Pod temom “Održivost” u Rijeci održana 28. dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija knjige “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2023/24”

322
28. dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija knjige

U četvrtak, 28. rujna 2023. na brodu Marina u Rijeci održana je 28. dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija knjige na engleskom i hrvatskom jeziku “100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2023/24”, a glavna tema knjige je “Održivost”.

Restorani su u knjizi prezentirani tekstom, slikom i receptima kućnih specijaliteta te informacijama što u njihovoj okolici vrijedi vidjeti i doživjeti. U izboru je sudjelovalo više od 2.400 restorana, što samostalnih, a što hotelskih, a za svoje omiljene restorane glasalo je više od 20.000 gostiju. Uz restorane koji su izabrani među 100 vodećih, u knjizi se prezentiraju i kvalitetni i vrhunski proizvodi koji se mogu naći na stolu te destinacije sa svojim gastronomskim i enološkim adutima.

Knjiga je podijeljena u 6 cjelina: Istru i Kvarner; Dalmaciju; Liku, Karlovac i okolicu, Moslavinu i Banovinu; Zagreb i okolicu; Zagorje, Međimurje i Podravinu te Slavoniju i Baranju, a uvodni tekst u svaku regiju donosi i preporuku na karakteristične specijalitete, sorte vina te gastronomska i enološka događanja.

Među njima su i sljedeći restorani: San Rocco (Brtonigla), Trošt (Vrsar), Badi (Lovrečica), Spinnaker (Poreč), Cap Aureo (Rovinj), Dream (Rovinj), Puntulina (Rovinj), Vodnjanka (Vodnjan), Veritas (Pula), Bodulka (Šišan), Zijavica (Mošćenička Draga), Ganum (Lovran), Villa Ariston (Opatija), Bevanda (Opatija), Osteria Veranda (Opatija), Navis (Opatija), Stancija Kovačići (Rukavac), Kukuriku (Kastav), Oštarija Fortica (Kastav), Jist (Viškovo), Nebo (Rijeka), Nautica (Rijeka), Aquila (Rijeka), Domino (Dramalj), Faro (Dramalj), vinotel Gospoja (Vrbnik), Barbat (Barbat), Artatore (Mali Lošinj) i Boškinac (Novalja).

28. dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija knjige "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2023/24

Kod 30-ak jela u kojima je navedeno porijeklo namirnica iz okolice, sa stranica restorana u knjizi vodi QR kod na Ružu jela – aplikaciju koja omogućava grafički prikaz porijekla namirnica u jelu. Svaka namirnica je obilježena laticom čiji je vrh u mjestu odakle potiče.  Aplikaciju je prema ideji Vlatka Ignatoskog, osmislila programerka Matea Ignatoski.

Voditeljica projekta i urednica izdanja je prof. Karin Mimica, a pokrenula ga je 1995. godine u suradnji s tadašnjim Hrvatskim gospodarskim forumom, dok je suradnica na projektu Marina Selak.

„Gastronomija je sastavni dio hrvatskog turizma, ali i svakodnevice. Kada putujemo, uvijek volimo isprobati nešto autohtono, izvorno, domaće. Stoga, vjerujem da je to upravo cilj ove edicije i priznanja Restauranta Croatica. Prije dvije godine krenuli smo s projektom Riječkih gastronomskih luka kojemu je cilj prema afinitetima objediniti ugostiteljske objekte na području grada Rijeke u luke te da vrlo jasno gostima koji dolaze, ali i svim Riječankama i Riječanima, kažemo koji je restoran idealan za njih“, istaknuo je direktor TZ Grada Rijeke Petar Škarpa.

Ovo je dobar način predstavljanja naše gastronomije kao dijela ukupne turističke ponude, međutim još je veće zadovoljstvo što su u ovoj knjizi mjesto pronašli restorani s područja naše županije. Ne treba zaboraviti da su neki od naših restorana i nositelji prestižne Michelinove zvjezdice što najbolje govori o kvaliteti gastronomske ponude našega Kvarnera i cijele naše županije. Tu su i naši vinari, vinogradari, ribari, maslinari i niz drugih manjih proizvođača autohtonih proizvoda koji svoje proizvode prezentiraju kroz gastronomsku ponudu određenih restorana te na taj način doprinose ukupnoj kvaliteti gastronomske ponude“, naglasio je Goran Petrc ispred Primorsko-goranske županije.

