Sangria

387

Prošlog je vikenda u Poreču održana 18. izložba vina i vinarske opreme – Vinistra. Za nju kažu da predstavlja jednu od uglednijih međunarodnih vinarskih manifestacija te se godinama potvrđuje kao najvažniji događaj te vrste u regiji i šire. Na službenim stranicama Vinistre pišu da je jedan od viših ciljeva promocija istarskih vina, kako na domaćim tako i na inozemnim tržištima te edukacija svih potrošača vina ali i ljubitelja izvrsne gastronomije naših krajeva. S obzirom da smo već apsorbirali sve bitne značajke vina, te o vinima općenito možete pronaći prelistavajući stare članke jer sam već o tome pisala, ovakav uvod nije bio potpuno beskoristan i nepovezan.

Pod time mislim da sam se ovoga tjedna odlučila sa Vama podijeliti tajnu sangrie. I dok je opće poznato da je sangria omiljeno piće mladih na maturalcima duž Španjolske obale, te se svi maturanti vrate sa urnebesnim pohvalama, pokojom skrivenom ‘boćicom’ te hektolitrima iste u organizmu, sangria ima i svoju drugu stranu, a to je ona teoretska :).

Pa krenimo redom – uporaba sangrie bilježi se u prvom desetljeću 19. stoljeća. Sangria dolazi iz Španjolske te predstavlja hladnu mješavinu baziranu na vinu. Vino se aromatizira komadićima naranče i limuna.
Tajna egzotičnog okusa bazirana je na njezinim sastojcima, a iako recepata ima mnogo – donosim Vam provjereno dobar :).

SANGRIA
Kocke leda
1 boca punog, crnog vina
sok jednog limuna
sok jedne naranče
3 ploške svježe naranče
1/2 šalice šećera
soda-voda

Umjesto crnog vina, sangriu također možete napraviti i sa bijelim vinom, te se tada naziva Sangria blanca odnosno Bijela sangria.

Kada ste pripremili sve potrebne sastojke u zdjelu za punč stavite mnogo kocki leda te dodajte sve ostale sastojke osim sode. Sve lagano promiješajte i ulijte sode koliko želite. Prelijte u čaše za punč ukrašene ploškom naranče i poslužite. Ovaj osvježavajući napitak idealan je za vruće dane koji nam slijede. S ovakvim osvježenjem i običan dan postaje zabava!

Za Udrugu konobara i barmena HrvatskeIvana Fatur

Komentari