Put oko svijeta s Barmen.hr-om: Kanada

194
Caesar koktel

Prvo nekoliko zanimljivosti

– Kanada je dobila ime radi nesporazuma između Jacquesa Cartiera i domorodaca. Oni su pokazivali na selo (za koje su koristili riječ “Kanata”) ali Cartier je krivo shvatio, i krivo izgovorio, pa je cijelu zemlju nazvao “Kanada”. Ups.
– Svoju nacionalnu zastavu Kanada je dobila tek 1965, 100 godina nakon što je postala država.
– 1962. godine u Alberti je u samo sat vremena temperatura sa -19 C na 22 C što se smatra najvećom i najbržom promjenom temperature u Kanadi
– Kanada ima gotovo 10.000 četvornih kilometara i rastegnuta je kroz 6 vremenskih zona, dakle… ogromna je.
– Najduža ulica na svijetu nalazi se u Kanadi – Yonge Street u Ontaria duga je čak 2000 km
– Kanada drži rekord u osvojenim zlatnim medaljama na zimskim olimpijskim igrama
– The Hotel de Glace u Quebecku gradi se od 400 tona leda i 12.000 tona snijega. Svakog ljeta se otopi i svake zime se radi od samog početka.
– Granica između SAD-a i kanade je najduža granica između dvije zemlje. (11323.34 km)
– Izumi koji su nastali upravo u Kanadi su kerozin, električni mikroskop, inzulin, IMAX sistem i snowmobile
– 80% javorovog sirupa proizvodi se u Kanadi
– Prostitucija je legalna u Kanadi, iako je protuzakonito vođenje bordela ili biti svodnik
– Adresa „Santa Claus, North Pole, H0H 0H0 je u Kanadi i sva pisma koja stignu na tu adresu dobiju odgovor od Gđe. Mraz
– Pod Kanadu spada i otok imena Dildo
– Istraživanja su pokazala da su Kanađani 2. najsretniji narod na svijetu.

U Kanadi se pije puno. Čak 80% stanovnika pije alkoholna pića. Toliko piju da se svega 61% količine alkohola koji popiju ispija vikendom a 39% radnim danom, i to najčešće u svojim domovima. A sada, dosta statistike, iako Kanada nema konkretno nacionalno piće, ima najpopularnija a to su Pivo, Caesar Koktel i Canadian Rye Whisky.

Moosehead Lager Arched Logo 4colPivo

Najstarija i najpoznatija pivnica u Kanadi je Mooshead Brewery u Sv. Johnu. Postoji od 1867. godine i nastala je tako da je Susannah Oland doplovila iz Engleske sa svojim receptom za October ale pivo. Danas pivnica u minuti puni preko 1.647 boca. Najpopularnije pivo iz produkcije je Mooshead Lager pivo koje je najkonzumiranije pivo u Kanadi. Lager je zlatne boje i bez pretjeranog pjenjenja se toči u čašu. Slatkastog je mirisa a okus mu je impresivan i smatra se najboljim kanadskim lagerom.

Od 80% Kanađanina koji piju alkohol, njih čak 57% konzumira pivo.

crown_royalCanadian Rye Whisky

Drugo najpoznatije kanadsko piće je Canadian Rye Whisky. Kanadski viski je svaki viski proizveden u Kanadi. Većina su na bazi nekoliko žitarica sa visokim udjelom kukuruznog slada i načelno su svjetlije boje i glađeg okusa od većine drugih viskija. Rye Whisky i Canadian Whisky zapravo su jedno te isto, a tako je i opisano u kanadskom zakonu. To ne znači da su u cijelosti načinjeni od raži već da je dodana kako bi upotpunila okus. Postoji puno brendova Kanadskih viskija, neki od najpoznatijih su: Canadian Club, Seagram, Forty Creek, Mountain Rock, Canadian Supreme, Royal Canadian itd.

Treće piće koje Kanađani toliko vole je koktel – Caesar Cocktail

Ne samo da ga vole, već mu je u toj državi posvećen cijeli jedan dan – 14. svibnja. Ovo piće je zapravo verzija Bloody Marry, a s obzirom na količinu alkohola koju stanovnici Kanade popiju, nije ni čudno da su toliko vezani za ovaj koktel. Vjeruje se da je ovaj koktel nastao 1969. Napravio ga je Walter Chell kako bi proslavio otvorenje talijanskog restorana. S obzirom na njegove talijanske gene, stvorio je koktel koji okusom podsjeća na špagete sa vongolama (školjkama). Pomiješao je umak od školjki sa sokom od rajčice i vodkom te dodao malo Worcestershirea i Tabasca te ga nazvao Caesar.

Danas postoji mnogo varijacija ovog koktela, a mi vam donosimo recepturu za njega ako ga se odlučite isprobati doma:

3 cl Vodke
2 uštrcaja ljutog umaka (Tabasco)
Malo soli i papra
4 uštrcaja Worcestershire umaka
1,5 dcl umaka Clamato

Sve sastojke pomiješajte u čaši čiji rub prije toga umočite u sol i dekorirajte celerom i limetom.

Eto, prošli smo i Kanadu, ako imate neku posebnu želju o kojoj zemlji bi volili čitati javite nam se putem Facebook stranice ili pošaljite svoje želje na marketing@barmen.hr

Komentari