Put oko svijeta s Barmen.hr: Rusija

Rusija, najveća država na svijetu. Zemlja koja je svakako jedinstvena i puna posebnosti. Pogledajte koja pića su tamo omiljena i saznajte neke zanimljivosti koje do sada možda niste znali.

234

– U Rusiji se nalazi najduža željeznica na svijetu
– Najveći muzej u Rusiji – The Hermitage, koji se nalazi u St. Petersburgu je dom za više od 70 mačaka.
– Kad smo već kod muzeja, ako se pred svakim izloškom zadržite 2 minute, trebalo bi vam 6 godina da sve pogledate
– St. Petersburg ima tri puta više mostova od Venecije
– Prema količini alkohola koju popiju, Rusi se nalaze na 4. mjestu. Prva tri mjesta zauzeli su Bjelorusija, Moldova i Litva
– Riječ „vodka“ dolazi od riječi „voda“
– Promet u Moskvi je u takvom kaosu da bogati Rusi iznajmljuju vozila hitne pomoći kako bi mogli neometano stići gdje žele
– Procjenjuje se da je oko 50% policije korumpirano
– U Moskvi postoji restoran u kojem rade samo blizanci
– Rusija je rastegnuta u 11 vremenskih zona, više nego ijedna druga zemlja na svijetu
– Najhladnije mjesto na zemlji – Oymyakov, nalazi se u Rusiji i rekorder je sa svojih -67.7 °C
– Površina Rusije je nešto veća od površine bivšeg planeta Plutona
– Sve do 2013. godine, pivo se nije smatralo alkoholnim pićem
– Rusija i Amerika udaljene su 4 km (na najbližoj točki.)

Kad se pomisli na najdraže piće u Rusiji, vjerojatno većina od vas pomisli na vodku. Ne brinite, i mi smo to mislili, ali ispostavlja se da je omiljeno piće većine Rusa zapravo – čaj. U svakom slučaju, dotaknut ćemo se još nekih. To su Sbiten, Meads, Mors, Kvass i naravno…. Vodka.

Sbiten (ili сбитень)

Photo: russianfoods.com
Photo: russianfoods.com

Sbiten je toplo piće koje mnogi konzumiraju umjesto čaja. Sastoji se od začina i meda i najpopularnije je zimi. Prvi zapisi koji spominju ovo piće su iz davne 1128. godine. Piće je ostalo popularno u svim slojevima ruskog društva sve do 19. stoljeća kada su ga pomalo zamijenili kava i čaj. No, u 21. stoljeću ovo piće ponovno je postalo iznimno popularno te se počelo masovno proizvoditi. Sbiten se bazira na medu pomiješanom s vodom, začinima i džemom. U 16. stoljeću zapisana je receptura za ovo piće u Domostroyu. Priprema je zapravo vrlo jednostavna, svi sastojci se pomiješaju i prokuhaju. Osim ove verzije, dosta je popularna i ona alkoholna u kojoj se vodu zamijeni vinom.

Meads ili medovina (Medovukha – Медовуха)

Photo: blogs.carleton.edu
Photo: blogs.carleton.edu

Medovina je jedno od najstarijih pića. To je alkoholno piće koje se radi od velike količine meda, vodke te voćnog soka. Jača je od piva a slabija od vina. Nekada je sam proces fermentacije trajao jako dugo, za proizvesti medovinu bilo je potrebno puno vremena, ponekada i do 20 godina. Upravo ovo učinilo je medovinu pićem za više klase i poprilično skupom. Do prve promjene je došlo u 11. stoljeću kada se neki pametnjaković sjetio zagrijati mješavinu meda i vode te primijetio da se time i sama fermentacija ubrzala. Od ovog trenutka medovukha je postala dostupna svima. S izumom fermentacijskog kotla u 14. stoljeću ovaj proces se još više ubrzao. Neki od najboljih proizvođača medovukhe u Rusiji su bili samostani. Nakon nastanka vodke, popularnost medovine je opala, no danas ponovno osvaja nove ljubitelje.

Vodka (водка)

Photo: russianfoods.com
Photo: russianfoods.com

Piće koje je omiljeno u Rusa od 15. stoljeća. Proizvodi se od žitarica i pročišćene izvorske vode. Ocem i izumiteljem vodke smatra se Dmitri Meneleev koji je definirao da ovo piće mora sadržavati 40% alkohola. Upravo to je osiguravalo homogenost pića i dovoljno alkohola da zagrije tijelo. Tradicionalno se vodka pije rashlađena u kombinaciji s kavijarom, kiselim krastavcima, ili nekom pikantnom hranom. Legenda kaže da je prvi recept za vodku došao iz samostana Chudov, a krivac za nastanak poznat je pod imenom Isidore. Sa znanjem o destilaciji i zahvaljujući činjenici da je raspolagao destilacijskim alatom, izumljena je vodka više kvalitete. Prvi naziv ovog pića bio je „bread wine“ ili u slobodnom prijevodu krušno vino. Dugo vremena pravo na proizvodnju vodke imali su isključivo samostani i to oni smješteni u Moskvi. Danas su jedni od najpoznatijih proizvođača Stolichnaya i Russian Standard.

Kvass

Photo: en.wikipedia.org
Photo: en.wikipedia.org

Jedno od najpopularnijih pića u Rusiji je i kvass. U Rusiji ovo piće spada u skupinu bezalkoholnih pića jer mu se razina alkohola kreće između 0.5 i 1%. Okus mu može biti obogaćen raznim voćem poput jagoda ili grožđica ili primjerice s mentom.
Proizvodnja ovog pića je zapravo jednostavna, sve što vam treba je voda, brašno i slad. Toj smjesi dodaju se voće i kvasac te šećer i ostalo se prepušta fermentaciji. Ovo je pjenušavo piće i često ga se naziva i Ruskom Colom, njegov naziv doslovno znači kvasac.

moscow-964445_1280

Komentari