Side Car

150

„Svirajte mi “Jesen stiže dunjo moja”, al’ polako, da mi ne bi koja reč promakla“, kaže Balašević u jednoj od svojih poznatih balada… da li nam to danas i vrijeme kriomice poručuje ili je ovo samo prolazno?! Sudeći po količini oborina i zvukova koji su orili nad našim gradom čitavu noć, lagano nam se približavaju dani kada ćemo ljetne krpice zamijeniti malo debljim i toplijim komadima odjeće. Iako prognoza kaže da će krajem tjedna ponovno biti vruće… pravo ljetno vrijeme idealno za kupanje – ne vjerujem dok ne vidim… I da se razumijemo, nije da nebi voljela, baš naprotiv – godi mi ovo postsezonsko odmaranje i uživanje u ljetnim radostima bez previše buke, galame, ljudi, turista, pravi odmor za dušu i tijelo, ali… sve više i više nekako sumnjam u prognozu.

Ne brinite, niti ovako vrijeme nije me spriječilo da istražim što bi Vi to mogli smiksati svojim vještim ručicama… samo mi je dalo malo više vremena za istraživanje jer ruku na srce – tko će izići iz ureda po ovakvom vremenu?!

Za ovaj koktel kažu da je stvoren netom nakon Prvog svjetskog rata u Harry’s baru u Parizu te da je nazvan po vojnom kapetanu koji je u bar stigao u prikolici motocikla što ga je vozio službeni vozač. Side car se u početku poslušivao u kupastoj čapi za šampanjac, ali se danas sve češće poslužuje u old fashion čaši sa razlomljenim ledom ili čak u koktel čaši.

Side car

4cl brandy (cognac ili armagnac)
2cl cointreau (ili triple sec)
1cl lemon juice

A sada malo teorije s obzirom da je vrijeme ovakvo kakvo je i da možete odvojiti nekoliko dodatnih minutica prije nego istrčite na kišu. Brandy je svako žestoko piće destilirano od voća, umjesto od žitarica. Francuski izraz eau-de-vie de viti (‘voda života od vina’) je generički naziv za sve brandyje. Dobri brandyji dolaze iz Francuske, Španjolske, Grčke, Australije, Južne Afrike, Portugala, Sjedinjenih Američkih Država, Perua – gdje god se uzgaja grožđe, proizvodi se i brandy, no samo žestoko piće koje se destilira u registriranom području Francuske, koje se nalazi sjeverno od Bordeauxa i južno od La Rochellea, na zapadnoj obali Francuske i pruža se u unutrašnjost zemlje do Angoulemea smije se zvali cognac. Tom regijom teče rijeka Charente i po njoj se zovu dva departementa u kojima se nalazi većina vinograda, Charente i Charente-Maritime. Cointreau je čuveni francuski voćni liker od narančine kore kao curacao i triple sec.

Pozdravljam Vas do sljedećeg tjedna, sa puno pozitivnih i osunčanih misli… možda uspiju otjerati ovo kišno i tmurno vrijeme…

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari