Strawberry Knock Out

173

Iako sam prošlog tjedna završila članak sa najavom nekog novog, još nepoznatnog koktela u nastavku Vam donosim priču o mješavini za koju su neki već sigurno čuli, a vjerujem i probali. Inspiracija za nešto ovako došla je spontano i neočekivano. Odlazak na tržnicu završio je veeeeliiikooomm dozom jagoda – kako to i obično biva, barem u mojem slučaju, kada je sezona jagoda. Nisam tako reći ni predahnula odmah sam se uhvatila pripremanja jagodica kako bih prvi puta ove godine napokon uživala u njima. U tom trenu „upalila mi se lampica“ da nazovem prijatelja koji radi kao barmen i pitam da li postoji neka poznata kombinacija koktela sa svježim jagodicama. Bilo mi je malo blesavo i riskantno da sama kombiniram sastojke jer… vjerujem da bi od toga bilo svašta, a i ovako je jednostavnije. Izdiktira on meni sastojke za Strawberry Knock Out i ja se bacam u miksanje… njaaaamiii ovo je taaaakooo fino!!! Vjerujem da ćete i Vi htjeti isprobati stoga Vam ni ovoga puta neću uskratiti recepturu.

Strawberry Knock Out

2cl BOLS amaretto
2cl cherry brandy
2cl creme de cacao dark
cream
4 svježe jagode

Svi likeri imaju vrlo dugu tradiciju i povijest, neki od njih su svijetski poznati i napravili su svoje izumitelje bogatima. Recepti za mnoge od njih prenosili su se sa koljena na koljeno u najstrožoj tajnosti, a neki su nastali u samostanima i prodavali su se kao lijek jer se vjerovalo da su zbog sadržaja stotinjak različitih bilja ljekoviti. Ova pića su idealna za lakše probavljanje hrane te se zbog toga piju prije i poslije jela. Mnoge zemlje su poznate po svojim likerima, ali Italija i Francuska su vodeće ne samo po proizvodnji nego i po potrošnji.

Amareto je talijanski liker s okusom slatkog badema s bazom napravljenom od koštica marelice ili badema, a ponekad i obojeg. Legenda o amarettu kaže da je 1525. Crkva Sarono pozvala umjetnika Bernardina Luini, jednog od Da Vincijevih učenika, da ukrasi svetište freskama. S obzirom da je crkva posvećena Djevici Mariji, Luini je trebao prikazati Djevicu ali mu je za to bio potreban model. Svoju inspiraciju je pronašao u mladoj udovici konobarici koja je postala njegov model (a u većini verzija) i ljubavnica. Ona mu je iz zahvalnosti poželjela nešto pokloniti no njezine su mogućnosti bile male. Stavila je koštice marelice u brandy i svoj napitak predstavila Luini kako bi ga impresionirala.

Cherry brandy je voćni liker proizveden iz trešnjinog soka. Karakteristično je za voćne likere da njihov njihov okus određuje voćni sok, a neki su napravljeni i od voćnih kora.

Creme de Cacao (bijeli i tamni) spada u skupinu kremastih likera. To su vrlo slatki likeri koji sadrže gotovo 28% šećera. Vrlo su gusti i idealni za miksanje.

Evo ga… osim načina na koji ćete pripremiti koktel, naučili ste ponešto i o njegovim sastojcima… na meni je da Vas pozdravim do sljedećeg tjedna i poželim Vam uživanje u Strawberry Knock Out-u.

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari