Tequila Sunrise

600

I nakon što je prošlog tjedna predstavljena najskuplja tequila na svijetu za koju će njezini ljubitelji morati izdvojiti nevjerojatnih 3,5 milijuna dolara… da dobro ste pročitali – milijuna dolara, ja sam se odlučila donijeti tračak sunca u ove tmurne dane. U zadnjih dva… pa čak i tri tjedna imam osjećaj kao da živim u Londonu, a ne na divnom osunčanom Jadranu… što i nije pretjerano čudno kad sunce vidim samo na televiziji, eventualno na slikama s ljetovanja ili ako se neka zraka zabunom probije kroz oblake.

Znam da ovaj napitak neće zaustaviti kišu, otjerati oblake, ublažiti maglu, otopiti led, ali će Vam zasigurno zagrijati dušu. Kako legenda kaže ovo dugo piće preljepe boje bilo je inspiracija i nadahnuće za nekoliko pjesama, pa je eto isto tako i moja inspiracija.

Tequila je meksičko žestoko piće nastalo u 16. st. koje se proizvodi od biljnog soka plave agave, koja u izobilju raste oko gradića Tequile u meksičkoj državi Jalisco, 65km zapadno od Guadalajare. Da tequila prijeđe granicu SAD-a bilo je potrebno mnogo vremena. Prva zabilježena pošiljka od samo tri bačve krenula je tek 1873. godine. 1944. Godine u SAD-u je ponestalo gina, te se kao osnova za koktele uvozi tequila. Zanimljivo je da je tequila tek pedesetih godina postala popularna, a u šezdesetima je stekla svojevrsni kultni status, pogotovo među studentima u Kaliforniji koji su pogrešno vjerovali da tequila sadrži halucinogenu drogu meskalin.

Tequila sunrise postala je popularna u Mexicu 30-ih godina 20. st., a radi se upravo na ovaj način:

4cl tequile
2cl Bols grenadina
Sok od naranče

Sastojci se ulijevaju ravno u čašu, a grenadina se pušta da tone na dno…

Čista tequila je piće koje zbog specifičnog i intenzivnog mirisa volite ili mrzite… Tequila Sunrise je koktel kojeg ćete zavoljeti jednako kao i barmena koji Vam ga je napravio… pa tko kaže da život nije lijep – Viva la Mexico!!!

Za Udrugu konobara i barmena – Ivana Fatur

Komentari