Pita od trešanja i višanja

2607

Ne znam što mi se dešava u zadnje vrijeme, ne kuha mi se (bit će zbog vrućine), al što mi se peku kolači (a za mene je to blizu čudu). Tako da se ovaj tjedan neću pretjerano pravit pametna, našla sam par interesantnih recepata s trešnjama i višnjama, ipak ih ima.

Bila sam kod staraca i iza kuće rodila je ogromna trešnja. Tata i ja smo uzeli vrećice i idemo nas dvoje brat trešnje. Nisam baš najspretnija osoba na svijetu, al stari se s 6 banki brže popeo od mene. Kao pazi grana ovdje, odi na ljestve i na kraju bolje ti ostani dolje. I jesam! Kad baš voliš brat, beri.

Radila sam: Lijenu pitu i pitu od trešanja s grizom.

Lijena pita

Odvojila sam žumanjke od bjelanjaka. Maslac i šećer zamutila dok se šećer ne rastopi pa dodavala jeden po jedan žumanjak, koricu od limuna i vanilin šećer. Izmiješala sam pola glatkog, pola oštrog brašna i pola praška za peciva. Od bjelanjaka sam izmiksala u snijeg s dodatkom malo soli i sokom od limuna. Sve sam zamutila skupa, prvo maslac s šećerom, pa se dodaje smjesa od brašna, pa mlijeko ili jogurt (stavila sam pola pola) i na kraju snijeg od bjelanjaka. Malo sam tepsiju namazala maslacem i odlila pola smjese. Rasporedila sam trešnje pa smjesi i posula ih cimetom, te prelila drugu smjesu iznad. Stavila u pećnicu na 180 stupnjeva , pola sata. Kad se ispeče, posuti šećerom u prahu.

Sastojci:
200 g maslaca (sobne temperature)
200 g šećera
6 svježih jaja,(isto sobne temperature)
1 vanilin šećer
½ naribane korice limuna
250 g. brašna pola oštro-pola glatko
1/2 prasak za pecivo
180 ml mlijeka ili jogurta
600-700 g trešanja
cimet, šećer u prahu

Pita od trešanja s grizom

Ova dva kolača su dosta slična, samo ovaj je dosta zdraviji jer ne ide skoro cijeli maslac. Opet odvojit žutanjke i bjelanjke. Umutiti žutanjke, šećer i vanilin šećer, kada se šećer rastopi doda se vrhnje. Te sam ručno umiješala sve skupa, žumanjke, šećer i vrhnje, prašak za pecivo s postepenim dodavanjem griza i prethodno zamućenim snijegom od bjelanjaka. Smjesu preliti u protvan, poredati trešnje i peći na 180 stupnjeva pola sata. Posuti šećerom u prahu.

Sastojci:
400 g griza(krupice)
4 dcl vrhnja 20%m.m.
20 dag šećera
1 vanilin šećer
4 jaja
400 g trešanja
malo praška za pecivo

Ovi su mi još zapeli za oko, ali nije bilo dosta trešanja:
Kus kus okruglice s trešnjama
Zaliveni kolač sa trešnjama
Clafoutis s trešnjama i čokoladni cafoutis s trešnjama
Čokoladna torta s višnjama
Muffini s višnjama i rikotom
Torta s višnjama i lješnjacima
Schwarzwald torta,naravno klasik.

Tekst i fotografije: Dorotea Orlović

Komentari