Put oko svijeta s Barmen.hr: Meksiko

Država koja je poznata po zabavi i s njom neodvojivo vezanim pićima, povijest kojih seže daleko u prošlost. Pa, kušajmo...

625

– Službeno ime Meksika je Estados Unidos Mexicanos (Ujedinjene Američke države)
– Zahvaljujući Meksiku danas poznamo čokoladu, kukuruz i chilli
– Chihuahua je najmanji pas na svijetu, a naziv je dobio po jednoj meksičkoj državi
– Asteci su igrali igru tlachtli, onaj koji izgubi je bio žrtvovan bogovima
– Svake godine milijuni kraljevskih leptira iz Kanade i SAD-a migriraju u Meksiko svake godine
– The National University of Mexico osnovan je 1551. što ga čini najstarijim učilištem Sjeverne Amerike
– Vruća čokolada bila je sveto piće Astecima
– Meksiko je najveći proizvođač soli na svijetu

Sada kada znamo neke zanimljivosti koje nam nisu bile poznate, vrijeme je da se pozabavimo nacionalnim pićima stanovnika Meksika.

Prva je nesumnjivo Tequila, piće koje se dobiva od plave agave. Nakon toga treba spomenuti Pulque, pivo, rompope i tepache. Prenosimo vam malo više informacija o nacionalnim pićima Meksika, čisto ako se netko nađe tamo jedan dan.

put_oko_svijeta-meksiko-001

Tequila

Meksičko žestoko piće proizvodi se od biljnog soka agave. To nije kaktus, već vrsta aloe (biljka srodna ljiljanima), a posebno se koristi biljka plave boje, Agave tequilana weber. Postoji više od 120 vrsta agave, ali se za proizvodnju tequile koristi samo plava agava, koja u obilju raste oko gradića Tequile u meksičkoj državi Jalisco, 65 km zapadno od Guadalajare. Proizvodnja tequile mora ispunjavati stroga mjerila kvalitete. Prije nego su konkvistadori stigli u Meksiko, Azteci su zadovoljno pili vino s malenim postotkom alkohola napravljeno od vrste agave pod nazivom pulque. To se još i danas pije u Meksiku. Španjolci su u 16. stoljeću donijeli umijeće destiliranja i nastala je tequila. Potrebno je od osam do deset godina da agava dozrije. Najpoznatiji brendovi tequile su – Don Julio, Patron, Herradura, Cran Cava De Oro i brojne druge.

put_oko_svijeta-meksiko-004

Polque

Pulque je alkoholno piće dobiveno fermentacijom soka maguey (agave). Ovo je tradicionalno piće središnjeg Meksika, gdje se proizvodi već tisućama godina. Mliječne je boje i viskozne teksture a okus mu je kiselkast. Povijest ovog pića seže daleko u prošlost i tada je smatrano svetim, a bilo je dostupno samo ljudima visokog staleža. Nakon što su Španjolci pokorili Meksiko, piće je postalo svjetovno i njegova je konzumacija porasla.

put_oko_svijeta-meksiko-002

Rompope

Rompope je piće nalik eggnogu. Priprema se od jaja, mlijeka i ekstrakta vanilije. Ovo je tradicionalno piće poznato u Costa Rici, Nicaragui, El Salvadoru i Belizeu a posebice u Meksiku i smatra se da je poteklo upravo iz Meksika. Sama riječ Rompope je nastala prema sličnom nazivu Španjolskog pića koje je također nalik eggnogu. Španjolska verzija uključivala je dodatak ruma kao glavnog sastojka.

put_oko_svijeta-meksiko-005

Tepache

Tepache je fermentirano piće dobiveno od kore i mesa ananasa, i zaslađen je sa smeđim šećerom, začinja cimetom, i servira se hladno. Iako tapache fermentira nekoliko dana, finalni proizvod nema puno alkohola u svom sastavu.

put_oko_svijeta-meksiko-003

Pivo

Globalno je jedno od najpoznatijih Meksičkih piva Corona, koja je također i najprodavanije pivo proizvedeno u Meksiku. Corona spada među 5 najkonzumiranijih piva na svijetu te je dostupna u više od 150 zemalja. Ovo je lager pivo nastalo 1925. godine za proslavu desete godišnjice Cervecerie Modelo. Blijede je slamnato – žute boje, i veoma laganog okusa sa jako malo gorčine od hmelja i svega 4.6 % alkohola. Godišnje se proizvede otprilike 4.6 milijardi litara.

Najstarije i najtradicionalnije pilsner pivo u Meksiku je Bohemia, koja ima poseban hmeljasti okus. Postoji tamna i svijetla verzija ovog piva, a 2009. godine napravili su i prvo pšenično pivo – Weizen Bohemia sa aromom korijandera i kore naranče. Ovo je bilo prvo pšenično pivo u Meksiku proizvedeno od strane velike pivovare.

Komentari