Pileća juha

2413

Razboljela sam se, ništa strašno, ali opet ne osjećam se fantastično. Što vama prvo treba kad ste bolesni? Mama? Čaj? Štapići, kada vam se već slijepi želudac od gladi?! Meni prvo pada napamet pileća juha, pa sam malo išla prokopat zašto je pileća juha dobra za prehladu ili gripu.

Prvi liječnik koji je propisao pileću juhu za lijek je Mojsije Majmonid u 12. stoljeću i od tada je više nalaza o tome zašto je pileća juha dobar lijek. Neki kažu da je stvar u pari koja se udiše kad se juha jede topla, para pomaže pri začepljenju sinusa. Irwin Ziment kaže da pileća juha sadrži slično svojstvo kao i lijekovi, npr. aminokiselina koja se oslobađa kuhanjem piletine slična je acetilcisteinu, lijeku koji se propisuje za liječenje bronhija i sličnih respiratornih problema.

Začini koji se često dodaju pilećoj juhi, kao što su češnjak i papar, djeluju na isti način kao i moderni lijekovi protiv kašlja, sluzi i za lakše disanje.
Stephen Rennard kaže da pileća juha djeluje na imunološki sustav. Juha utječe na bijela krvna zrnca, neutrofile. Naime, simptomi kao kašalj i začepljenje nosa, rezultat su upale proizvedene kada neutrofili migriraju na bronhijalne cijevi i akumuliraju tamo.

Rennard je dokazao da pileća juha djeluje na neutrofile tako da nemaju sklonost da se nakupljaju, ali njihov zadatak da se bori protiv klica nije narušen. Dokazao je da pileća juha pomaže normalnoj apsorpciji bijelih krvnih zrnaca, pa makar i juha bila 200 puta razrijeđena.

Za pripremu pileće juhe najvažnije je prvo malo prodinstati luk na malo ulja, jer to daje slatkoću juhi, luk režem na polumjesece, kao za salatu. Mrkvu narežite na kolutiće i malo i nju izdinstajte. Dodajte vode, piletinu, bolje da su krila ili bataci, jer imaju više masnoće od bijelog mesa, a najbolje da je domaća kokoš. Još dodajte celer, po ukusu malo kelja, češnjaka, krumpir, rajčicu, grašak i pustite da se krčka oko sat vremena. Ako imate domaću koku, naravno duže. Na kraju, dodajte noklice (objasnila sam im pripremu u receptu o junećem gulašu, pa potražite u starijim receptima) ili tjesteninu, važno je da u tom trenutku juha ključa. Još ubacujemo peršin, Vegetu (ja baš ne koristim puno, al za juhu je stvorena), po potrebi još soli, papra.

Sastojci:
20 dag pilećih krilci
Luk
3 mrkve
Celer
3 režnja češnjaka
10 dag graška
3 velike žlice griza, jaje, malo ulja (za noklice)
Peršin
Vegeta, sol, papar

Tekst&foto: Dorotea Orlović

Komentari