Tom and Jerry

233
piće tjedna

piće tjednaProšli tjedan sam napisala članak koji je govorio o tome kako meteorološki portali preuveličavaju tada najavljenu buru (kao što to često biva). I eto ti ga na! U ponedjeljak bura sa ultra olujnim udarima, s brzinom najvećom ikada izmjerenom, nosi pola grada! Pa bome… bolje da sam šutila

No no, ostali smo živi i zatooo je ovoga puta moja tema potpuno drugačija
Kako ne bi zaboravili koji je glavni zadatak članaka ponedjeljkom (a to je da naučite spraviti koji koktelčić ), malo ću Vam ukratko reći o povijesti koktela, odnosno o barem jednom njenom malom dijelu.

Osoba koja se smatra „ocem koktela“ jest Jerry Thomas. Rođen 1830. godine, napisao je prvu knjigu koja je sadržavala recepte za piće zvano „Cocktail“. Prva knjiga imala je samo 10 recepata! Ali već u kasnijim izdanjima objavljen je puno veći broj. Isto tako bio je poznat i po akrobacijama koje je izvodio prilikom pripreme koktela, a danas se to naziva „flair bartending“. Jedna od njegovih kreacija poznata su pića Tom and Jerry kao i čuveni „Blue Blazer“.

Da Vam se nebi činilo kao da čitate udžbenik iz povijesti, sad ćemo presijeći sa receptom za finiii Tom i Jerry koktel. A drugi puta donosim Vam još jedan dijelić povijesti…

Tom and Jerry
1 jaje
1 žličica šećera u prahu
3cl tamnog ruma
3cl konjaka ili brandy-a
Toplo mlijeko ili voda
Muškatni oraščić za dekoraciju

Odvojite bjelanjak od žutanjka i izradite ih odvojeno, a potom te dvije smjese pomiješajte i ulijte u čašu za irsku kavu. Dodajte šećer, rum i konjak ili brandy, a potom do vrha napunite toplim mlijekom ili vodom. Po vrhu stavite malo muškatnog orašćića.

Kažu da je ovo klasični zimski koktel taman da malo ugrije iznutra ako nam zahladi uskoro
Uživajte

Za Udrugu konobara i barmena Hrvatske, Kristina Mican.

Komentari