Put oko svijeta s Barmen.hr-om: Fiji

269

– Sastoji se od 333 otoka od kojih je samo trećina naseljena
– Fiji su pripadali Velikoj Britaniji čak 96 godina, sve dok nisu dobili samostalnost 1970.
– Međunarodna datumska granica prolazi kroz otok Taveuni, tako da jednom nogom možete stajati u današnjem danu, a jednom u jučerašnjem.
– Crveno – bijeli cvijet tagimaucia cvjeta samo na jednom mjestu na svijetu – u planinama Tauveni otoka
– Prvi put su otoci nastanjeni prije više od 3.000 godina, njihovi potomci danas se nazivaju Lapita narod
– Samo poglavicama u selima je dozvoljeno nositi šešire i sunčane naočale.
– Doček Nove Godine obilježava se igrom veicaqemoli (udari naranču) koju igraju žene. Pobjednička ekipa na kraju “utakmice” daruje gubitnike, tako da je zapravo cilj igre izgubiti.
– Stanovnici Fiji otočja u povijesti su bili kanibali
– Mel Gibson je kupio Mango otok za 15 milijuna dolara
– Kuhani šišmiš je gastronomski specijalitet
– Neverbalni pokret lica za riječ “da” je podizanje obrva u zrak što zna biti zbunjujuće za zapadnjake
– Jedan od tradicionalnih načina pripreme hrane je Lovo jama gdje se hrana priprema sa vrućim kamenjem u lišću drva banane, pod zemljom.

Sad kada smo svladali neke osnove i saznali zanimljive stvari vezane za ovo otočje, zanimalo nas je što zapravo najradije piju.

put_oko_svijeta-fiji

Kava ili Yaqona

Ispostavilo se da im je najpopularnije piće Kava, ali ne ova na koju ste pomislili. To piće se još naziva Yaqona. Proizvodi se od korijena biljke iz porodice papra. Radi se na način da se prah koji se dobiva usitnjavanjem korijena te biljke miješa s vodom u tradicionalnoj posudi. Smeđa, mutna tekućina nije najprivlačnija na svijetu, ali se vjeruje da liječi stres, nesanicu, tjeskobu, glavobolje i prehladu. Često se opisuje kao zemljasta, nezaslađena kava koja umrtvljuje jezik. Ima okus na koji se potrebno naviknuti.

put_oko_svijeta-fiji-2

Postoji čitavi ritual oko ispijanja ovog pića, gotovo cermonijalni. Svi koji ga misle piti, moraju sjesti u krug dok se u sredinu savlja tanoa (tradicionalna posuda u kojoj se kava miješa s vodom). Gosti moraju pljesnuti rukama prije i nakon što popiju šalicu ovog pića.

Za sve kavoljupce, Fiji ima nešto posebno, kava Lingo koja se uzgaja u planinama Fijija. Kava se prži do tamno smeđe boje i može se pronaći na gotovo svakom dijelu otočja.

put_oko_svijeta-fiji-3

Pivo Fiji Bitter

Pivo se s druge strane proizvodi, naziva se Fiji Bitter Beer ili “Stubbie” radi izgleda bočice u kojima se prodaje. Postoji i Fiji Gold, to je malo lakša verzija piva. Ovo pivo zauzima čak 90% tržišta, a u vlasništvu je Coca-Cole. Pivo je postalo ikona i često ga se opisuje i kao “sveto trojstvo” naroda, otoka i piva. To je lager sličan onima u Australiji.

put_oko_svijeta-fiji-4

Rum Bounty

S poljima punima šećerne trske, ne začuđuje nas činjenica da se na otocima proizvodi dobar tamni rum Bounty. Proizvodi se od organske i ručno rezane šećerne trske i izrazito čiste i svjetski poznate vode sa Fijija. Klima na ovom otočju je idealna radi visoke temperature i vlage, koja ubrzava proces odležavanja, sazrijevanja i postizanja kompleksnosti okusa. Rum se proizvodi u Fiji Rum Co’s Lautoka Distillery, a tijekom godina je osvojio 14 zlatnih, 20 srebrnih i 3 brončane medalje na velikim natjecanjima diljem svijeta.

Komentari