Podcijenjeni nutrijenti bez kojih ljudski organizam ne može

136
hrana

U Hrvatskoj većina građana svoju prehranu bazira na masti, proteinima i ugljikohidratima, dok podcjenjuju važne nutrijente kao što su vitamini, minerali i vlakna.

Hrvatska ima brojne ukusne specijalitete i vrlo zanimljivu kuhinju, no istina je da živimo u zemlji s gotovo dvije trećine ljudi koji muku muče s prekomjernom tjelesnom težinom, što pokazuje da prehrambene navike naših sugrađana zapravo i nisu sjajne.

Ne samo što se u našoj zemlji borimo s viškom kilograma, već i s problemima s vitalnošću koji nastupaju u prosjeku već u kasnim četrdesetima ili ranim pedesetim godinama. To je još jedan negativan rezultat loše prehrane, koja nije bogata svim nutrijentima potrebnima ljudskom organizmu.

Istina je, većina u Hrvatskoj pokušava u sebe tek unijeti osnovne makronutrijente koji daju energiju i utažuju glad, poput proteina, masti i ugljikohidrata. No, čak i ako ne pretjerujemo s ugljikohidratima i šećerom, što se smatra glavnim uzrokom debljanja, svejedno tijelo neće zdravo funkcionirati ako mu ne damo dodatne vrijedne hranjive tvari, one koje se nalaze u namirnicama poput voća, povrća, žitarica, grahorica i gljiva.

Ništa bez vitamina

Vitamini su organske tvari o kojima ovisi rast i razvoj organizma. Neke od njih može proizvesti tijelo samostalno, no većinu ipak unosimo u sebe kroz prehranu, odnosno uz izlaganje suncu.

Postoje vitamini koji su topivi u mastima, kao i oni topivi u vodi. Svaki ima svoju funkciju u tijelu, a brinu se za imunološki odgovor organizma dok je pod napadom virusa ili bakterija, kao i za obavljanje različitih drugih funkcija na organskoj i staničnoj razini.

Tu posebno mjesto zauzima vitamin C koji štiti organizam od infekcija, dok je vitamin D važan za zdravlje kostiju, a vitamin A za zdravlje očiju, kao i za kožu te sluznicu.

Postoji i B kompleks vitamina, u koji se ubraja čak osam različitih vitamina koji se međusobno nadopunjavaju. Oni mnogo znače za rad živčanog sustava, kao i zdravlje krvožilnog sustava, o čemu više možete pročitati na linku www.malinca.hr/b-kompleks.html.

Vitamin K pak sprječava krvarenje, a vitamin E brine se za zdravu kožu, kao i vitamin H iliti biotin. Sve njih pronaći ćete u različitom voću i povrću, a neke i u mesu te ribi, zbog čega se i preporučuje raznolika prehrana, kako biste tijelu osigurali od svakog vitamina traženi dnevni unos, što će se dugoročno osjetiti na vašoj vitalnosti.

Minerali imaju svoju funkciju

Minerali su jednako važni kao i vitamini, jer neophodni su za izgradnju enzima, kao i hormona te strukturnih bjelančevina.

Ima ih na stotine u našem organizmu, a među najvažnije spada kalcij, neophodan za normalno funkcioniranje kostiju, kao i za održavanje muskulature.

Željezo je nužno zbog naše krvne slike i pravilnog rada krvožilnog sustava, dok magnezij regulira kontrakciju mišića i utječe na rad živčanog sustava. Kalij pak prenosi živčane impulse i drži krvni tlak pod kontrolom, dok natrij utječe na razinu kiselosti organizma, a jod na stanični metabolizam.

Selen pak ima ulogu u imunološkom sustavu, a tu su još mangan, bakar, cink i mnogi drugi, svaki sa svojom funkcijom unutar organizma. Minerale dijelimo na makrominerale i minerale u tragovima, a unose se u tijelo konzumiranjem ribe, mesa, voća, povrća, kao i grahorica te integralnih žitarica.

Vlakna bitna za probavu

Za kraj, treba naglasiti da tijelo zahtijeva i posebnu brigu za probavu. Tu naglasak vrijedi staviti na crijeva, jer njihovo zdravlje baza je za zdravlje kompletnog organizma.

Jedan od načina kako učiniti da probava bolje funkcionira svakako je konzumiranje namirnica bogatih vlaknima. Njihov odličan izvor su mahunarke, a pronaći ćete ih i u integralnim žitaricama pa i mnogom povrću te pokojem voću.

Vlakna djeluju kao čistači crijeva, a najbolje funkcioniraju u situaciji kada dobre bakterije dominiraju u odnosu na loše u vašem probavnom traktu. Takve dobre bakterije nazivaju se još probiotici, a kako učiniti da zavladaju crijevima pročitajte na www.malinca.hr/probiotici.html.

U svakom slučaju, prehrana bogata vlaknima, mineralima i vitaminima ne samo što će dati organizmu sve ono potrebno za dugoročnu vitalnost, već će pozitivno utjecati i na vašu sitost te će umanjiti dnevni unos kalorija, što dobro dođe i prilikom kontrole vlastite tjelesne težine. Zato ove nutrijente ne smijemo podcjenjivati, kao ni namirnice koje su njima krcate…

Komentari