu, ali što zna pohati. Napokon sam skužila i zašto, stavi uvijek jedno jaje viška, pa tijesta oko mesa ima više, te i više masnoće pokupi. Fino je i slatko, ali je i fest nezdravo.

Danas sam odlučila pohati sir i uz to pripremam genijalan prilog, a jako jednostavan za napraviti, kuhana cikla s dinstanim porilukom. Palo mi je napamet da to pomiješam, kad mi je malo ostalo mladog luka i radila sam salatu od kuhane cikle, pa zašto ga ne bih ubacila. Kombinacija je bila odlična, jer cikla daje sočnost i lako preuzima slatki okus luka. Dinstani poriluk je još slađi, pa sam probala i s njim, kombinacija je fantastična.

Spohala sam domaći, kravlji, polumasni sir koji sam prvo uvaljala u brašno, pa u jaja (malo sam začinila jaja s timijanom i crvenom paprikom), pa opet u brašno i jaja, te na kraju u mrvice i sezam. Pekla s obje strane 3 min, da pohano dobije zlatno-smeđu boju, asir iznutra se ne počne topit.

Ciklu sam skuhala i ogulila je, a ima je kupiti i već skuhane (što obično i kupim). Narezala sam ju na ploške i mrvicu posolila. Poriluk sam isjeckala i na malo maslinovog dinstala 15 min, posolite ga na početku, ispusti odmah vodu i kad voda ispari i poriluk je gotov. Pomiješajte ga s ciklom i začinite po želji, možete stavit malo maslinovog, balzamičnog octa ili samo ostavit malo posoljeno.

Sastojci:

20 dag kravljeg polumasnog sira
2 jaja
malo brašna
mrvice
sezam
timijan
crvena paprika
4 cikle
2 poriluka
maslinovo ulje
sol

Tekst i fotografije: Dorotea Orlović

Komentari