Šampanjac

382

Ovo je mjesec kada se zaboravlja na loše stvari, mjesec pun ljubavi, razumijevanja, pjesme i vedrine. Šarene lampice, mirišljavi borovi, nasmijana lica prolaznika samo su dokaz koliko je ljudima malo potrebno da bi bili sretni. Kojiput je toplina ovoga mjeseca teško objašnjiva, ali daleko vidljiva. Zasigurno ste bili prisutni na brojnim svečanim domjencima, večerama i druženjima, obiteljskim, privatnim ili poslovnim te više od nekoliko puta nazdravili čašama u kojima se „vino kraljeva“ lagano njihalo, ali se nikada niste zapitali što je uistinu šampanjac.

Šampanjac (francuski: vin de Champagne) je pjenušavo vino koje je svoje ime dobilo po francuskoj pokrajini Champagne. Dan danas je naziv šampanjac rezerviran isključivo za pjenušce iz te pokrajine dok se pjenušava vina proizvedena u ostalim pokrajinama mogu označavati isključivo kao pjenušci. Šampanjac se još naziva i „vino kraljeva“ za što je zaslužna krunidba francuskih kraljeva koja se nekoliko stoljeća održavala u glavnom gradu pokrajine Champagne, jednom od središta proizvodnje šampanjca, Reimsu. Osim Reimsa bitno je istaknuti i Épernay kao centralno mjesto proizvodnje šampanjca. U novije vrijeme šampanjac je poznatiji kao vino slavlja, ljubavi i romantike, a sve to zbog svojih svojstava koja nakon malih količina znatno podižu raspoloženje te istodobno blagotvorno utječu na mozak i srce jer proširuju krvne žile. Najstariji sačuvani šampanjac zasad je Perrier-Jouet iz 1825. godine iako je nedavno pronađen primjerak za koji se smatra da je napravljen između 1772. i 1785. godine. Pretpostavlja se da je to Veuve Clicquot, koji bi u tom slučaju preuzeo titulu najstarijeg sačuvanog šampanjca. Povjesničari vjeruju da bi se moglo raditi o pošiljci vina francuskog kralja Luja XVI. za rusku caricu Katarinu Veliku te bi procijenjena vrijednost boce tog šampanjca od pola milijuna švedskih kruna (380 tisuća kuna) u tom slučaju mogla znatno porasti.

Šampanjac je najbolji rashladite li ga i poslužite na idealnoj temperaturi negdje između 6 i 8 Celzijevih stupnjeva. Ukoliko mislite da je klasični okus šampanjca jednoličan i dosadan te želite isprobati nešto potpuno novo, poboljšati ga možete na više načina. Ovoga puta donosimo dvije varijante, a sami odlučite koji su okusi primamljiviji.

Aperol spritz royal
5 cl šampanjca
3 cl Aperol
špric mineralne
led i kriška naranče

Bellini
10 cl Prosecco Zonin
1/2 breskve (u nedostatku iste kao
zamjena može poslužiti Peach pure,
premix koji u sebi sadrži pravu breskvu)

A sada podignite čaše, ispijte gutljaj i neka zvuk zdravice odzvanja do dugo u noć!

Za udrugu konobara i barmenaIvana Fatur

Komentari