Put oko svijeta s Barmen.hr: Francuska

Francuska, zemlja vina i sira, a trenutno i nogometa. Pročitajte zanimljive činjenice o ovoj zemlji i upoznajte se sa njihovim pićima koja su dobro poznata diljem svijeta.

408

Pića u kojima Francuzi najviše uživaju su svakako Pastis, Cognac, Armagnac, Calvados i Šampanjac. Možda im je ukus za hranu malo čudan (30.000 tona puževa!!) ali moramo priznati da su vrlo bogati iznimnim pićima koja svakako treba isprobati i upoznati se s njima.

– Francuska je od strane turista najposjećenija zemlja na svijetu (79 mil. turista godišnje posjeti ovu zemlju)
– Najveća je zemlja u Europi
– U Parizu se nalazi samo jedan znak STOP
– Louis XIX bio je kralj francuske svega 20 minuta
– Prvi predsjednik Francuske – Charles de Gaulle – uvršten je u Guinnessovu knjigu rekorda kao čovjek koji je preživio najviše atentata, čak 32
– Neki od izuma koji su potekli iz Francuske su balon na vrući zrak, padobran, digitalni kalkulator, Brailleovo pismo, stetoskop, sušilo za kosu
– Natjecanje Tour de France nije se održalo jedino za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, a započeo ga je novinar i biciklist Henri Desgrange 1903.
– Dvodijelni kupaći kostim koji je dizajniran u Francuskoj 1946. skoro je dobio naziv Atom umjesto Bikini
– Od veljače 2016. Francuska je zabranila svim supermarketima da bacaju ostatke i viškove hrane već ih moraju donirati
– Francuzi godišnje pojedu oko 30.000 tona puževa

Photo: parispropertygroup.com
Photo: parispropertygroup.com

Pića u kojima Francuzi najviše uživaju su svakako Pastis, Cognac, Armagnac, Calvados i Šampanjac. Možda im je ukus za hranu malo čudan (30.000 tona puževa!!) ali moramo priznati da su vrlo bogati iznimnim pićima koja svakako treba isprobati i upoznati se s njima.

PASTIS

Photo: www.flickr.com
Photo: www.flickr.com

Pastis je prvi komercijalizirao Paul Ricard 1932. godine i od tada je vrlo popularno piće u Francuskoj, posebice u njezinom jugo-istočnom dijelu. Ovo piće je nastalo sedamnaest godina nakon što je na snagu stupila zabrana konzumacije Absinthea. Iako mu je popularnost vjerojatno narasla i radi te činjenice, likeri od anisa nisu ništa neobično za mediteransko podneblje. Već smo se upoznali s likerima sambuca, ouzo, arak, raki i mastika.
Pastis je u zakonu definiran kao piće s okusom anisa koje sadrži 100 grama šećera u litri tekućine te ima između 40 i 45% alkohola.
Upravo Pastis bio je jedan od prvih proizvoda osnivača tvrtke Pernod Ricard.

COGNAC

Photo: www.thewhiskyexchange.com
Photo: www.thewhiskyexchange.com

Jedno od najpopularnijih pića ove zemlje svakako je Cognac. Smatra se da su njegovi začeci bili u 15. stoljeću kada su, kako bi uštedjeli na bačvama, proizvođači pokušavali smanjiti volumen vina na način da su ga destilirali te bi se taj destilat na svom odredištu ponovno razvodnio. Iako je do pojave najpoznatijeg destilata iz regije Cognac došlo tek u 17. stoljeću kada je nepoznati destiler počeo već destilirano vino destilirati još jedan put. Na ovaj način izvukao je samu srž vina i tako je nastalo prvo žestoko piće na bazi vina. Francuski Cognac postao je toliko popularan da ni ratovi ni porezi nisu uspjeli zaustaviti njegov protok.
Da bi se riječ Cognac pojavila na etiketi ovog pića, proizvođač je dužan držati se strogih odredbi poput činjenice da se mora proizvoditi u točno određenom području, da poštuje određene norme o veličinama destilacijskih naprava te metode zagrijavanja itd.

ARMAGNAC

Photo: www.buy-armagnac.com
Photo: www.buy-armagnac.com

Armagnac dolazi iz pokrajine Armagnac koja je smještena cca 160 km jugoistočno od regije Cognac. Ovo piće dobiva se destilacijom vina od bijelog grožđa (najčešće Folle Blanche). Armagnac se destilira jedanput uz pomoć posebne destilacijske naprave koja je specifična za ovu regiju. Armagnac je brandy punog okusa, a često se puni u specijalne plosnate boce basquaise.

CALVADOS

Photo: maisonferrand.com
Photo: maisonferrand.com

Calvados je brandy proizveden od fermentiranog soka jabuka, ali svoje ime smije nositi samo ako su jabuke porijeklom iz Normandije, Bretanje i Mainea. Calvados se destilira dva puta i odležava u hrastovim bačvama do 25 godina. Jabučni brandy u Kanadi i SAD-u poznat je pod nazivom Applejack.

ŠAMPANJAC

winegoddess1.wordpress.com
winegoddess1.wordpress.com

Najpoznatije pjenušavo vino svakako je šampanjac. Naziv za ovu izvornu vrstu pjenušca dolazi od naziva pokrajine Champagne, a predstavlja zakonski zaštićenu oznaku geografskog podrijetla. Pokrajina Champagne nalazi se 160 km sjeverno od Pariza.
Pjenušava vina posebna su radi sekundarne fermentacije koja se odvija u samoj boci čime nastaje ugljični dioksid koji ih čini pjenušavima. Sva ostala pjenušava vina koja nisu iz ove regije ne smiju se nazivati šampanjcima već samo „pjenušava vina“.

To je to, nadamo se da će i navijači koji su se uputili u Francusku isprobati neke od ovih fantastičnih napitaka, a možda danas i nazdravimo šampanjcem?

Komentari