Putar, mlijeko i med – hrana i lijek

3481

Probudila sam se… ummm, ne vidim… otečene su mi i suzne oči. Ne mogu ni riječi reći, a da me u grlu ne zareže… eh, evo je – stigla je, draga moja virozica dobro mi došla. Stvarno sam pehist i vjerujem da se nikad u životu neću naučiti boriti protiv tih sitnih virusića koji mi stvaraju ogromne probleme. Zovem šefa, koji me tek iz četvrtog puta razumio da sam rekla: „Bolesna sam“, a ne „Bolesna svinjo“, otkazujem kozmetičarku, frendicu po ne znam koji put prebacujem u sljedeći tjedan (sigurno misli kako ju ne želim vidjeti, obit će mi se to o glavu…) i tako redom, okrećem se na drugi bok i nakon svog tog napora i borbe kako bi objasnila svoje stanje nadam se da će mi netko donijeti nešto vruće jer se ja ne mogu dignuti. Eh, nagađate. naravno da neće. Jedva se uspijem sabrati i dignuti iz kreveta i protrese me ledeni val…bacam na sebe debeli džemper, zagrćem se dekicom i odlazim u kuhinju.

Joooooj, sve mi smeta…ova zdjela uopće nije tamo gdje sam je sinoć ostavila, bit će da imam duhove po kući ili sam samo zabrijala, ma nebitno. Između nekoliko kihanja, kašljanja i brisanja nosa, hvatam mlijeko, lijevam ga u posudu, stavljam na već dobro zagrijanu ploču na štednjaku, sjedam na trosjed i čekam. Iz dječje serije trgne me neki čudan miris, ah neeee…opet je prekipilo. I ponavljam postupak, ali ovog puta zurim u njega, neće me više prevariti. Recept moje stare none u ovakvom stanju, uvijek… ali baš uvijek upali. Znala mi je govorit: „Malo mlijeka, žličica meda i komadić putra i sve će proći“… nikad nisam vjerovala, ali imala je pravo, znaju naši stari. I napravila sam tako – u toplo mlijeko (ne pretoplo) žličica meda i komadić putra, pa moram priznati da nije čak toliko ni loše. Isključila sam mobitel, zatvorila se u kuću, upalila grijanje i odlučila prespavati 2 dana. Ne mogu si više od toga priuštiti, netko mora i raditi.

Čar tog čudotvornog mixa proizlazi iz njegovih sastojaka koji su sami po sebi lijek. Pa da vidimo…
Mlijeko je prirodna hrana bogata kalcijem, bjelančevinama, vitaminima i mineralima, prijeko potrebnim za rast i pravilno funkcioniranje ljudskog organizma. Djeluje protiv kašlja i promuklosti u kombinaciji s medom ubrzava sazrijevanje bronhijalnog sekreta. Jedina je živežna namirnica koja se može smatrati potpuno prirodnom hranom. Sadržava sve sastojke hrane potrebne za život čovjeka, i sastavom i količinom, koji mogu potpuno zadovoljiti potrebe organizma. Jedna litra mlijeka ima istu hranjivu vrijednost kao ˝ kg mršavog telećeg ili goveđeg mesa, ili 7-8 komada jaja, ili 2 kg graška, ili 200 g riže. Mlijeko je najbolji izvor kalcija, a uz to se kalcij iz mlijeka bolje asimilira u organizmu nego iz drugih namirnica. Kalorično jedna litra mlijeka daje 670-700 kalorija.
Med je sladak gust sok što ga pčele medarice tvore od nektara koji skupljaju na cvjetovima ili slatkim izlučevinama (medene rose) nekih kukaca. Med je i najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Ako med uzimate u raznim napicima morate paziti da nisu prevrući jer se prevelikim zagrijavanjem gube ljekovita svojstva meda. Med treba biti potpuno otopljen u tekućini, jer samo će ljudski organizam potpuno iskoristiti njegove ljekovite tvari. Uzimamo li med bez tekućine, poželjno ga je držati u ustima sve dok se ne otopi. Zbog lake probavljivosti trenutno vraća izgubljenu energiju, a dugotrajnom primjenom osigurava fizičku izdržljivost i psihičku stabilnost. Njegova ga svojstva čine nezaobilaznom namirnicom u zdravoj prehrani. Konzumacijom meda na pravilan način taj proizvod pretvaramo u lijek. Narodna medicina i mnogi liječnici koriste med kao pomoćno sredstvo za ublažavanje kašlja, kod prehlade, nadražaja grla i dušnika.
I putar koji po pričama naših starih ima regenerativan učinak na glasnice idealno djeluje u kombinaciji mlijeka i meda.

2 dcl mlijeka
1 čajna žličica meda
Komadić putra

Hm…nakon toliko novih saznanja ovog ću puta nastojati izbjeći sve one popularne tabletice. Ako smire upalu u nekoliko sati što tek u tih par sati naprave našem organizmu… ma neću se zamarat, postati ću depresivna… živjela alternativna medicina!

P.S. Zanimljivost iz urbane sredine – Ukoliko Vam se ipak ne sviđa karakterističan i jedinstven okus mlijeka, a svoju prehladu ste doveli do faze mirovanja, probajte ga pomiješati sa sokovima od voća i povrća, promijenit ćete mišljenje zasigurno.

Za Udrugu konobara i barmena Hrvatske – Ivana Fatur

Komentari