Put oko svijeta s Barmen.hr: Jamajka

For je nami mila majka For je nasa Jamajka; For je nami mila majka Jamajka...

748

Kolektivno nam je dosta kiše, i prva zemlja koja nam je pala na pamet da pišem o njoj je – Jamajka, sunce, more plaže, ali kako smo saznali, i puuuuno više od toga.

– Na Jamajki ima jako malo zmija jer su 1872. dovedeni mungosi koji su ih gotovo istrijebili
– Rum je nacionalno piće Jamajke
– Ian Fleming, britanski pisac koji se proslavio romanima o James Bondu, upravo na Jamajci je napisao 10 (možda i više) romana o ovom popularnom agentu
– 1988. godine je Jamajka postala prva tropska zemlja koja je sudjelovala na zimskim olimpijskim igrama. Naravno, radilo se o bobu, film Cool Runnings prikazuje ovu priču.
– Jamajka je jedna od dvije zemlje koja na svojoj zastavi nema niti jednu zajedničku boju sa SAD-om, druga je Mauritania.
– Na Jamajki postoji više od 1.600 crkvi
– Jamajka je druga na svijetu prema broju osvojenih olimpijskih medalja, na prvom mjestu je SAD
– Jamajka je imala struju prije SAD-a, kao i vodovod…
– 1493. godine je Kolumbo „otkrio“ otok i nazvao ga „St James“

Kada smo već naveli da je rum nacionalno piće Jamajke, započnimo sa njime.

Poveznica ruma i piratstva započelo je sa Britanskim mornarima koji su trgovali skupom robom. Nakon nekog vremena, ti mornari postali su pirati, a ljubav prema rumu se zadržala. Povezanost je narasla kada su se pojavile knjige poput „Treasure Island“.

put_oko_svijeta-jamajka-002

Postoji nekoliko poznatih brendova ruma, no dva koja se svakako ističu su Appleton Estate i Mayers’s. Appletone je najstarija destilerija ruma koja svoj rum proizvodi već više od 265 godina. Sami uzgajaju sve sastojke na svom imanju i koriste se vodom iz izvora na imanju. Rumovi odležavaju u bačvama od američkog hrasta koje rum obogaćuju aromama vanilije i čine ga „glatkim“ a ne „drvenastim“. Master Blender je Joy Spencer, prva žena na svijetu koja je postala Master Blender. Najbolji rumovi koje proizvode su: Appleton Estate Signature Blend, Appleton Estate Reserve Blend, Appleton Estate Rare Blend 12 Year Old, Appleton Estate 21 Year Old Jamaica Rum i Appleton Estate 50 Year Old Jamaica Rum.

put_oko_svijeta-jamajka-003

Mayers’s rum proizvodi Diageo PLC. Naziv nosi prema osnivaču brenda – Fredu L. Mayersu i proizvodi se od 1879. Ovaj rum zahtjeva najmanje dvije godine dozrijevanja, a tamni rum ove tvrtke je blend rumova od kojih su neki stariji i od 50 godina.

put_oko_svijeta-jamajka-004

Kava, i to, da budemo precizni, Jamaica Blue Mountain Coffee. To je posebna sorta kave koja se uzgaja u Plavim Planinama. Cijenjena je radi svog mekanog i ugodnog okusa bez gorčine. U zadnjih nekoliko desetljeća je i jedna od najskupljih sorta kave. Gotovo 80% kave Jamajka izvozi u Japan. Zrna ove kave su bazni okus likera Tia Maria.

Ovo je zaštićeni proizvod, što znači da samo kava koja je certificirana od Coffee Industry Board of Jamaica može nositi taj naziv. Kombinacija tla i klime u Plavim Planinama smatra se vrhunskom kombinacijom za uzgoj kave.

put_oko_svijeta-jamajka-005

Još jedno super popularno piće je Rum Punch. Sastojci koji su vam potrebni za ovo fenomenalno osvježavajuće piće su Jamajkanski bijeli rum, sok limete, sirup grenadine, bijeli rum, sok od naranče i prstohvat muškatnog oraščića. Neke verzije navode i sok ananasa pa se svakako može i on dodati. Ovo je savršeno ljetno piće za osvježenje.

Komentari