Put oko svijeta s Barmen.hr: Nizozemska

297

– Više od jedne četvrtine Nizozemske nalazi se ispod razine vode
– Nizozemci su najviši ljudi na svijetu.
– Nizozemska je najgušće naseljena zemlja Europe
– Najviši vrh Nizozemske ima svega 322,7 m
– Nizozemci stvarno vole kavu. Na godišnjoj razini popiju oko 140 litara po osobi.
– Istospolni brakovi legalizirani su u Nizozemskoj 2001. Također su bili prvi na svijetu gdje je gay brak legaliziran.
– U Nizozemskoj se nalazi više od 1000 vjetrenjača
– CD, DVD i Blue – Ray su izumljeni u Nizozemskoj.
– 70% slanine dolazi iz Nizozemske
– U Nizozemskoj ima skoro 1000 muzeja
– Prosječni Nizozemc biciklom odvozi oko 2.5 km na dan ili 900 km na godinu

Sada kada znamo zanimljivosti o ovoj zemlju, vrijeme je da saznamo što se tamo zapravo pije. Nacionalnim pićem Nizozemske smatra se Genever. Genever je preteča džina.

Genever

To je vrsta džina koja se proizvodi u Nizozemskoj i to na jedan od dva načina: aromatično bilje se može destilirati zajedno sa fermentiranom žitnom kašom ili se može dodati već proizvedenom destilatu te sve zajedno destilirati tri puta za postizanje snažne arome. Iako je izvorno nastao i koristio se u medicinske svrhe, genever se već 1606. godine počeo prodavati i oporezivati kao alkoholno piće. Genever je regionalno zaštićeno piće i to ime smije nositi samo ako je proizveden u Nizozemskoj i nekoliko bliskih regija. Upravo ovo čini ga pićem koje se nalazi rame uz rame Cognacu, Šampanjcu ili Armagnacu.

amsterdam-kanal

Osim Genevera, Nizozemci su svakako poznati i po pivu. Sigurni smo da ste čuli za Grolsch, Amstel i Heineken. Osim što vole popiti pivo, Nizozemska je zapravo poznata po tome da je najveći izvoznik piva u svijetu. 2001. godine izvoz je iznosio 1.3 milijarde litara piva.

Iako lageri prevladavaju (čak 95%), dosta pivovara proizvodi i specijalna piva. Neki od najčešćih stilova su witbier i bok (vrlo blizak Njemačkom Bock pivu). Pored velikih multinacionalnih pivovara, u Nizozemskoj postoji čak 45 manjih mikropivovara i pubova sa vlastitom proizvodnjom. Nizozemska je i dom dvije pivovare koje proizvode Trapist pivo. Redovnici koji upravljaju Koningshoeven pivovarom proizvode nekoliko piva, poznatih pod nazivom La Trappe, a aktivno djeluju čak od 1884.

Osim genevera i piva postoji još nekoliko pića koja su popularna u nizozemskoj, a to su Advocaat, Brandewijn, Beerenburg i Kruidenbitter.

nizozemska-tulipani

Ostala fina pića

Advocaat je slatki kremasti liker koji se proizvodi od žumanjaka i jakog alkohola poput brendija ili konjaka sa dodatkom šećera i ekstraktom vanilije. Gust je i kremaste strukture a prodaje se na posebnim štandovima gdje se poslužuje sa žlicom. Za vrijeme kolonizacije na području Kariba, ovo se piće proizvodilo tako da mu se dodavao gnječeni avokado koji u Europi nije bio dostupan pa je tako zamijenjen upravo žumanjcima.

Brandewijn je “zagoreno vino“ ili brendi, ovo je destilirano piće izvorno pripremano od vina. U Nizozemskoj je ovo jeftino i popularno piće, posebice u seoskim sredinama. Pilo se čisto, rashlađeno i sa dodatkom kockice šećera.

Beerenburg je piće koje se proizvodi tako da se Jeneveru dodaju razna bilja i začini. Zasluge za ovo piće pripisuju se Hendricku Beerenburgu koji je bio trgovac začinima u 18. st. Tajni recept uključivao je sladić, sandalovina, korijen gorčice, itd. a Beerenburg ga je na posljetku prodao destilerijama u Amsterdamu.
Kruidenbitter, kao što mu i sam naziv kaže, potječe od Kruiden (začini) i gorkog je okusa. Ovo piće proizvodi se od veoma aromatičnog bilja i začina koje se dodaje Geneveru ili nekom drugom destiliranom piću.

Nizozemska je svakako malena zemlja puna velikih iznenađenja i kvalitetnih pića. U svakom slučaju, oni koji budu u mogućnosti posjetiti je, neka se oslade ovim fenomenalnim pićima.

Komentari