Slavija Jačan Obratov, direktorica Sektora za sustav turističkih zajednica i razvoja proizvoda Hrvatske turističke zajednice kazala je: „Gospođa Karin Mimica i njezin tim već 28 godina vrijedno rade na ovom projektu. Ovo je zajednički projekt Restauranta Croatica i brenda Gastronaut te kao takav predstavlja vrijedan izvor informacija o 100 vodećih hrvatskih restorana i njihovih specijaliteta. Posebno me veseli Ruža jela koja vam govori o porijeklu namirnica koje određeni restoran, odnosno recept koristi. Prema istraživanju iz 2019. godine, kada je u pitanju aktivnost gostiju u destinaciji, gastronomija, odnosno posjet restoranima i barovima, nalazi se na visokom trećem mjestu. Dakle, ovo samo za sebe govori o važnosti naše gastronomske ponude i načina na koji mi prezentiramo ono što kuhamo, jedemo i što želimo ponuditi gostima.“

Abi Shalabi, predsjednik Udruge hrvatskih restoratera kratko je poručio: „Čestitam svim sudionicima – bez njih je hrvatski turizam nezamisliv.“

Ispred Časnog odbora, Nikica Karamarko kazao je: „Časni odbor je zajedno s gostima i vlasnicima restorana definirao 28. po redu izbor 100 vodećih restorana Hrvatske za 2023. i 2024. godinu. Restaurant Croatica najstariji je hrvatski gastronomski vodič još od davne 1995. godine. Vodič ima tiskovno i online izdanje, hrvatsko i englesko izdanje, a glasanje se odvijalo preko portala Gastronaut.hr. Više od 5.000 restorana konkuriralo je u izboru. Časni sud evidentirao je listu pazeći da zajednička preporuka bude vrijedna pažnje. Tijekom 28 godina projekta u Restaurant Croatica do sada je bilo uvršteno 522 restorana, a titulu svih 28 godina obranilo je samo 6 hrvatskih restorana: Rivica (Njivice), Stari Puntijar (Zagreb), Nautika (Dubrovnik), Villa Neretva (Metković), Zlatna Ribica (Brodarica) i Bevanda (Opatija). To znači da je gastronomsko tržište jako i da se žestoka borba na njemu i dalje nastavlja. Časni odbor još jednom potiče i ističe na nužno upravljanje kvalitetom restorana te na podizanje kvalitete na višu razinu koju danas nazivamo poslovnom izvrsnosti.“

„28 godina je puno. Sjećam se kada smo 1995. godine počinjali i kada smo pokušavali detektirati što bi to bila hrvatska gastronomija. Ono što smo mi imali i što se nudilo u našim restoranima uglavnom smo pripisivali talijanskoj kuhinji, francuskoj kuhinji, balkanskoj kuhinji… Nismo imali ništa za što bismo mogli s ponosom reći da je to hrvatska kuhinja. S druge strane, preko 3.000 vlasnika restorana u Njemačkoj bili su Hrvatski koji su htjeli propagirati svoju zemlju kroz kuhinju. Uvijek imam potrebu zahvaliti ljudima koji su u to vrijeme napravili ozbiljne pomake i koji su napravili prve korake: Josip Tariba, koji je bio jedan od začetnika slow fooda. Svi koji su danas navedeni u našem vodiču i koji su dobili preporuku gostiju, usadili su lijepa sjećanja svakom gostu, doprinijeli njihovim lijepim trenucima. Ponosna sam što smo vas uspjeli objediniti u ovom izdanju. Klub Gastronaut nastao je kao logičan nastavak Restauranta Croatica, održao je preko 120 događanja, a većina spomenutih u knjizi bili su domaćini događanja. Uvijek smo sve interpretirali kroz gastronomiju – povijest, bajke, prirodne resurse… Sve se moglo pretočiti u tanjur i kroz njega ispričati priča.“, zaključila je prof. Karin Mimica.

28. dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija knjige "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2023/24 28. dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija knjige "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2023/24 28. dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija knjige "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2023/24 28. dodjela plaketa Restaurant Croatica i promocija knjige "100 vodećih hrvatskih restorana i njihovi recepti 2023/24

Komentari