Zombi koktel

1503

Slažete se sa mnom da ovaj tjedan započnemo jako i žestoko?! Heh… doduše, da ipak upozorim na vrijeme možda je bolje da ovaj pripravak ostavite za kraj tjedna… pritom namjestite neradni vikend jer nikad ne znate kakav će efekt imati ovakva kombinacija. Da se ne dogodi da šefu na poslu dogegate zamotani u bijelu plahtu uvjeravajući ga kako je to super, jer su maškare, a Vi ste jučer pili zombi i baš se danas tako nekako osjećate. Ako se i probudite u takvom stanju, i baš želite pokazati svijetu svoju unutarnju skrivenu stranu vjerujem da će Vam susjedi manje zamjeriti nego šefovi ili kolege…

A ukoliko se nikad niste susreli sa pojmom zombi, prvo ćemo razrješiti tu nepoznanicu pa će Vam i ovaj prvi dio biti jasniji. Zombi je tradicionalno ne-mrtvo biće koje je oživljeno na Karibima pomoću vudua. To je mrtvo tijelo re-animirano u živo, a kao sinonim se koristi naziv živi mrtvac. Jedni su od neizostavnih likova horor romana današnjice, a hrane se ljudskim mesom… no nije tako strašno kako zvuči – to je ipak samo legenda.

Doduše i moj zombi svoje porijeklo pripisuje Karibima, ali nije živi mrtvac i sve te ružne stvari nego je dugo piće koje sadrži veću količinu žestokih alkoholnih pića i likera. Prvi su se zombiji pripremali u šejkeru s grubo smrvljenim ledom, sokom limete, papaje i ananasa. Od likera dodavali su im se Apricot Brandy i rum. Danas se pripremaju i od votke, viskija, džina i konjaka. Piju se zimi i ljeti tako da s godišnjim dobom i idealnom temperaturom ne možete pogriješiti.

Kažu vješti znalci da ovo egzotično piće zahtjeva i egzotične sastojke kojih kod nas, na žalost, nema, pa ćete zato moći pripremati tek poneku od ovih primamljivih, ali i izuzetno jakih mješavina! Jedan od načina na koji možete zalutati u mistični svijet zombija, ujedno i najjednostavniji je i ovaj – limun, Apricot Brandy i 3 vrste ruma: Visoki tumbler do 3/4 napunite ledom, dodajte limunov sok, četiri kratka uštrcaja vinjaka i rum. Na to dolijte još 2—3 vrste ruma (tamnih, zlatnih i svijetlih). Dekorirajte trešnjom te ploškom limuna ili naranče. I nikako ne zaboravite na slamku – kad je bal nek je bal.

Mislim da sam Vam dovoljno rekla… imate cijeli tjedan da si izorganizirate slobodan dan, a onda si priuštite ovu sočnu mješavinu. I ne zaboravite, kada se odlučite na ovako ozbiljne pothvate ključevi od auta jednostavno moraju ostati kod kuće.

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari