Putovanje oko svijeta s Barmen.hr-om: Kina

597

– Riječ Kina najvjerojatnije je potekla od imena Qin (izgovara se “chin”) dinastije.
– Kina se često smatra najdugoročnijom civilizacijom, neki povjesničari tvrde da im je početak cca 6000 pr.Kr. Kinesko pismo je također pismo koje se kontinuirano koristi duže od ijednog drugog.
– Kina je 4. najveća zemlja svijeta, a uz njezinu obalu nalazi se više od 5000 otoka.
– Svaki 5. čovjek je Kinez.
– Fortune Cookies (keksići sa porukama unutra) nisu tradicionalno Kineski, izmislio ih je radnik u restoranu Key Heong Noodle Factory u San Franciscu 1920. godine.
– WC papir je izmišljen u Kini kasnih 1300-tih. Bio je namijenjen isključivo carevima.
– Osim WC papira, Kinezi su također zaslužni za papir, kompas, barut i printanje.
– Također su izmislili papirnate zmajeve prije čak 3.000 godina. Služili su kako bi zastrašili neprijatelje u borbi, a Marco Polo je u jednom zapisu spomenuo kako se uz pomoć zmajeva predviđalo hoće li putovanje biti sretno ili ne.
– Borbe zrikavaca su popularna zabava u Kini. Mnoga djeca za kućne ljubimce imaju zrikavce.
– Vjeruje se da je nogomet porijeklom iz Kine.
– Ping-Pong je jedan od najpopularnijih sportova u Kini, ali nije izmišljen tamo već u Engleskoj gdje se zvao stolni tenis.
– Najpopularniji hobi u Kini je skupljanje poštanskih markica.
– Bijela boja se smatra bojom žalosti i nosi se na sprovodima.
– Smatra se da, kako je populacija u Kini naglo rasla, kako bi uštedjeli na vremenu i materijalu pri pripremi hrane, počeli su je rezati na komadiće veličine zalogaja kako bi se brže skuhala. Tu je nestala potreba za korištenjem noževa i izmišljeni su štapići.
– Sladoled je izmišljen u Kini, i navodno je Marco Polo ukrao recept za sladoled i za rezance te ga donio do Europe.
– Kinezi su shvatili da krv kola kroz tijelo te da je pokreće srce u 2. st.pr.Kr. U Europi nisu znali za cirkulaciju do 17. stoljeća.
– Prema legendi, čaj je slučajno izmišljen kada je caru Shennongu 2737. god.pr.Kr. kada mu je list čajevca upao u kipuću vodu.
– Šišmiš je simbol sreće

Baijiu
Baijiu

Osim ovih zanimljivosti, naišli smo na još mnoge, ali vrijeme je da se pozabavimo kineskim nacionalnim pićima. Prvo koje se spminje u tom kontekstu je svakako beijiu, žestoko alkoholno piće.

Beijiu je piće koje se u Kini ispija već više od 5.000 godina. Piće se poslužuje ili toplo ili barem na sobnoj temperaturi iz malene keramičke posude. Cijena ovog pića je izrazito niska, bocu od 250 ml može se nabaviti po cijeni piva. To je prozirno piće od cca 40-60% alkohola u sebi, a dobiva se fermentacijom kineske šećerne trske, iako se na sjevernom dijelu često koriste razne žitarice poput pšenice ili ječma.

Huangjiu
Huangjiu

Drugo popularno piće je vino, ali ono od žitarica. Huangjiu ili “žuto vino” je fermentirano alkoholno piće od žitarica poput prosa, riže i žita. Ne destilira se, ali razina alkohola doseže i 20%, čak dva puta više od većine drugih vina. Najčešće se pasterizira, odležava i filtrira prije pretakanja u boce. Unatoč svome imenu, huangjui može biti prozirno, bež boje, crvenkasto ili žuto.

Huangjiu se klasificira prema nekoliko značajki, jedna od njih je “suhoća”, potom baza od koje se radi i metoda kojom se proizvodi.

kineski čaj

Naravno, ne možemo pričati o Kini i ne spomenuti kineski čaj. To je piće spravljeno od lišća čajevca i prokuhale vode. Lišće se pripravlja na poseban i tradicionalan način. Čaj se ispija kroz cijeli dan, čak i za vrijeme obroka kao zamjena za običnu vodu, a koristan je i za zdravlje.

Ispijanje čaja u Kini ima zaista dugu tradiciju, naime, čaj je i nastao u Kini. Iako mu je tamo bio začetak, za vrijeme Tang dinastije, kineski čaj je predstavljao listove čajevca obrađene na način na koji su to radili i njihovi preci. Prema popularnoj legendi, čaj je otkrio car Shennong 2737 godine pr. Kr. kada mu je list čajevca s obližnjeg grma uletio u šalicu vruće vode. Čaj je protkan kroz čitavu povijest Kine, čak se smatra jednim od 7 elemenata neophodnima za život, zajedno s drvom za ogrjev, rižom, uljem, solju, sojinim umakom i octom. Kineski čaj se kategorizira u 5 točno određenih kategorija: bijeli, zeleni, oolong, crni i post-fermented.

Komentari