Put oko svijeta s Barmen.hr: Italija

530

– Italija ima 3 aktivna vulkana: Vezuv, Etnu i Stromboli
– U Italiji se nalazi više od 40 povijesnih lokacija pod zaštitom UNESCO-a
– Termometar i pisaća mašina su talijanski izumi
– Prosječni Talijan konzumira više od 26 galona vina godišnje
– Vespa je nastala u Italiji 1946. godine
– Svaki dan se u Trevi fontanu ubaci više od 3.000,00 eura koje se sakupljaju i daju u humanitarne svrhe
– 60% svjetskih umjetničkih djela nalazi se u Italiji
– Violina, cello, piano i opera su izumljeni u Italiji
– Najstariji filmski festival na svijetu je upravo onaj u Veneciji
– Uniforme Carabiniera dizajnira Valentino
– U Italiji je izumljen i aparat za pripremu espressa (HVALA!)
– Najstarije drvo masline nalazi se u Italiji i navodno ima više od 1.700 godina
– Ne zna se točno kad je pizza izumljena, ali jedno je sigurno, građani Napolija su je učinili popularnom
– Prosječni Talijan godišnje pojede oko 25 kg tjestenine

Italija je iznimno zanimljiva zemlja i nije nam se bilo lako odlučiti koje zanimljivosti izdvojiti, ali sada je vrijeme da se posvetimo pićima koja su najpopularnija u susjednoj nam zemlji.

Ovo nikako neće biti kratki popis jer je Italija dom brojnim bitnim, kvalitetnim i popularnim pićima sa kojima se gotovo svakodnevno susrećemo.

put_oko_svijeta-Italija-branca

Amaro Fernet Branca

Radi se infuzijom brojnih sastojaka, koji se nabavljaju sa 4 kontinenta. Nakon infuzije sastojaka, Fernet odležava u drvenim bačvama godinu dana. Najbolje ga je konzumirati nakon jela kako bi pomogao probavi ili kao dodatak u corretto kavu.

put_oko_svijeta-Italija-limun

Limoncello – liker od limunove kore

Talijani su izuzetno poznati po svojim likerima, i danas ćemo ih spomenuti nekoliko. Jedan od najpoznatijih je svakako i Limoncello. To je liker na bazi limuna. Proizvodi se u južnoj Italiji a radi se od kore limuna, šećera, alkohola, vode i šećera. Svijetlo-žute boje je i izrazito sladak bez obzira što mu naziv sugerira na kiselinu. Poslužuje se rashlađen kao digestiv nakon jela.

put_oko_svijeta-Italija-cynar

Cynar – gorki liker od bilja

Cynar se od 1995. godine proizvodi i distribuira kao dio Campari grupe. To je gorki liker koji se proizvodi od 13 biljaka među kojima dominira artičoka, koja je među ostalima istaknuta i na etiketi ovog proizvoda. Pije se prije jela kao aperitiv, a često se miješa sa malo soda vode ili tonika. U Europi ga se pije i sa sokom naranče.

put_oko_svijeta-Italija-sambuca

Sambuca

Ovo je piće koje malo ljudi nije isprobalo. Ovaj liker proizvodi se od ekstrakta zvjezdanog anisa, a zbog njegovog mirisa često se likeru dodaje i ekstrakt limuna. Sambuca postoji od Srednjeg vijeka kada su Arapi u Rim donijeli piće pod nazivom zammut. To piće je bilo na bazi zvjezdanog anisa koji je kasnije postao osnova Sambuce. Postoji nekoliko načina ispijanja ovog popularnog pića. Jedan od najpopularnijih u Italiji je onaj “sa muhama“ (sambuca con mosca) kada se u piće ubacuju 3 zrna kave (predstavljaju zdravlje, bogatstvo i sreću). Sambuca se prije ispijanja treba zapaliti, plamen je kratkog vijeka i sam se gasi, a Sambuca se ispija dok je još topla i to prije jela.

Tu su još i Campari, Amaro, Amaretto, Frangelico, Martini i brojni drugi. Italija obiluje fenomenalnim pićima i svakako preporučujemo da ih isprobate kada se sljedeći put nađete u susjedstvu. Živili!

Komentari