Put oko svijeta s Barmen.hr-om: Irska

1268

Pošto čitamo sve više i više članaka o tome kako se puno mladih Hrvata seli u Irsku, ovaj tjedan odlučili smo saznati što se tamo pije, da vidimo što to privlači ljude iz cijelog svijeta na ovaj zeleni otok. Ali prije svega saznali smo 11 stvari koje su nam se učinile zanimljivima:

– Irac James Hoban dizajnirao je Bijelu kuću (White house)
– Priča o tome da je Sv. Patrik očistio zeleni otok od zmija nije istina, naime, u Irskoj nikad nije niti bilo zmija, a kad smo već kod Sv. Patrika, on zapravo niti nije Irac, on je Rimljanin
– Najduže ime grada u Irskoj je Muckanaghederdauhailia
– Irska tradicija proslave rođendana je malo drugačija nego što ste možda navikli. Dijete koje slavi rođendan roditelji drže za noge i lagano lupkaju njegovom glavom u pod, onoliko puta koliko godina ima na taj dan. Smatra se da to donosi dobru sreću. Nismo sigurni ako se to radi i sa onima koji slave 20. ili neki viši rođendan.
– Što se tiče ispijanja piva, Irci konzumiraju oko 131 litru po osobi u periodu od godinu dana. To ih svrstava na drugo mjesto u svijetu, odmah nakon Čeha
– Titanik, nepotopljivi brod koji je potonuo na prvom putovanju, sagrađen je upravo u Irskoj
– Irci još od brončanog doba imaju svoje Olimpijske igre, njihovo ime je Tailteann Games
– Najstariji Pub u Irskoj osnovan prije čak 900 godina je Sean’s Bar
– Više Iraca živi van Irske nego u njoj
– Irski nacionalni simbol zapravo nije djetelina već Keltska harfa što Irsku među ostalima čini jedinom zemljom na – svijetu koja za nacionalni simbol ima muzički instrument
– Mnoga prezimena u Irskoj započinju sa “Mac” ili “O”, što znači “sin od…” i “unuk od…” na Galskom jeziku

A sad malo o pićima. Irci su ljubitelji alkohola, a najpopularnija pića su Irish Whiskey, Poitin i pivo i to posebice stout Guinness. Pronašli smo nekoliko podataka o ovim pićima koje sigurno niste čuli.

Irish_Whiskey

Irish Whiskey

Irski viski (Irish Whiskey) je viski koji se proizveo isključivo u Irskoj. Riječ whiskey je anglosaksonskog porijekla a potječe od fraze “uisce beatha” što znači “voda života”.

Većina irskih viskija se destilira tri puta, dok se većina (ali ne svi) škotskih viskija destilira dva puta. Treset se jako rijetko koristi u procesu slađenja, tako da irski viski ima glatki završetak za razliku od škotskog koji ima tonove dima i zemlje.

Irski viski je svojedobno bio najpopularnije piće na svijetu, ali je zabrana alkohola koja je nastupila krajem 19. stoljeća nanijela dosta štete ovoj industriji. Irska ima 7 aktivnih destilerija (za razliku od Škotske koja ima 105) od kojih je samo jedna starija od 1975. godine.

Najpopularniji Irski viskiji su Black Bush, Jameson, Tullamore Dew, Bushmills Original, Kilbeggan itd.

Poitin

Poitin

Tradicionalno irsko destilirano piće koje sadrži od 40 do 90% alkohola. Tradicionalno se destilirao u malenim kotlovima i prema tome je dobio i ime. Najčešće se destilira od ječma, žitarica, šećerne repe, krumpira ili sirutke.
1661. uveden je zakon kojim su se oporezivali i oni koji proizvode alkohol za privatne svrhe. Uskoro su shvatili da taj zakon nitko ne poštuje pa je 1760. godine ipak dozvoljena proizvodnja svima čak i bez dozvole.

guinness-irska

Stout – Guinness

To je tamno pivo koje se proizvodi od slada preprženog ječma, hmelja, vode i kvasca. Najčešće imaju od 7 – 8% alkohola. Postoji mnogo varijacija ove vrste piva, ali mi ćemo se držati onog koje je karakteristično za Irsku – Guinness

Svi znaju da je Dublin dom Guinnessa. Malo manje ljudi zna da pivovara ima najam od 9000 godina koji isplaćuje fiksno 45 irskih funti godišnje. A ako ste vegetarijanac, ovo pivo nikako nije za vas, jer se u proizvodnji koriste riblji mjehuri kako bi se odvojila tekućina i ostali sadržaj, a kako ostaje na dnu kotla, lako je moguće da se mala količina pojavi i u pivu. Dakle za sve vegetarijance, ovo je zabranjeno piće, a za sve ostale, idealno piće za petak.

Arthur Guinness započeo je sa proizvodnjom piva 1759. godine u St. James’s Gate Brewery u Dublinu. 31. prosinca iste godine potpisao je najam na 9000 godina, a 10 godina kasnije po prvi puta je izvezao svoje pivo u Veliku Britaniju (svega 6 bačvi).

Između 1868. i 1876. godine količina izvoza narasla je sa 350 000 bačvi na 779 000 bačvi. Već 1886. Guinness prodaje prosječno 1.138.000 bačvi godišnje. Sve ovo postiglo se uz činjenicu da je tvrtka odbijala reklamirati svoje pivo ili davati popuste na kupovinu.

Logo koji sadrži harfu postao je registrirani zaštitni znak Guinnessa 1876. kada je Irska vlada morala promijeniti službeni znak državnog amblema. Razlika između Guinnessove harfe i harfe koja je nacionalni simbol je ta što su okrenute u suprotnim smjerovima.

Komentari