Čitate naslov i vjerujem da mislite isto što i ja kada su mi prvi put spomenuli mascarpone … sir, torta, tiramisu… kile kile i još jednom kile, naravno osim ako ste dovoljno pažljivi i primjetite da se rubrika zove Piće tjedna, a ne recimo „kolač tjedna“…
A sad ću Vam ispričat svoju priču… šećem jedno popodne Korzom, jurcam između sastanaka, obaveza, vrtoglavih sniženja. Ne znam što bi prije, ne znam što bi rađe. U glavi mi bruji tisuću nepoznatih glasova poznatijih kao ‘obaveze’ koje su trebale biti gotove jučer, a da dan traje 48 sati ja opet nebi sve stigla. I kad sam rekla da šećem – lagala sam, brzo hodanje čak i lagano trčkaranje mi je već postala šetnja. Niotkuda začujem zvuk poznate melodije, i hvatam se za glavu… opet mobitel. Hoću se javit, neću se javit… ma hoću, možda ipak bude kakva dobra vjest. Ženska intuicija nikad ne griješi, zove me prijatelj barmen i kaže „Daj, doleti na mascarpone“, hm…morate priznati da nije loša ideja. Doduše nije mi baš bilo jasno zašto me nudi sirom nasred Korza, ali ajde… očekivala sam neku tortu, kolač, šta god, idealno da predahnem, napunim baterije i podignem razinu šećera u krvi. Već sam tad bila dovoljno zbunjena, ali da ste me samo vidjeli kada je pred mene izvukao koktel trešnju…tek mi tad više ništa nije bilo jasno. I vadi on nakon toga jednu bocu, pa drugu bocu pa još jednu…a meni iznad glave blinka upitnik toliko velik da se vidi od Grobnika do Opatije. I priča on meni – tamni rum, lime, apricot i za kraj u sve to koktel trešnjica, pruži mi shooter čašicu i kaže – izvoli mascarpone za tebe, da se opustiš… mmmm, ne mogu Vam ni opisati koliko sam guštala u tom zavodljivom spoju. Takva harmonija okusa upotpunjena sa hladnom trešnjom, ma san snova. Nisam mogla otići, a da ga ne utlačim da mi kaže kako se to radi. Znam da ako sama i pomješam sve sastojke, a on mi ne otkrije tajnu, sigurno neće biti toliko fino… I naravno, ja ko’ ja, ne odustajem nikad što zbog sebe što zbog Vas koji bi možda isto željeli u svom domu, na tulumu ili sastanku iznenaditi sustanare, prijatelje ili kolege dočepala sam se vješto recepture koja ide točno ovako:
Mascarpone
1 cl tamni rum
1 cl lime
1 cl Bols apricot
Koktel trešnjica
S obzirom da je koktel trešnjicu dosta teško naći u prodaji kao zamjenu možete koristiti crno grožđe.
Još sam nešto saznala; kažu da je bit shootera da se brzo popije i da Vas brzo opije. No to vrijedi za onu – nije bitno šta je, bitno da se pretjeruje! Ukoliko poznajete svoje granice ovaj shooter Vam može samo podići raspoloženje i izmamiti osmijeh na lice.
I da Vam šapnem – stigla sam sve što sam taj dan planirala.
Za Udrugu konobara i barmena Hrvatske – Ivana Fatur
3. međunarodno natjecanje barmena u Gradu Biogradu na Moru u organizaciji Udruge konobara i barmena Hrvatske i Lactea Maris d.o.o. „BOLS barmen cup 2010“ održati će se 16. i 17. rujna 2010. godine. Sve detalje o „BOLS barmen cupu“ možete pronaći na www.barmen.hr u rubrici „Natjecanja“.
Komentari