Top kokteli na koktel karti

1983

Danas na neradni dan… i produženi vikend (Jeeeeeiiiii ) donosim jednu malo drugačiju priču. S obzirom da smo već sve ove koktele prošli u prethodnim člancima, i znam da ste već vrhunski majstori kako u izradi tako i u degustaciji danas ću krenuti u potpuno novom smjeru.

I ne ćemo zavaravati sami sebe, a i javnost kako ste baš svaki put sami kod kuće pripremali piće, jer znam i ja (a i Vi) da je jednostavnije sjesti u omiljeni lokal, i iz karte odabrati ono što Vam se u tom trenutku pije. E pa u prethodnoj rečenici je i današnja ključna riječ – radi se o barskoj karti i TOP kokteli koje svaka Cocktail karta mora sadržavati. Zašto mora?! – hm, pa na njih su naučeni gosti iz cijeloga svijeta, svuda se jednako zovu i pripremaju na isti (ili jako sličan način) …također ako je domaći gost ili strani naučen ispijati Sex on the beach doma ili vani, a Vi mu to ne ponudite i ne omogućite – kolike su šanse da će i sljedeći dan biti dio ekipe Vašeg lokala?! – Usudim se reći – nikakve!

Pa krenimo malo sa jednostavnim tekstom kojeg ćete pročitati u jednom dahu dok se odmarate u zavjetrini i ispijate svoj omiljeni koktel.

Pod barskom kartom, cjenikom pića u baru ili cjenikom barskih usluga podrazumijeva se popis pića i hrane što se nudi u određenom baru, svrstanim po određenim stručnim pravilima. To znači da karta treba nuditi pića, napitke i jela koja se u tome vremenu ili trenutku traže od strane gostiju.

Barska karta treba biti rezultat timskog rada, a njezino sastavljanje nije nimalo lako ni jednostavno. Posao je to iskusnih stručnjaka praktičara s dobrim poznavanjem miksologije, propagande i prodaje barskih usluga. Mnogi stručnjaci ističu da je barska karta ogledalo bara, da je posjetnica bara i odraz stručnosti lju¬di koji u njemu rade.

Na goste ne ostavlja dojam samo sadržaj barske karte već i njen izgled, veličina i oblik, preglednost, čitljivost, jezična ispravnost, razumljivost i istinitost. Zamazana barska karta, izlomljenih korica i ocrtana ne smije se dati go¬stima. Ona vrijeđa gosta i prikazuje nas u lošem svjetlu. Cijene na barskoj karti ne smiju se ispravljali rukom jer kod gosta izazivaju sumnju u točnost.

A sada ono zbog čega vjerujem da se većina Vas ipak odlučila pročitati tekst do kraja. Koji su to TOP kokteli koje ćete pronaći u svim, tj. u većini (da se i ja malo ogradim ipak je to u trendu) cocktail karti… radi se o sljedećim koktelima:

SEX ON THE BEACH
2cl BOLS vodka
2cl peach schnaps
3cl orange juice
3cl ananas sok
5cl borovnica sok

MOJITO
4cl bijelog ruma
2cl šećerni sirup
½ limete
listići mente
3 b.ž. smeđeg šećera
soda voda

CUBA LIBRE
5cl bijelog ruma
10cl coca-cola
½ limete

LONG ISLAND ICE TEA
2cl gin
2cl BOLS vodka
2cl bijeli rum
2cl tequila
1cl triple sec
1cl sugar cane
1cl lemon juice
coca-cola

Kažu stručnjaci ovako: „Učinili bismo neoprostivu grešku kada bismo barsku kartu sastavili po stručnim pravilima, a istovremeno ne bismo stručno pripremili zaposlenike koji po toj karti trebaju gostima pripremiti pića i napitke.“

Stoga – što da Vam drugo savjetujem nego da nikako ne propustite prvi rok Škole barmena nakon sezone, prijavite se na vrijeme i već 26.09. uplovite u profesionalni svijet ugostiteljstva, koktela i flaira.

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari