Put oko svijeta s Barmen.hr-om: Djevičanski otoci

441

Ovaj tjedan vodimo vas na Djevičanske otoke. Smješteni u otočju Kariba, ovi otoci pripadaju Sjedinjenim Američkim Državama. Prvo što nas je malo kopkalo je kako su zapravo dobili ime.

Navodno je osoba koja im je dala ime upravo Christofer Columbo i to prema legendarnoj ljepoti Sv. Ursule i njezinih 11.000 djevica.

Ovo nam samo po sebi nije bilo dovoljno, dakle, kratka legenda o Sv. Ursuli ide nekako ovako:

Ursula je bila britanska kraljevna koja je trebala oženiti poganskog kralja u Francuskoj, no za vrijeme plovidbe zahvatila ih je oluja i nasukala brod na sasvim drugo mjesto. Zahvalna što je preživjela, Ursula i njezine djevice kreću na hodočašće gdje uskoro nailaze na Hune koji ih porobe, djevicama odsjeku glave, a Ursulu pogode strijelom i okončaju joj život.

A sada par zanimljivosti o Djevičanskim otocima:

– Prvi Europljanin koji je doplovio do ovih otoka bio je upravo Christofer Columbo koji je i zaslužan za naziv
– Sastoje se od 4 velika I 50 malih otoka
– Na otocima raste otrovno drveće, ako se sakrijete ispod njega za vrijeme pljuskova vjerojatno ćete zadobiti bolne plikove po koži
– Ako se ikada nađete tamo, možete razgledati Podvodni nacionalni park
– 3 glavna otoka (St. Croix, St. John i St. Thomas) poznatiji su pod imenima Twin City, Love City i Rock City
– Jedina je američka država čije obale dodiruju Atlantski ocean i Karipsko more
– Službena glazba je quelbe, koju izvode fungi bendovi na instrumentima poput ribeža za pranje rublja i tikvicama

maubiA sada je vrijeme za ono nama najzanimljivije, pića koja su najpoznatija u ovoj državi su: maubi, cruizan rum, soursop i pina colada

Maubi – piće čiju bazu čini kora drva. Pripravlja se sa šećerom i korom i/ili plodom određene vrste Culubrina drva. Malenog drvca koje raste na sjevernom dijelu Kariba i na južnoj Floridi. Recept za piće sadrži još i brojne začine, a jedan od obaveznih je sjeme anisa. Često ga se može naći u trgovini u obliku sirupa koji se razvodnjava vodom (običnom ili gaziranom) iako ga većina stanovništva još uvijek radi u sklopu kućanstva. To je slatko piće koje za turiste često ima laksativna svojstva.

Cruzan Rum – to je rum koji se proizvodi u St. Croixu na Djevičanskim otocima. Destilerija je u vlasništvu Beam Suntory a osnovana je 1760., a na glasu je kao “najpoštovanija destilerija ruma na svijetu”. Kroz 8 generacija i razne promjene u korporativnom vlasništvu. Ovaj rum čini i najveći dio izvoza ove države.

Cruzan Rum

Soursop sok – to je izvrstan kremasti i izrazito zdravi sok koji nije poznat samo na Djevičanskim otocima već na cijelim Karibima. Ovo piće bogato je nutrijentima, vlaknima, vitaminima B1 i B2. Navodno je jako učinkovit u suzbijanju karcinoma.

soursop-koktelPošto nas se ovo piće izrazito dojmilo, odlučili smo napisati i recept kako bi ga mogli isprobati kod kuće.
Sastojci koji vam trebaju:
1 zrela Graviola (Guanabana)
1 limenka zaslađenog kondenziranog mlijeka
1 čajna žličica naribanog muškatnog oraščića
2 žličice svježeg soka limete
1 žlica ekstrakta vanilije
5 šalica vode

Izrada:
– ručno ogulite graviolu, stavite mesnati dio u zdjelu i uklonite sve sjemenke
– stavite voće u blender, dodajte 3 šalice vode i blendajte dok ne dobijete puree
– Puree prelijte u zdjelu i dodajte još 2 šalice vode, sa streinerom procijedite kako bi uklonili komadiće voća
– dodajte zaslađeno kondenzirano mlijeko, muškatni oraščić, sok limete i ekstrakt vanilije u shaker i šejkajte dok se svi sastojci ne sljube. (isto to možete i u blenderu)
– poslužite dobro rashlađeno, sa ili bez leda. Prije serviranja dodajte još malo muškatnog oraščića u svaku čašu.

pina colada

I zadnje ali ne manje bitno piće je svakako – Pina Colada. Nastala je na otoku Puerto Rico, a u prijevodu znači “ocijeđeni ananas”. Bitni sastanak pina colade je Kokosova krema. Ako želite uživati u tropskom finom koktelu, pina colada je izvrstan izbor, zato vam donosimo recept:
Pina colada
2 cl bijelog ruma
2 cl tamnog ruma
2 cl kokos sirup
Cream
Ananas sok

Komentari