Put oko svijeta s Barmen.hr: Norveška

629

– Ime Norveška (Norway) znači “staza prema sjeveru”
– 2008. Norveška je jednog pingvina imenovala vitezom
– Norveška obala duga je više od 20.000 km
– U Norveškoj je izumljen rezač sira
– Alkohol možete kupiti samo u Vinmonopolet trgovinama. Postoje maksimalno dvije u svakom gradu.
– Ako vas uhvate da vozite pod utjecajem alkohola, automatski idete u zatvor na 30 dana, gubite vozačku dozvolu na godinu dana i plaćate kaznu koja iznosi otprilike 10% od vaše godišnje dobiti
– Neslužbena nacionalna hrana je Grandiosa smrznuta pizza
– Ako posjedujete TV u Norveškoj, godišnje plaćate 480$
– Norveška grupa A-HA napisala je glavnu pjesmu za film James Bond – the Living Daylights 1988

Sada kada smo saznali neke zanimljivosti o državi gdje je stanovnicima trenutno zasigurno hladnije nego nama, možemo naučiti i što im to zagrijava krv. Popularnih pića u Norveškoj ima zaista puno, vjerojatno iz razloga što ga se može kupiti na svega 2 mjesta u svakom gradu…

Najviše se istaknuo Akevitt, potom Mead (mjød), Glogg i naravno…vodka.

Akvavit
Akvavit

Akevitt

Poznat i pod nazivima Akvavit, ovo je jedno od najpoznatijih alkoholnih pića u Norveškoj. Dobiven od krumpira i žitarica, prepozatljiv okus Akvevitta dolazi od ljekovitog bilja i začina koji se dodaju u piće nakon same destilacije, glavna biljka koja dominira okusom najčešće je kim ili komorač. Ovo piće često se ispija na druženjima poput Božićnih večera, Nove Godine ili vjenčanja. Piće je zlaćane boje a nijanse variraju i do svjetlo smeđe, ovisno o tome koliko je staro.

Mjod
Mjod

Mead (mjød)

Ovo piće igra veliku ulogu na brojnim slavljima u Skandinaviji koja svoje porijeklo imaju još u dobu kada su ovim djelom harali Vikinzi. Zimi se često pije zagrijano, a uz njega se često poslužuju sa medenjacima. Većina fermentiranog šećera potječe iz meda, po kojem je i dobilo naziv “medeno vino”.

Glogg
Glogg

Glogg

Glogg je Norveško alkoholno piće koje se proizvodi od crnog vina i začina poput cimeta i klinčića. Piće se poslužuje toplo, a tradicionalno se konzumira zimi oko Božića i Noći vještica. Postoje alkoholna i bezalkoholna verzija i obje se mogu kupiti gotove u dućanima, ali isto tako se može pripremati sa crnim vinom ili voćnim sokovima.

Put_oko_svijeta-norveska-vodka

Vodka

Najpoznatija Norveška vodka je Vikingfjord, destilirana uz pomoć vode sa glečera Jostedalsbreen. Na natjecanju “International Wine and Spirit Competition” održanom u Londonu upravo ova vodka proglašena je najboljom. Ubrzo nakon tog natjecanja porasla je prodaja i konzumacija Vikingfjorda. Ova vodka ima 40% alkohola no danas postoji i nekoliko pojačanih verzija i u raznim okusima.

Komentari