Topla čokolada

673

Ako ste me ikada poželjeli sresti, ovoga vikenda se niste baš morali pretjerano pretrnuti od traženja… Okrunili su je pjesmom ‘Opatijo bajna biseru našega mora…’ i hvala im na tome, ja se s time u potpunosti slažem. Još kad njome prošećete, a sve odiše mirisom čokolade, u trenutku poželite ostati tamo zauvijek. Ako Vas put ovoga vikenda nije naveo u Opatiju, napravili ste veliku veliku pogrešku. Čokolada, čokolada i još jednom čokolada… kažu da je poslije dijamanta čokolada najbolji prijatelj svake žene, e pa i s tim se slažem. Ukusni kolači, čokoladni kokteli, fontana od čokolade, ogroomna čokoladna torta i na samom kraju wellness tretman na bazi čokolade… sve se više dvoumim da li je Alisa zaista bila u zemlji čudesa… jer je ovaj vikend bio i više nego čudesan?!
Još uvijek uživam u ovom neopisivom osjećaju i s nostalgijom se prisjećam proteklog vikenda… tako je kratko trajao i tako sam tužna zbog toga… ali da ublažim tugu pročačkala sam detalje koji će Vam zasigurno biti interesantni…

Čokolada u današnjem obliku nastala je u 18. stoljeću u Nizozemskoj i to tako da su kakao u prahu pomiješali s vodom, mlijekom, kakao maslacem i šećerom. I bez brige, čokolada ne izaziva karijes, ne uzrokuje akne, neće povisiti kolesterol, nema puno kofeina, ne deblja i ne stvara ovisnost, naravno ukoliko se u njoj ne pretjeruje, baš naprotiv zdrava je i ljekovita. Bogata je magnezijem te je najbolji poznati antioksidans. Oslobađa hormone sreće te na taj način smanjuje stres, jača imunitet, spriječava bolesti srca, djeluje antidepresivno, a nosi i izuzetno zanimljiv naziv ‘prirodna viagra’. Talijanski znanstvenici kažu da redoviti konzumenti čokolade imaju jači libido, brže i jače se uzbude kada je u pitanju seks, te orgazam doživljavaju brže i češće.

A kad je tome tako i ja želim smanjit stres, napunit baterije za nadolazeći radni tjedan i ojačat imunitet u ove hladne dane. Iz ovih stopa jurcam u kuhinju i pripremam svoju vlastitu najbolju toplu čokoladu na svijetu… Miješam kakao, šećer i gustin te dodajem mlijeko.. uf, te dvije minute što se kuha nikako da prođu… pa traju ko’ cijela vječnost, nikad kraja. Pripremam šalicu, bacam posljednji pogled na sat, da… to je to, gotovo.. ulijevam svoj čudotvorni napitak i mmmmmm, ostajem bez teksta… možda i nije baš najbolja na svijetu (jer nisam baš sve probala), ali je moja i sada je tu… o daaa, najbolja je!

Sve što Vam treba za šalicu zadovoljstva je:
1 šalica mlijeka
2 žličice kakaa ( gorkog )
1 žličica šećera
1/4 žličice gustina

Hm… i to što je znanstveno dokazano da jača libido ne znači da baš odmah morate posegnuti u ladicu za skrivenim zalihama čokolade, naglasak je na redovitom konzumiranju… ja sam počela od ovog vikenda, vi možete od sutra… vjerujem da neće biti veliki problem ukoliko preskočite jedan dan.

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari